Arabenová kyselina
Publikováno: Pátek, 06.11. 2009 - 08:27:38
Téma: prof Patočka


Arabenová kyselina

Jiří Patočka

 

      Kyselina arabenová, (E)-2-methoxy-5-hydroxy-2-pentenová kyselina (CAS 136468-08-1), byla poprvé izolována jako produkt blíže nespecifikované plísně F6286 ze sbírky National Research Council, Institute for Marine Biosciences, Halifax, Nova Scotia, Kanada (Isaac et al. 1991). V experimentu na huseníčku (Arabidopsis thaliana) byl prokázán její herbicidní účinek. Látka je produkována také plísní Penicillium verrucosum a byla z ní izolována jako tzv. verrucolon (Larsen et al. 1998; Ostenfeld et al. 1989).



     Vedle řady jiných mykotoxinů (janthitremy, paspalinin, paxillin, tentoxin, macrosporin a další) se objevuje v plesnivých rajčatech (Andersen  a Frisvald 2004), ale její výskyt je rovněž spojován s plísněmi, které se objevují na sýrech (Larsen et al. 2000).

Literatura
Andersen B, Frisvald JC. Natural occurence oof fungi and fungal metabolites in moldy tomatoes. J Adric Food Chem 2004; 52: 7507-7513.
Isaac GG, Ayer SW, Stonard RJ. Arabenoic acid, a natural product herbicide of fungal origin. J Antibiot 2001; 44: 793.
Larsen TO, Frisvald JC, Christophersen C. Arabenoic acid (verrucolone), a major chemical indicator of Penicillium verrucosum. Biochem System Ecology 1998; 26: 463-465.
Larsen TO, Smedsgaad J, Lund F, Frisvalůd JC, Gareis M. Chemical characterisation of cheese associated fungi. Mycotox Res 2000; 16: 109-112.
Ostenfeld LT, Christian FJ, et al. Arabenoic acid (verrucolone), a major chemical indicator of Penicillium verrucosum. Biochem Systematics Ecology 1998; 26: 463-465.







Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=263