Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 7725 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Cibarová kyselina: nenasycená mastná kyselina v plodnicích lišky obecné a nálevk
Publikováno: Pátek, 04.09. 2015 - 08:34:10 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Cibarová kyselina: nenasycená mastná kyselina v plodnicích lišky obecné a nálevkovité

Jiří Patočka

     Houby nepatří mezi významné zdroje tuků a pokud se jedná o jedlé druhy, jsou řazeny mezi dietní potraviny. To ale neznamená, že v houbách žádné tuky nejsou (Phan et al., 2013). Lipidy a lipidické sloučeniny v houbách naopak představují docela zajímavou skupinu přírodních látek (Cateni et al., 2012). Mezi nejvíce prozkoumané patří mastné kyseliny hub (např. Marekov et al., 2012; Doğan a Akbaş, 2013; Günç Ergönül et al., 2013) z nichž mnohé se svou chemickou strukturou poněkud vymykají běžným představám o mastných kyselinách jakou součástech tuků. 



     Mezi takové mastné kyseliny patří i kyselina cibarová, která byla spolu s kyselinou 10-hydroxy-8-decenovou nalezena v plodnicích lišky obecné (Cantharellus cibarius) a lišky nálevkovité (Cantharellus tubaeformis) (Anke et al., 1996). Tato mastná kyselina má 18 uhlíků, tři dvojné vazby, dvě hydroxylové skupiny a jednu ketoskupinu. Patří tedy do zajímavé skupiny biologicky aktivních oxygenovaných nenasycených mastných kyselin (Tolstikov a Tolstikov, 1996).
     Úloha těchto dvou mastných kyselin v houbách není známa. Obě mají slabé antimikrobiální účinky a nízkou cytotoxickou aktivitu (Santoyo et al., 2009). Protože se v houbě objevují jako reakce na poranění (Pang a Sterner, 1991), lze předpokládat, že se jedná o obranné látky, které mají houbu chránit před predátory (Stadler a Sterner, 1998). Tomu by odpovídal i nález nematocidní aktivity kyseliny cibarové, který by mohl chránit houbu před parazitickými háďátky (Anke a Sterner, 1997; Ghisalberti, 2002).
     Kyslina cibarová je látka termolabilní, takže při kuchyňském zpracování lišky obecné či nálevkovité (obě jsou jedlé), se během tepelné úpravy rozloží (Pang a Sterner, 1991). Liška obecná patří celosvětově mezi nejoblíbenější druhy jedlých hub (Danell, 1999). Liška nálevkovitá je také jedlá, ale méně známá a hlavně, poměrně vzácná.

Literatura
Anke H, Morales P, Sterner O. Assays of the biological activities of two fatty acid derivatives formed in the edible mushrooms cantharellus cibarius and C. tubaeformis as a response to injury. Planta Med. 1996; 62(2): 181-183.
Anke H, Sterner O. Nematicidal metabolites from higher fungi. Current Org Chem. 1997; 1(4): 361-374.
Cateni F, Zacchigna M, Doljak B, Anderluh M, Procida G, Piltaver A. Bioactive  lipids metabolites in Amanita virosa. Nat Prod Commun. 2012; 7(11): 1495-1498.
Danell E. Cantharellus. In Ectomycorrhizal Fungi Key Genera in Profile (pp. 253-267). Springer Berlin Heidelberg, 1999.
Doğan HH, Akbaş G. Biological activity and fatty acid composition of Caesar's  mushroom. Pharm Biol. 2013; 51(7): 863-871.
Ghisalberti EL. Secondary metabolites with antinematodal activity. Studies Natural Products Chemistry 2002; 26: 425-506.
Marekov I, Momchilova S, Grung B, Nikolova-Damyanova B. Fatty acid composition of wild mushroom species of order Agaricales--examination by gas chromatography-mass spectrometry and chemometrics. J Chromatogr B Analyt Technol  Biomed Life Sci. 2012; 910: 54-60.
Pang Z, Sterner O. Cibaric acid, a new fatty acid derivative formed enzymically in damaged fruit bodies of Cantharellus cibarius (Chanterelle). J Org Chem. 1991; 56(3): 1233-1235.
Phan CW, Lee GS, Macreadie IG, Malek SN, Pamela D, Sabaratnam V. Lipid constituents of the edible mushroom, Pleurotus giganteus demonstrate anti-Candida activity. Nat Prod Commun. 2013 ;8(12): 1763-1765.
Santoyo S, Ramírez-Anguiano AC, Reglero G, oler-Rivas C.  Improvement of the antimicrobial activity of edible mushroom extracts by inhibition of oxidative enzymes. Int J Food Sci Technol. 2009; 44(5): 1057-1064.
Stadler M, Sterner O. Production of bioactive secondary metabolites in the fruit bodies of macrofungi as a response to injury. Phytochemistry, 1998; 49(4): 1013-1019.
Tolstikov AG, Tolstikov GA. (1996). Natural aliphatic oxygenated unsaturated acids. Synthesis and biological activity. Russian Chem Rev. 65(5): 441-459.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 5

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.07 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace