Existuje dokonalý jed?
Publikováno: Pátek, 03.04. 2015 - 11:53:31
Téma: Aplikovaná radiobiologie a toxikologie


Existuje dokonalý jed?

Bc. Daniela Candrová

I když úmyslné otravy lidí nejsou zdaleka tak časté jako ve středověku, nejsou zase tak výjimečné. Nejčastěji se ale lidé otráví neúmyslně, z neznalosti nebo neopatrnosti. Úmyslná otrava vyžaduje opatření jedu, což nemusí být vždy snadné, a současná forenzní toxikologie jed odhalí a vraha usvědčí.



Snahou vraha ovšem je svou oběť otrávit a zároveň za sebou zamést stopy tak, aby nebyl dopaden. K tomu hledá tzv. dokonalý jed, který danou osobu usmrtí a při tom jej nebude následně možné identifikovat ani moderními metodami forenzní toxikologie. Dokonalý jed by se měl projevit až dlouho po užití a samozřejmě by jej mělo být v těle obtížné nebo nejlépe nemožné odhalit.

V médiích se nedávno diskutovalo o tom, že by měl mít Barack Obama svého ochutnávače. Přihlásilo se plno dobrovolníků, kteří by tuto práci dělali i zadarmo. Pokud by však bylo Obamovo jídlo opravdu otrávené, tak by mu nejspíše život stejně nezachránili. Již ve středověku existovaly jedy, které se začaly projevovat až za několik hodin nebo dokonce dní po užití. Tehdy bylo trávení poměrně populární, protože metody určení jedu v těle byly teprve v plenkách a vraha nebylo možné standardně usvědčit. V té době tedy ochutnávač poskytoval panovníkovi pocit bezpečí, který byl víceméně falešný.

Představa, že jed působí okamžitě po podání je omylem, který podporuje filmový průmysl. Naprostá většina jedů působí až po určité době. Mezi nejrychlejší jedy patří kyanidy. Ty ve velké koncentraci mohou usmrtit člověka za několik minut. Jedná se ale spíše o výjimku. V řádu jednotek až desítek hodin způsobují smrt látky organické povahy, které byly známy už ve středověku. Patří mezi ně například extrakt z vraního oka či náprstníku červeného, strychnin atd.

Jednou z možností jak si opatřit „dokonalý jed“ je koupit stejnojmennou knihu (The Perfect Poison) Amandy Quick, což je jeden z pseudonymů americké spisovatelky Jayn Ann Krentzové, narozené v roce 1948 v Kalifornii. Kniha vyšla i v českém překladu pod názvem „Dokonalý jed“ v nakladatelství Baronet (ISBN 978-80-7384-279-6).

Použité zdroje

-          BALÍKOVÁ, Marie. Forenzní a klinická toxikologie: laboratorní toxikologická vyšetření. Praha: Galén, c2004, 140 s. ISBN 978-807-2622-849.- Emsley, J. The Elements of Murder: A History of Poison: A History of Poison. Oxford University Press, 2005.

-          FÜRBACH, Martin. Dokonalý jed zabíjí jistě, ale dlouho. Neochrání vás ani ochutnávač. Idnes.cz: Technet. 2008. Dostupné z: http://technet.idnes.cz/dokonaly-jed-zabiji-jiste-ale-dlouho-neochrani-vas-ani-ochutnavac-pyj-/tec_technika.aspx?c=A080819_111907_tec_technika_fur

-          What is Forensic Toxicology?. The Forensic Toxicology Council. 2010. Dostupné z: http://www.abft.org/files/WHAT%20IS%20FORENSIC%20TOXICOLOGY.pdf







Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=758