Naringin, lidskému zdraví prospěšný flavonoid
Publikováno: Sobota, 07.12. 2013 - 13:01:16
Téma: prof Patočka


Naringin, lidskému zdraví prospěšný flavonoid

Jiří Patočka

     Naringin je přírodní látka ze skupiny flavonoidních glykosidů, obsažená zejména v citrusových plodech. Naringin je hlavním flavonoidem grapefruitů a grepové šťávě dodává její charakteristickou natrpklou chuť (Shirasaka et al., 2013). Přítomen je ale také v některých dalších potravinách, např. v pohance (Luo et al., 2012).



     Podobně jako další flavonoidy, i naringin zlepšuje pevnost cévních stěn, jejich elasticitu a propustnost, což má význam v prevenci kardiovaskulárních onemocnění (Chanet et al., 2012). Tento účinek se také uplatňuje v léčbě krvácivých dásní, hemoroidů, v prevenci cévních změn při cukrovce, glaukomu apod. Četné studie odhalily, že naringin a jemu příbuzný rutin dokáží významně snížit hladinu krevních tuků (celkového cholesterolu, LDL cholesterolu, VLDL cholesterolu a triglycerolů), tedy látek, o nichž se domníváme, že stojí za většinou kardiovaskulárních onemocnění (Alam et al., 2013). Naringin naopak nemá vliv na hladinu HDL cholesterolu (Demonty et al., 2010). Naringin má také významné antioxidační účinky a svým působením na krevní řečiště zlepšuje prokrvení tkání (Jeon et al., 2001). Tento flavonoid také zvyšuje sekreci pankreatické šťávy a trávicích šťáv tenkého střeva a zvyšuje i produkci žaludečních šťáv (Evans, 2000), tlumí růst nádorů (Kanno et al., 2005) a má řadu dalších příznivých účinků na lidské zdraví.
     Nedávno bylo prokázáno, že naringin chrání mitochondrie mozkových buněk potkanů před oxidativním stresem navozeným neurotoxickým účinkem hliníku a chrání paměť před poškozením (Prakash et al., 2013). Již dříve bylo zjištěno v experimentu na potkanech, že naringin chrání  paměť před poškozením kolchicinem (Kumar et al., 2010) a že jeho neuroprotektivní účinek by mohl spočívat v ochraně neuronální membrány před neurotoxiny (Tadeschi et al., 2010). Konzumace citrusových plodů je zřejmě užitečná nejen pro jejich vysoký obsah vitaminu C, ale také pro přítomnost naringinu a jemu podobných flavonoidů.

Literatura

Alam MA, Kauter K, Brown L. Naringin improves diet-induced cardiovascular dysfunction and obesity in high carbohydrate, high fat diet-fed rats. Nutrients. 2013; 5(3): 637-650.
Demonty I, Lin Y, Zebregs YE, Vermeer MA, van der Knaap HC, Jäkel M, Trautwein EA. The citrus flavonoids hesperidin and naringin do not affect serum cholesterol in  moderately hypercholesterolemic men and women. J Nutr. 2010; 140(9): 1615-1620.
Evans AM. Influence of dietary components on the gastrointestinal metabolism and transport  of drugs. Ther Drug Monit. 2000; 22(1): 131-136.
Chanet A, Milenkovic D, Manach C, Mazur A, Morand C. Citrus flavanones: what is their role in cardiovascular protection? J Agric Food Chem. 2012; 60(36): 8809-8822.
Jeon SM, Bok SH, Jang MK, Lee MK, Nam KT, Park YB, Rhee SJ, Choi MS. Antioxidative activity of naringin and lovastatin in high cholesterol-fed rabbits. Life Sci. 2001; 69(24): 2855-2866.
Kanno S, Tomizawa A, Hiura T, Osanai Y, Shouji A, Ujibe M, Ohtake T, Kimura K, Ishikawa M. Inhibitory effects of naringenin on tumor growth in human cancer cell lines and sarcoma S-180-implanted mice. Biol Pharm Bull. 2005; 28(3): 527-530.
Kumar A, Dogra S, Prakash A. Protective effect of naringin, a citrus flavonoid, against colchicine-induced cognitive dysfunction and oxidative damage in rats. J Med Food. 2010; 13(4): 976-984.
Luo Z, Murray BS, Ross AL, Povey MJ, Morgan MR, Day AJ. Effects of pH on the ability of flavonoids to act as Pickering emulsion stabilizers. Colloids Surf B Biointerfaces. 2012; 92: 84-90.
Prakash A, Shur B, Kumar A. Naringin protects memory impairment and mitochondrial oxidative damage against aluminum-induced neurotoxicity in rats. Int J Neurosci. 2013; 123(9): 636-645.
Shirasaka Y, Shichiri M, Mori T, Nakanishi T, Tamai I. Major active components in grapefruit, orange, and apple juices responsible for OATP2B1-mediated drug interactions. J Pharm Sci. 2013; 102(1): 280-288.
Tedeschi A, D'Errico G, Lauro MR, Sansone F, Di Marino S, D'Ursi AM, Aquino RP. Effect of flavonoids on the Abeta(25-35)-phospholipid bilayers interaction. Eur J Med Chem. 2010; 45(9): 3998-4003.







Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=625