Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 3303 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Toxikologická rizika kuchyňského nádobí
Publikováno: Středa, 04.06. 2008 - 21:31:03 Od: prof. Patocka
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie

Toxikologická rizika kuchyňského nádobí

Lucie Krmenčíková

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích


Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečnými výrobky z Ásie, které mohou uvolňovat rakovinotvorné látky do jídla během vaření. Neskladujte potraviny v keramických nádobách, z glazury se uvolňují těžké kovy. Nepoužívejte teflonové pánve, uvolňují toxické látky. To jsou doporučení, která se na nás valí ze všech stran. Jak rozeznat fakt od fámy? Opravdu se lidstvo tráví používáním nevhodného kuchyňského nádobí? Kdo a jak to kontroluje?



Česká republika má v rámci EU jedny z nejpřísnějších požadavků. Dozorové orgány, které namátkové kontroly provádí, jsou Krajské hygienické stanice nebo Česká obchodní inspekce. Všechny výrobky označené jako nebezpečné, jsou popsány a vyfoceny na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Nebezpečné výrobky se hlásí do evropského systému RAPEX

Toxikologická rizika

Výrobky z černého polyamidu, nylonu: Naběračky a lžíce mohou obsahovat takzvané primární aromatické aminy, které působí na imunitní systém nebo hormonální soustavu a jsou i rakovinotvorné. Ve výrobcích určených pro styk s potravinami se nesmí vyskytovat. Karcinogenní látky se totiž mohou dostat do jídla. Materiál navíc při zahřátí páchne.

Melaminové nádobí a příbor:
Mohou uvolňovat melamin i vyšší množství formaldehydu, nádobí je proto nevhodné pro kontakt s potravinami a pokrmy. Látky mohou vyvolat bolesti hlavy, zánět sliznice, dráždit oči a způsobit slzení. Melamin je nefrotoxický, formaldehyd způsobuje zhoršení alergických reakcí.

Dekorace na hrnečcích a sklenicích:
Obsahují velmi často olovo a kadmium, které mohou tedy být konzumovány společně s nápojem.

Barevné glazury keramického kuchyňského nádobí:
Nedoporučuje se skladovat potraviny dlouhodobě v keramických nádobách, mohou obsahovat těžké kovy a tyto toxické chemikálie se mohou uvolňovat z glazury při kontaktu s potravinami. Záleží na teplotě, době styku s potravinou a jakostí. Mohou se vyskytnout situace, za kterých se mohou těžké kovy, především olovo, uvolňovat do potravin v množstvích, která již nemohou být považována za bezpečná.

Zdroje informací:
http://www.ceskenoviny.cz/toISO-8859-1.cs/prilohy/nebezpecne/
http://www.mzcr.cz/Verejne/Default.aspx?menu=1
http://www.qmagazin.cz/
Dorevitch S, Babin A. Health hazards of ceramic artists. Occup Med. 2001; 16(4): 563-575.
Sheets RW. Acid extraction of lead and cadmium from newly-purchased ceramic and melamine dinnerware. Sci Total Environ. 1999; 234(1-3): 233-237.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu Aplikovaná radiobiologie a toxikologie
· Další články od autora prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma Aplikovaná radiobiologie a toxikologie:
Belladonnové alkaloidy: atropin a skopolamin


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 8

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

Aplikovaná radiobiologie a toxikologie





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 1.22 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace