|
|
Moduly |
|
|
|
Skupiny uživatelů |
|
|
|
Kdo je online |
|
|
|
V tuto chvíli je 10396 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.
Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
|
|
|
| |
|
|
Články studentů KRT: Vitaminy rozpustné ve vodě
|
|
|
Autor: Prof. Patocka - Pondělí, 07.12. 2015 - 08:58:49 (9645126 čtenářů)
(Zobrazit celý článek | 28449 bytů | Hodnocení: 5)
|
|
|
Vitaminy rozpustné ve vodě
Bc. Monika Rosová V úvodu práce bych chtěla uvést základní údaje a přiblížit celkovou problematiku o vitaminech, jejich zastoupení v lidském organismu a zmínit se krátce o historii. Lidé získávají pomocí potravy různé esenciální a organické prvky, které jsou nezbytné pro základní fungování lidského organismu. V potravě jsou zastoupeny v malém množství, čímž se liší od esenciálních aminokyselin a mastných kyselin. V dnešní době známe celkem 13 vitaminu, které se dělí do následujících 2 skupin. První skupinou jsou vitaminy rozpustné v tucích (A,D,E,K) a do druhé skupiny patří B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 a C, což jsou hydrofilní vitaminy rozpustné ve vodě a těmi se budu v mé práci zabývat (1).
CHCETE-LI OTEVŘÍT PREZENTACI, KLIKNĚTE ZDE
|
|
|
|
|
|
Články studentů KRT: Chemické látky v kosmetických přípravcích
|
|
|
Autor: Prof. Patocka - Úterý, 01.12. 2015 - 11:22:21 (9649803 čtenářů)
(Zobrazit celý článek | 32766 bytů | Hodnocení: 5)
|
|
|
Chemické
látky v kosmetických přípravcích
Bc.
Radka Brůžková 1. Úvod Kosmetické prostředky se staly neoddělitelnou součástí dnešní civilizované společnosti. Téměř každý člověk denně používá alespoň jeden z nich. Nutno podotknout, že mnozí z nás si s jedním nevystačí a používají jich daleko větší množství. Počínaje ranním čištěním zubů pastou a mytím rukou mýdlem, přes různé denní krémy, make – up, řasenky, stíny, tělová mléka, antiperspiranty až po večerní odličovací mléka a noční krémy. Bez těchto produktů bychom si už nejspíše ani nedokázali náš každodenní život představit. Uvědomujeme si, ale, jaké je chemické složení těchto výrobků? Dáváme do souvislosti pojmy krása a zdraví?
|
|
|
|
|
|
Články studentů KRT: Toxické látky v potravinách
|
|
|
Autor: Prof. Patocka - Pondělí, 23.11. 2015 - 11:28:16 (9641358 čtenářů)
(Zobrazit celý článek | 15374 bytů | Hodnocení: 5)
|
|
|
Toxické látky v potravinách
Bc. Veronika Růžičková Jídlo a pití znamená pro člověka životně důležitý zdroj energie a živin. Způsob stravování se však za poslední desetiletí rapidně změnil a za účelem prodloužení trvanlivosti či zlepšení senzorických vlastností se do potravin přidává nepřeberné množství chemických látek, které tento účel splňují. V potravinách už tedy nejsou obsaženy pouze látky zdraví prospěšné, ale také látky antinutriční či toxické. Oba typy látek mohou v závislosti na velikosti dávky způsobit vážná onemocnění či poškození organismu (7, 13). Tyto látky lze rozdělit na přirozené toxické a antinutriční látky a cizorodé. Mezi cizorodé látky řadíme aditiva neboli látky přídatné, které jsou záměrně přidávány do potravin za účelem zvýšení její kvality. Naopak látky kontaminující neboli kontaminanty, se dostávají do potravin náhodně při výrobě, skladování, dopravě či jakékoli manipulaci s potravinou (7). Přirozené látky se naopak v potravinách vyskytují bez jakéhokoliv zásahu člověka, a již svou podstatou mohou ohrozit lidské zdraví. Škodlivý účinek těchto látek závisí na jejich toxicitě a množství, které se dostane do lidského organismu. Nejčastějšími branami vstupu těchto látek jsou sliznice respiračního a alimentárního ústrojí a kůže (8).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Články studentů KRT: Vitaminy rozpustné v tucích
|
|
|
|
Články studentů KRT: Kapsaicin
|
|
|
Autor: Prof. Patocka - Středa, 24.06. 2015 - 12:53:05 (9669129 čtenářů)
(Zobrazit celý článek | 7229 bytů | Hodnocení: 5)
|
|
|
Kapsaicin
Bc. Alena Válková
Kapsaicin, který
obsahují papriky rodu Capsicum, je
pálivý fenylalkylamidový alkaloid, 8-methyl-N-vanillyl-trans-6-noneamid. V roce
1816 jej izoloval P. A. Buchthol z paprik. Čistý kapsaicin je krystalická,
hydrofobní (ve vodě nerozpustná) bezbarvá látka. Hlavním úkolem kapsaicinu
v paprice je odpuzování býložravců, hmyzu a parazitických hub
(Monsereenusorn et al., 1982). U člověka působí na zvláštní membránové
bílkoviny – tzv. vaniloidní (kapsaicinové) receptory, které se, zařazují, do
velké skupiny iontových kanálů TRP (transient receptor potentials) pro vápník a
sodík (Conway, 2008). KAPSAICIN
|
|
|
|
|
|
Články studentů KRT: Nefrotoxicita jodových kontrastních látek
|
|
|
|
Články studentů KRT: Oxid uhelnatý – tichý zabiják
|
|
|
Autor: Prof. Patocka - Středa, 03.06. 2015 - 08:36:09 (9653262 čtenářů)
(Zobrazit celý článek | 7539 bytů | Hodnocení: 5)
|
|
|
Oxid
uhelnatý – tichý zabiják
Bc.
Josef Petrův
Otrava oxidem uhelnatým (CO) je významným problémem ve většině vyspělých zemí světa. Vzhledem k tomu, že se jedná o bezbarvý a nedráždivý plyn bez chuti a zápachu, není divu, že zaujímá první místo mezi náhodnými otravami v Evropě (Pach et al., 1990; Fleta Zaragozano et al., 2005). Ve Spojených státech amerických se jedná častěji o úmyslnou otravu a oxid uhelnatý je dlouhodobě na jednom z prvních míst mezi příčinami úmrtí (Hampson, 2005).
|
|
|
|
|
|
Články studentů KRT: 2,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-en: nové chladivo do klimatizačních jednotek automobil
|
|
|
|
Články studentů KRT: Kokain a jeho historie
|
|
|
Autor: Prof. Patocka - Úterý, 12.05. 2015 - 00:00:00 (9671116 čtenářů)
(Zobrazit celý článek | 7048 bytů | Hodnocení: 4.33)
|
|
|
Kokain a jeho historie
Bc. Marek Palkovič Kokain je rostlinný tropanový alkaloid (benzoylmethylekgonin ) z jihoamerického keře Erythroxylon coca (koka pravá). Účinkuje jako silné stimulancium a lokální anestetikum, navozuje euforii, pocit vzrušení, radosti a rozjasněné mysli, stupňuje sebedůvěru, sebejistotu, družnost a iniciativu a zlepšuje schopnost soustředit se. Z těchto důvodů je zneužíván jako droga. Může však také narušit sebekontrolu a objektivitu myšlení, podnítit neklid a agresi. Představuje i riziko pro kardiovaskulární systém, protože vyvolává hypertenzi, tachykardii a může způsobovat arytmie. Dlouhodobé zneužívání kokainu vede k výrazné psychické závislosti. KOKAIN
|
|
|
|
|
|
Články studentů KRT: Bolševník velkolepý – nebezpečná jedovatá invazní rostlina
|
|
|
76 článků (8 stránek, 10 článků na stránku) [ 3 | 4 | 5 ]
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
Vyhledávání |
|
|
|
Anketa |
|
|
|
Kategorie |
|
|
|
Nejčtenější článek |
|
|
|
Zatím není nejčtenější článek.
|
|
|
|
Starší články |
|
|
|
Úterý, 17.01. | · | Nebezpečné chemické látky v čisticích prostředcích |
Úterý, 10.01. | · | Nebezpečné chemické látky v kosmetických přípravcích |
Sobota, 07.01. | · | Pesticidy |
Pondělí, 02.01. | · | Jedy mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách |
Pátek, 23.12. | · | Antinutrienty a environmentální zdraví |
Úterý, 20.12. | · | Kde se berou toxické látky v potravinách? |
Pondělí, 12.12. | · | Význam antioxidantů ve výživě |
Čtvrtek, 10.11. | · | Alergie a intolerance na potraviny |
Sobota, 09.07. | · | Bhópál |
Středa, 22.06. | · | Otrava oxidem uhelnatým |
Pátek, 10.06. | · | Škodlivé látky v čistících prostředcích |
Čtvrtek, 11.02. | · | Antioxidanty v lidské výživě |
Čtvrtek, 28.01. | · | Antioxidanty |
Středa, 20.01. | · | Potravinové alergie a intolerance na lepek |
Středa, 13.01. | · | Antibiotika v potravinách, zejména v medu |
Neděle, 10.01. | · | Potravinové alergie a intolerance |
Neděle, 03.01. | · | Makronutrienty |
Sobota, 26.12. | · | Jedy vyšších hub |
Sobota, 19.12. | · | Aditiva v potravinách: antioxidanty |
Úterý, 15.12. | · | Rezidua pesticidů v potravinách |
Pondělí, 07.12. | · | Vitaminy rozpustné ve vodě |
Úterý, 01.12. | · | Chemické látky v kosmetických přípravcích |
Pondělí, 23.11. | · | Toxické látky v potravinách |
Úterý, 17.11. | · | Vitaminy rozpustné v tucích |
Středa, 24.06. | · | Kapsaicin |
Úterý, 09.06. | · | Nefrotoxicita jodových kontrastních látek |
Středa, 03.06. | · | Oxid uhelnatý – tichý zabiják |
Pondělí, 18.05. | · | 2,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-en: nové chladivo do klimatizačních jednotek automobil |
Úterý, 12.05. | · | Kokain a jeho historie |
Středa, 06.05. | · | Bolševník velkolepý – nebezpečná jedovatá invazní rostlina |
Starší články
|
|
|
|
|
Přihlášení |
|
|
|
Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
|
|
|
|
Informace |
|
|
|
|