Calostomal, červený pigment pestřece rumělkového
Publikováno: Středa, 16.03. 2016 - 13:14:40
Téma: prof Patočka


Calostomal, červený pigment pestřece rumělkového

Jiří Patočka

     Pestřec rumělkový (Calostoma cinnabarinum) je mexická houba krásné, rumělkově-červené barvy. Dlouho byla pokládána za nejedlou, ale to se změnilo v roce 2009 (Bautista-Nava a Moreno-Fuentes, 2009). Zbarvení houby je způsobeno přítomností pigmentu na bázi polyenového barviva, zvaného calostomal (Gruber a Steglich , 2007; Zhou a Liu, 2010).

  


     Calostomal je polynenasycená karboxylová kyselina o 16 uhlících, která má ve své molekule ještě také skupinu aldehydovou [(2E,4E,6E,8E,10E,12E,14E)-16-xo-2,4,6,8,10,12,14-hexadecaheptaenová kyselina]. V houbě je přítomen i její methylester, který má rovněž krásnou, červenou barvu. Polyenová barviva, která mají úzký vztah ke karotenům, jsou ve vyšších houbách přítomna poměrně často (Davoli et al., 2005) a některé vykazují zajímavé biologické účinky (Jaeger a Spiteller, 2010; Velíšek a Cejpek, 2011).

     Je ta houba jedlá? Podívejte se na http://burle.blog.cz/1603/pestrec-rumelkovy-houba-v-aspiku-jedla-nebo-nejedla

Literatura
Bautista-Nava E, Moreno-Fuentes Á. First record of the edibility of Calostoma cinnabarina Desv.(Sclerodermatales). Revista Mexicana de Biodiversidad, 2009; 80(2): 561-564.
Davoli P, Mucci A, Schenetti L, Weber RW. (2005). Laetiporic acids, a family of non-carotenoid polyene pigments from fruit-bodies and liquid cultures of Laetiporus sulphureus (Polyporales, Fungi). Phytochemistry, 2005; 66(7): 817-823.
Gruber G, Steglich W. Calostomal, a polyene pigment from the gasteromycete Calostoma cinnabarinum (Boletales). Zeitschrift für Naturforschung B 2007; 62 (1): 129–131.Jaeger RJ, Spiteller P. Mycenaaurin A, an Antibacterial Polyene Pigment from the Fruiting Bodies of Mycena aurantiomarginata. J Nat Prod. 2010; 73(8): 1350-1354.
Velíšek J, Cejpek K. Pigments of higher fungi: a review. Czech J Food Sci, 2011; 29(2): 87-102.
Zhou ZY, Liu JK. Pigments of fungi (macromycetes). Natural Product Reports, 2010; 27(11): 1531-1570.







Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=869