Čepičatka jehličnanová je smrtelně jedovatá houba
Publikováno: Středa, 09.09. 2015 - 10:25:34
Téma: prof Patočka


Čepičatka jehličnanová je smrtelně jedovatá houba

Jiří Patočka

     Čepičatka jehličnanová (Galerina marginata) je houba, která děsí mnohé houbaře pro její možnou záměnu za opeňku měnlivou (Kuehneromyces mutabilis). Opeňka je jedlá a chutná, čepičatka je smrtelně jedovatá (Kubička et al., 1980). Zatímco jedni tvrdí, že záměna není možná, protože čepičatka je poměrně vzácná a dá se od opeňky spolehlivě rozeznat, jiní prosazují názor, že obě houby se spolehlivě rozeznat nedají a před sběrem opeňky důrazně varují. Pokud je pravda, že někdy mohou růst obě houby na stejném pařezu, pak je varování opravdu na místě (Saviuc a Harry, 2013; Trueb et al., 2013).



     Starší houbařské katalogy o čepičatce buď mlčí nebo ji uvádí jako houbu nevhodnou ke sběru. Není divu, protože informace o otravách čepičatkou a charakteru jejich toxinů se objevují v odborné literatuře až v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století (Benedict et al., 1966; Elonen a Härkönen, 1978). V čepičatce byly objeveny hepatotoxicky účinné peptidy, podobné těm, které jsou zodpovědné za jedovatost muchomůrky hlízovíté (Amanita phalloides). O jejich výzkum v houbách rodu Amanita, Galerina a Lepiota, se velmi zasloužil český mykolog, Dr. Jaroslav Klán, z  Ústavu pro toxikologii a soudní chemii 1. LF UK v Praze (Klán, 1993).
      Hlavním toxickým principem čepičatky jehličnanové je směs tří bicyklických oktapetidů, zvaných amatoxiny (Enjalbert et al., 2004; Luo et al., 2012). Tyto peptidy jsou velmi stabilní a svou vysokou toxicitu neztrácí ani při vaření pokrmu. Nejvýznamnější typy jsou alfa- a beta-amatoxiny. Inhibují RNA-polymerázu II a vyvolávají buněčnou smrt. Amatoxiny jsou struktutně blízké fallotoxinům (Kaya et al., 2013), další skupině jedovatých peptidů obsažených v muchomůrce hlízovité (Wieland, 1983).
     Otrava probíhá charakteristicky ve třech fázích 1) gastrointestinální fáze (po relativně dlouhé latenci 6–12 i více hodin) s těžkými průjmy a zvracením, 2) fáze zdánlivého klinického zlepšení s rozvojem závažných biochemických abnormalit, 3) fáze jaterního a renálního selhání.
     Smrt může nastat do několika dnů až týdne. Léčba je stejná jako při otravě muchomůrkami (Kohn a Mot'ovská, 1997) a spočívá ve výplachu žaludku (při velmi včasném záchytu), podávání aktivního uhlí (může ovlivnit předpokládaný enterohepatální oběh), hepatoprotektiv (silymarin), vysokých dávek penicilinu, hemoperfuzi a symptomatické terapii (Enjalbert et al., 2002). Otravy čepičatkou naštěstí nejsou ani zdaleka tak časté jako otravy muchomůrkami (Kaneko et al., 2001).
      Otrávit čepičatkou nebo muchomůrkou, tedy houbami, kde hlavníimi toxickými principy jsou jedovaté cyklické peptidy, se mohou nejen lidé, ale i psi (Faulstich a Fauser, 1980; Tegzes a Puschner, 2002). Také u nich je dominantním poškozením a příčinou smrti nekróza a selhání jater (Liggett a Weiss, 1989; Puschner et al., 2007). Ne úplně jasnou otázkou zůstává, proč vlastně psi žerou houby, včetně těch jedovatých (Aldridge, 1997).

Literatura
Aldridge JP. Why dogs eat mushrooms. McIlvainea 1997; 13: 20-29.
Benedict RG, Tyler VE Jr, Brady LR, Weber LJ. Fermentative production of amanita toxins by a strain of Galerina marginata. J Bacteriol. 1966; 91(3): 1380-1381.
Elonen E, Härkönen M. Galerina marginata poisoning. [Article in Finnish] Duodecim. 1978; 94(17):1050-1053.
Enjalbert F, Cassanas G, Rapior S, Renault C, Cgaumont JP. Amatoxins in wood-rotting Galerina marginata. Mycologia 2004; 96(4): 720-729.
Enjalbert F, Rapior S, Nouguier-Soulé J, Guillon S, Amouroux N, Cabot C. Treatment of Amatoxin Poisoning: 20-Year Retrospective Analysis. Clin Toxicol. 2002; 40(6): 715-757.
Faulstich H, Fauser U. The course of amanita intoxication in beagle dogs. In: Faulstich H., Kommerell B.K., Wieland T., eds Amanita toxins and poisoning. pp. 115-123. Verlag Gerhard Witzstrock, Baden-Baden, Germany, 1980.
Kaneko H, Tomomasa T, Inoue Y, Kunimoto F, Fukusato T, Muraoka S, Gonmori K, Matsumoto T, Morikawa A. Amatoxin Poisoning from Ingestion of Japanese Galerina Mushrooms. Clin Toxicol. 2001; 39(4): 413-416.
Kaya E, Karahan S, Bayram R, Yaykasli KO, Colakoglu S, Saritas A. Amatoxin and phallotoxin concentration in Amanita phalloides spores and tissues. Toxicol Ind Health. 2013 May 29. [Epub ahead of print]
Klán J. A review of mushrooms containing amanitins and phalloidines. [Article in Czech] Cas Lek Cesk. 1993 Aug 5;132(15):449-51.
Kubička J, Erhart J, Erhartová M. Jedovaté houby. Avicenum, Praha 1980. 248 s.
Kohn R, Mot'ovská Z. Mushroom poisoning--classification, symptoms and therapy. [Article in Slovak] Vnitr Lek. 1997; 43(4): 230-233.
Liggett AD, Weiss R. Liver necrosis caused by mushroom poisoning in dogs. J Vet Diagn Invest. 1989; 1(3): 267-269.
Luo H, Hallen-Adams HE, Scott-Craig JS, Walton JD. Ribosomal biosynthesis of α-amanitin in Galerina marginata. Fungal Genet  Biol. 2012; 49(2): 123-129.
Puschner B, Rose HH, Filigenzi MSDiagnosis of Amanita toxicosis in a dog with acute hepatic necrosis. J Vet Diagn Invest. 2007; 19(3): 312-317.
Saviuc P, Harry P. Critères de gravité des intoxications par les champignons: implications thérapeutiques. In Intoxications aiguës Springer Paris, 2013; pp. 297-311.
Tegzes J., Puschner B. Amanita mushroom poisoning: efficacy of aggressive treatment of two dogs. Vet Hum Toxicol. 2002; 44: 96-99.
Trueb L. Intoxication par les champignons. Médecine d'urgence 2013; 394(27): 1465-1472.
Wieland T. The toxic peptides from Amanita mushrooms. Int J Peptide Protein Res. 1983; 22: 257-276.







Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=815