Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 4611 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde

Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc: Krizová radiobiologie a toxikologie

Vyhledávání v tomto tématu:   
[ Jít na úvodní stránku | Vybrat nové téma ]


  Články studentů KRT: Toxikologie nanočástic
Autor: Prof. Patocka - Sobota, 12.08. 2017 - 11:31:26 (7046 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 441 bytů | Články studentů KRT | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Toxikologie nanočástic  

Bc. Kristýna Dražanová, Bc. Adam Bosák

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek

 

 

  Články studentů KRT: Endokrinní disruptory: účinky na lidský organismus
Autor: Prof. Patocka - Středa, 05.07. 2017 - 11:48:30 (11344 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 532 bytů | Články studentů KRT | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Endokrinní disruptory: účinky na lidský organismus     PREZENTACE

Bc. Lenka Šturmová

Bc. Andrea Dejmková

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek

 

  Články studentů KRT: Toxicita nanočástic
Autor: Prof. Patocka - Úterý, 27.06. 2017 - 06:55:25 (10357 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 475 bytů | Články studentů KRT | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Toxicita nanočástic      PREZENTACE

Bc. Patrik Bečvář, Bc. Matěj Šípek

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek

 

  Články studentů KRT: Endokrinní disruptory
Autor: Prof. Patocka - Sobota, 17.06. 2017 - 10:03:07 (12457 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 459 bytů | Články studentů KRT | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Endokrinní disruptory 

Bc. Tereza Havlová Tymichová, Bc. Veronika Háková

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek

 

 

  Články studentů KRT: Sója−zdravá potravina?
Autor: Prof. Patocka - Úterý, 23.05. 2017 - 11:11:26 (12332 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 19524 bytů | Články studentů KRT | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Sójazdravá potravina?

 

 Bc. Alena Sovová, Bc. Michaela Pospíšilová

Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích

Úvod

S rostoucí popularitou zdravé výživy hledá stále více příznivců vyvážené stravy pravdivé informace o potravinách, které mohou zlepšit jejich zdravotní stav.  Díky tomu je za uplynulá léta sója předmětem intenzivního zkoumání, zdali má blahodárný vliv na zdraví nebo naopak, a to zejména kvůli jejímu vysokému obsahu izoflavonů, tedy fytoestrogenů, které mohou mít hypoteticky protektivní vliv pro ženy, které může ohrozit karcinom prsu. Tyto fytoestrogeny však mohou mít i inhibiční účinek při podpůrné léčbě při karcinomu prsu pomocí tamoxifenu a další negativní vlivy na zdraví lidí. Což pochopitelně vede k otázce, zda lze řadit sóju mezi zdravou či nezdravou potravinu. V dřívějších dobách byla sója označována jako takzvaná superpotravina, dnes tomu však již není.

Ročně je vydáno nespočet článků a studií, které buď nabádají ke konzumaci sóji jako zdravé potraviny nebo naopak její konzumaci nedoporučují pro její neblahý vliv na zdraví. Poslední studie ukazují, že konzumace sóji je bezpečná, dokonce i dokáže zlepšit prognózu žen nemocných karcinomem prsu až o 21 %. 

Navíc v současné době je výhoda, či snad nevýhoda, získávání nových informací rychle a levně, promocí různých článků v časopisech, novinách, avšak zejména na běžně dostupném internetu. Často se tak stává, že internetové stránky, které jsou určeny většinou ženám, podávají nepodložené a zkreslené informace. Na takových stránkách se čtenář dozví v podstatě to, co „slyšet“ chce. Nespočet stránek podporuje sóju, píše o ní jako o zdravé potravině, jiné internetové stránky sóju haní a označují ji jako nezdravou, aniž by autoři měli přesně podloženo, jak k závěru došli. Tím se společnost rozděluje na dva tábory. Jedni sóju opěvují jako zdravou potravinu, dokonce ji používají jako plnohodnotnou náhradu živočišných bílkovin, jiní varují před jejím vlivem na hormonální soustavu člověka.

ZDROJ: Health News, 2017

 

  Články studentů KRT: Residua v pitné vodě
Autor: Prof. Patocka - Úterý, 09.05. 2017 - 10:03:04 (29404 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 16746 bytů | Články studentů KRT | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Residua v pitné vodě

Bc. Petra Jiráňová, Bc. Ladislav Dvořák

Obsah

1 Psychoaktivní látky 3

1.1 „zfetované“ ryby více žerou 3

1.2 Zatím zabíjíme jenom ryby 4

2 Výskyt a zdravotní rizika zbytků humánních léčiv v pitných vodách 5

2.1 Zdroje léčiv v pitné vodě 5

2.2 Léky zaplavené do životního prostředí ohrožují populace zvířat 6

3 Použitá literatura 10

 

  Články studentů KRT: Biotransformace ethanolu v organismu
Autor: Prof. Patocka - Sobota, 18.02. 2017 - 08:51:23 (27357 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 12795 bytů | Články studentů KRT | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Biotransformace ethanolu v organismu

Bc. Lucie Ošmerová

Ústav laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví, ZSF JU v Českých Budějovicích

     Organismus přijímá z vnějšího prostředí cizorodé látky. Mohou být přírodního původu nebo uměle vytvořené člověkem. Mnoho z nich je toxických, zvláště pokud se vyskytují ve vysokých koncentracích. Organismus má ale účinné mechanismy, které tyto cizorodé látky inaktivují pomocí biotransformací, a jsou poté z organismu vyloučeny. Biotransformace probíhají převážně v játrech (Koolman, 2012). Biotransformační reakce se dělí na reakce I. fáze (pozměňovací reakce) a II. fáze (tvorba konjugátu). Oxidace ethanolu na ethanal se řadí mezi biotransformační reakce I. fáze. Tyto reakce převádějí funkční skupiny na málo aktivní nepolární molekuly nebo pozměňují již existující funkční skupiny. Během těchto reakcí dochází obvykle ke snížení biologické aktivity nebo toxicity (detoxikace) (Koolman, 2012).

 

  Články studentů KRT: Vitaminy: průvodce světem vitamínů
Autor: Prof. Patocka - Středa, 08.02. 2017 - 08:26:45 (23966 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 22951 bytů | Články studentů KRT | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Vitaminy: průvodce světem vitamínů 

Bc. David Bočan

Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Vitaminy jsou organické sloučeniny, které jsou pro člověka až na výjimky esenciální (Hlúbik, 2001). Musí je získávat především z potravy a některé díky střevní mikroflóře. V určitém množství jsou pro člověka nezbytné, regulují jeho metabolismus a jsou důležité pro látkovou přeměnu (Velíšek, 1999).

 

  Články studentů KRT: Genotoxické látky v životním prostředí a potravinách
Autor: Prof. Patocka - Čtvrtek, 02.02. 2017 - 13:03:51 (25849 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 14197 bytů | Články studentů KRT | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Genotoxické látky v životním prostředí a potravinách

Bc. Michaela Lojková

Zdravotně sociální fakulta,  Jihočeská univerzita  v Českých Budějovicích

       Genotoxické  látky jsou chemické substance, které mohou vyvolat nebo zvýšit četnost výskytu genetických poškození.  Mutagenní látky způsobují změnu genetického kódu buněk nukleové kyseliny) a vzniklá mutace je trvalá. Je to dědičná změna v molekule DNA. Genotoxicita je jedním z projevů toxického účinku látek (Patočka, 2005). Patří mezi nejzávažnější a tedy také nejsledovanější toxické účinky látek. Látky, které způsobují genotoxicitu, jsou také označovány jako genotoxiny (Zimmerman, 1982; Kabil, 1991)  a jejich účinek na živé organismy souvisí souviset s karcinogenezí a teratogenezí (Vokurka, 2007) i když ne každá karcinogenní nebo teratogenní látka musí být nutně genotoxická  (Závacká, 2012).

 

  Články studentů KRT: Makronutrienty
Autor: Prof. Patocka - Středa, 25.01. 2017 - 14:16:00 (25158 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 10115 bytů | Články studentů KRT | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Makronutrienty

Bc. Kateřina Růthová

Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích

     Živá hmota je složena ze čtyř základních prvků, a to z uhlíku, kyslíku, vodíku a dusíku. Jejich úkolem je poskytnutí energie pro každodenní aktivity. Složky výživy rozdělujeme na dvě velké skupiny a to makronutrienty a mikronutrienty (Grofová, 2007). Za makronutrienty označujeme sacharidy (cukry), lipidy (tuky) a proteiny (bílkoviny). Jsou zdrojem energie, které organismus potřebuje pro svůj růst a vývoj, proto jsou někdy označovány jako kalorifery (Svačina a kol., 2008).  Doporučuje se tzv. energetický trojpoměr základních živin, to znamená celkový energetický příjem, který by se měl pohybovat u zdravých dospělých osob s fyzickou aktivitou: protein  12-15 %, lipidy do 30% a sacharidy 55- 65 % (Müllerová, 2014).

 
75 článků (8 stránek, 10 článků na stránku)
[ 1 | 2 | 3 ]
Přejít na:

  Vyhledávání


Pokročilé vyhledávání

  Anketa
Jak se Vám líbí?

Velmi zajímavý
Zajímavý
Průměrný
Nezajímavý



Výsledky
Další ankety

Účastníků 3215

  Kategorie
· Všechny rubriky
· Články doktorandů
· Články mých kolegů
· Články příznivců
· Články studentů ART
· Články studentů KRT
· Články vlastní

  Nejčtenější článek
Zatím není nejčtenější článek.

  Starší články
Úterý, 17.01.
· Nebezpečné chemické látky v čisticích prostředcích
Úterý, 10.01.
· Nebezpečné chemické látky v kosmetických přípravcích
Sobota, 07.01.
· Pesticidy
Pondělí, 02.01.
· Jedy mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách
Pátek, 23.12.
· Antinutrienty a environmentální zdraví
Úterý, 20.12.
· Kde se berou toxické látky v potravinách?
Pondělí, 12.12.
· Význam antioxidantů ve výživě
Čtvrtek, 10.11.
· Alergie a intolerance na potraviny
Sobota, 09.07.
· Bhópál
Středa, 22.06.
· Otrava oxidem uhelnatým
Pátek, 10.06.
· Škodlivé látky v čistících prostředcích
Čtvrtek, 11.02.
· Antioxidanty v lidské výživě
Čtvrtek, 28.01.
· Antioxidanty
Středa, 20.01.
· Potravinové alergie a intolerance na lepek
Středa, 13.01.
· Antibiotika v potravinách, zejména v medu
Neděle, 10.01.
· Potravinové alergie a intolerance
Neděle, 03.01.
· Makronutrienty
Sobota, 26.12.
· Jedy vyšších hub
Sobota, 19.12.
· Aditiva v potravinách: antioxidanty
Úterý, 15.12.
· Rezidua pesticidů v potravinách
Pondělí, 07.12.
· Vitaminy rozpustné ve vodě
Úterý, 01.12.
· Chemické látky v kosmetických přípravcích
Pondělí, 23.11.
· Toxické látky v potravinách
Úterý, 17.11.
· Vitaminy rozpustné v tucích
Středa, 24.06.
· Kapsaicin
Úterý, 09.06.
· Nefrotoxicita jodových kontrastních látek
Středa, 03.06.
· Oxid uhelnatý – tichý zabiják
Pondělí, 18.05.
· 2,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-en: nové chladivo do klimatizačních jednotek automobil
Úterý, 12.05.
· Kokain a jeho historie
Středa, 06.05.
· Bolševník velkolepý – nebezpečná jedovatá invazní rostlina

Starší články

  Přihlášení
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Informace

Powered by UNITED-NUKE

Valid HTML 4.01!

Valid CSS!





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.13 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace