Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 5755 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Actinorhodin: pH-indikátor a účinné antibiotikum.
Publikováno: Úterý, 30.01. 2024 - 10:01:13 Od: tox
prof Patočka

Actinorhodin: pH-indikátor a účinné antibiotikum

Jiří Patočka, Radoslav Patočka

     Actinorhodin je pigment s antimikrobiálními vlastnostmi, který je produkovaný bakterií Streptomyces coelicolor (Mangolo et al., 1991). Tato bakterie je známá svou schopností syntetizovat různé biologicky aktivní látky, z nichž mnohé mají významné farmakologické účinky. Actinorhodin je derivátem antrachinonu, který má výraznou fialovou barvou a vlastnosti antibiotika (Brian et al., 1996). Bakterii S.  coelicolor tak actinorhodin chrání před UV zářením a dalšími nepříznivými podmínkami prostředí v které žije a současně má schopnost působit jako antibiotikum, což umožňuje bakterii bojovat proti konkurenčním mikroorganismům (Brian et al., 1996.



     Na rozdíl od mnoha jiných antibiotik má actinorhodin složitý mechanismus účinku zahrnující více molekulárních cílů (Mak & Nodwell, 2017). Bakterie Streptomyces coelicolor byla široce studována jako producent zajímavého modrého pigmentu aktinorhodin (Doull & Vining, 1990; Bystrykh et al., 1996;  Elibol  & Mavituna, 1999; Holtmann et al., 2017; Scaffaro et al., 2017). Bylo prokázáno, že tato molekula antrachinonu vykazuje zajímavou antibiotickou aktivitu a byla navržena pro použití v potravinách a kosmetice. Mezi výhody actinorhodinu patří jeho nízká akutní toxicita (LD50 pro myš > 15 mg/kg) a vysoká stabilita vůči světlu a teplu (Zhang et al., 2006). Modrá barva actinorhodinu se objevuje až při pH nad 8, což však poněkud omezuje jeho použití v potravinách a nápojích (Zhang et al., 2006). 
 Kolonie bakterií Streptomyces coelicolor 
Literatura
Brian P, Riggle PJ, Santos RA, Champness WC. Global negative regulation of Streptomyces coelicolor antibiotic synthesis mediated by an absA-encoded putative signal transduction system. J Bacteriol. 1996; 178 (11): 3221–31.
Bystrykh LV, Fernández-Moreno MA, Herrema JK, Malpartida F, Hopwood DA, Dijkhuizen L. Production of actinorhodin-related" blue pigments" by Streptomyces coelicolor A3. J Bacteriology, 1996; 178(8): 2238-2244.
Doull JL, Vining LC. Nutritional control of actinorhodin production by Streptomyces coelicolor A3 (2): suppressive effects of nitrogen and phosphate. Appl Microbiol Biotechnol. 1990; 32,:449-454.
Elibol M, Mavituna, F. A kinetic model for actinorhodin production by Streptomyces coelicolor A3 (2). Process Biochemistry, 1999; 34(6-7): 625-631.
Holtmann D, Vernen F, Müller JM, Kaden D, Risse JM, Friehs K et al. Effects of particle addition to Streptomyces cultivations to optimize the production of actinorhodin and streptavidin. Sustain Chem Pharmacy, 2017; 5: 67-71.
Magnolo SK, Leenutaphong DL, DeModena JA, et al. Actinorhodin production by Streptomyces coelicolor and growth of Streptomyces lividans are improved by the expression of a bacterial hemoglobin. Bio Technology, 1991; 9 (5): 473–6.
Mak S, Nodwell JR. Actinorhodin is a redox‐active antibiotic with a complex mode of action against G ram‐positive cells. Mol Microbiology, 2017; 106(4): 597-613.
Scaffaro R, Lopresti F, Sutera A, Botta L, Fontana RM, Gallo G. Plasma modified PLA electrospun membranes for actinorhodin production intensification in Streptomyces coelicolor immobilized-cell cultivations. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 2017; 157: 233-241.
Zhang H, Zhan J, Su K, Zhang Y. A kind of potential food additive produced by Streptomyces coelicolor: characteristics of blue pigment and identification of a novel compound, λ-actinorhodin. Food Chem. 2006; 95(2): 286-192.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora tox


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 9

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.45 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace