Ačokča (Cyclanthera pedata), nová funkční potravina?
Publikováno: Neděle, 13.08. 2017 - 10:15:06
Téma: prof Patočka


Ačokča (Cyclanthera pedata), nová funkční potravina?

Jiří Patočka, Milena Patočková

     Ačokča (Cyclanthera pedata) je liánovitá rostlina z rodu Cyclanthera z čeledi tykvovité, původem  z Jižní Ameriky. Pěstuje se pro své nezralé plody a listy, které se používají jako zelenina. Její vejčité lusky mají v kuchyni všestranné použití a lze je konzumovat i syrové (Skalická et al., 2012). Zatímco v zemích jako je Mexiko nebo Peru se pěstuje ve velkém množství, v Evropě je skoro neznámá (Lira-Saade, 1995). Protože je vzhledem podobná paprice a chutí zase okurce, vžil se pro ní také název "paprikookurka" či "mexická okurka". V Mexiku je nazývána "pepino hueco" (dutá okurka).



     Květy jsou drobné, mají barvu od bílé, přes nažloutlou, až po nazelenalou, a rostou ve skupinách po deseti až dvaceti. Plody připomínají lusk, jsou dlouhé 10 až 20 cm, na konci s ostrým hrotem a nitřek plodu je po dozrání dutý. Plody se sklízí od konce července až do prvních mrazíků, nejvíce plodí v září. Pro konzumaci jsou vhodné plody o velikosti 3 až 8 cm, dokud jsou semena bílá a měkká.
     V zemích svého původu má ačokča nejen využití v kuchyni, ale také v lidové medicíně. V syrovém stavu je účinná proti cukrovce, snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak.  Používá se při léčbě respiračních chorob a preventivně působí proti ateroskleróze. Pro své nutriční hodnoty a nesporně příznivý účinek na zdraví se o ní hovoří jako o funkční potravině (Hyblerová, 2016).
     Ačokča je zdrojem některých stopových biogenních  prvků jako je mangan (0.074 mg/100 g čerstvé zeleniny), měď (0.013), zinek (0.13) nebo vanad  0.015) (Oliveira et al., 2014).  Z bioaktivních látek byly v rostlině nalezeny protizánětlivě účinné  triterpenoidní saponiny (De Tommasi et al., 1999), antioxidačně účinné flavonoidy a  favonoidní glykosidy ( Montoro et al., 2001, 2005; Carbone et al., 2004) nebo fenolické látky snižující krevní tlak inhibicí angiotensin I - konvertujícího enzymu (ACE) (Ranilla et al., 2010). Zralá semena ačokči obsahují několik polypeptidů, které účinkují jako účinné inhibitory serinových proteáz (Kowalska et al., 2006) a mohly by tak najít uplatnění v medicíně i v zemědělství při ochraně rostlin (Hraška et al., 2006).
Literatura
Carbone V, Montoro P, de Tommasi N, Pizza C. Analysis of flavonoids from Cyclanthera pedata fruits by liquid chromatography/electrospray mass spectrometry. J Pharm Biomed Anal. 2004; 34(2): 295-304.
De Tommasi N, De Simone F, Speranza G, Pizza C. Studies on the constituents of Cyclanthera pedata fruits: isolation and structure elucidation of new triterpenoid saponins. J Agric Food Chem. 1999; 47(11): 4512-4519.
Hraška M, Rakouský S, Čurn V. Inhibitory proteas, mechanismy účinku a perspektivi jejich využití v transgenozi rostlin. Chem Listy, 2006; 100: 501-507.
Hyblerová  E. (2016). Chemické složení a možnosti využití rostliny Caigua (Cyclanthera pedanta L. Schard) jako funkční potraviny. Bakalářská práce, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2016, 47 s.
Kowalska J, Zab³ocka A, Wilusz T. Isolation and primary structures of seven serine proteinase inhibitors from Cyclanthera pedata seeds. Biochim Biophys Acta. 2006; 1760(7): 1054-1063.
Lira-Saade R. Estudios taxonomicos ecogeograficos de las Cucurbitaceae Latinoamericanas de importancia economica (No. SB351. C8. L57 1995.). International Plant Genetic Resources Institute, 1995.
Montoro P, Carbone V, De Simone F, Pizza C, De Tommasi N. Studies on the constituents of Cyclanthera pedata fruits: isolation and structure elucidation of new flavonoid glycosides and their antioxidant activity. J Agric Food Chem. 2001; 49(11): 5156-5160.
Montoro P, Carbone V, Pizza C. Flavonoids from the leaves of Cyclanthera pedata: two new malonyl derivatives. Phytochem Anal. 2005; 16(3): 210-216.
Oliveira AC, dos Santos VS, dos Santos DC, Carvalho RD, Souza AS, Ferreira SL. Determination of the mineral composition of Caigua (Cyclanthera pedata) and evaluation using multivariate analysis. Food Chem. 2014; 152: 619-623.
Ranilla LG, Kwon YI, Apostolidis E, Shetty K. Phenolic compounds, antioxidant  activity and in vitro inhibitory potential against key enzymes relevant for hyperglycemia and hypertension of commonly used medicinal plants, herbs and spices in Latin America. Bioresour Technol. 2010; 101(12): 4676-4689.
Skalická A, Větvička V, Zelený V. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha, Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3.






Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=994