Doba jedová
Publikováno: Neděle, 22.05. 2011 - 10:55:48
Téma: prof Patočka




Doba jedová

Kniha Doba jedová , kterou napsali Anna Strunecká a Jiří Patočka, nabízí poutavé čtení o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec, které jsou reklamou, sdělovacími prostředky a mnohdy i medicínou doporučovány jako zdraví prospěšné.
Značná pozornost je věnována možným rizikům očkování, jež v současné době vyvolávají zvýšený zájem veřejnosti. Autoři Anna Strunecká a Jiří Patočka, vysoce erudovaní a mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie s dlouholetými zkušenostmi v publicistice, podávají vysvětlení jasnou, přístupnou a srozumitelnou formou. Každá kapitola je doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu.
Čtenářům se tak nabízí zcela ojedinělá příručka pro každodenní orientaci v nepřehledné oblasti ovládané zájmy trhu a zisku, s náměty, jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a rádoby vědecky podloženými radami.Doba jedová je dílem dvou odborníků na toxikologii a zdravotní aspekty škodlivých látek v potravinách. Anna Strunecká, pedagog na Univerzitě Karlově, se dlouhodobě specializuje na biomedicínu a Jiří Patočka je profesorem molekulární biochemie a odborníkem na psychofarmaka.
Doba, ve které žijeme, je doslova nasáknutá chemickými látkami různých účinků a neznámého složení. Důvěra ve zdravotnictví je téměř bezvýhradná, ale i lék podaný ve špatném množství nebo ve špatnou dobu, se může stát smrtícím jedem. Jídlo, které kupujeme v ochodech, je ošetřeno proti plísním a bakteriím, ale použité konzervační látky se samy mohou stát zdraví škodlivými. Očkování chrání děti i dospělé proti neléčitelným chorobám, ale dopady na lidský organizmus nejsou jen pozitivní.
Kniha Doba jedová se snaží o mapování všech oblastí lidského života, ve kterých se dostáváme do kontaktu s nebezpečnými látkami. V sedmi kapitolách se podrobně vysvětluje, co všechno se přidává do vody a potravin, které vitamíny a v jakém množství jsou vhodné, jaká jsou rizika očkování, například proti chřipce nebo rakovině děložního čípku. Kosmetika a čisticí prostředky pro domácnost jsou další chemikálie, se kterými jsme denně v přímém kontaktu. Netušenou hrozbou jsou geneticky upravované potraviny a různé hormonální přípravky.
Autoři nemají v úmyslu děsit, podávají vyvážený obraz dnešní situace a poskytují mnoho rad pro zkvalitnění života. Kapitoly jsou doplněny odkazy na populární i vědeckou literaturu pro ověření informací nebo rozšíření znalostí. Ani renomovaní odborníci se často neshodnou na jednoznačném hodnocení některých problémů a jejich názory na vliv jsou velmi rozporuplné. Tato příručka pomůže v rozlišování toho, co je zdraví prospěšné a co mu naopak škodí.

Ukázka z knihy

http://www.november.cz/product/349886

http://www.bonum.cz/10801-Medicina-a-zdravy-zpusob-zivota-Zdravy-zpusob-zivota/181638.html?buyid=181638







Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=420