Myosmin a jeho biotransformace na karcinogenní metabolity
Myosmin však byl nalezen nejen v tabáku, ale také v mnoha běžných potravinách, jako lískových oříšcích a arašídech (Zwickenpflug et al. 1998), cereáliích, ovoci, mléku a zelenině (Tyroller et al. 2007). Vzhledem k jeho širokému rozšíření v běžných potravinách a jeho snadné metabolické aktivaci na karcinogenní látky, je v poslední době diskutována otázka jeho nutričního toxikologického rizika (Kleinsasser et al. 2003; Vogt et al. 2006). Bylo zjištěno, že člověk přijímá s potravou každý den 820 44 μg myosminu (Hecht et al. 2007), metabolizujícího se na NNN a NNK. K tomu je možné připočíst i dávky NNN a NNK přijímané každodenně v pitné vodě (92,2 5,4 μg, resp. 37,2 2,6 μg). Přesto se Hecht a jeho kolegové nedomnívají, že přítomnost myosminu v dietě může být nebezpečným karcinogenním faktorem. Své závěry však vyslovují na základě experimentů na laboratorních potkanech (Hecht et al. 2007), které nemusí platit pro člověka.
LiteraturaBaker RR. Smoke chemistry, in Tobacco Production, Chemistry and Technology (Davis DL and Nielsen MT eds) pp. 398–439. Blackwell Science Ltd., Oxford 1999.
Cai J, Liu B, Lin P, Su Q. Fast analysis of nicotine related alkaloids in tobacco and cigarette smoke by megabore capillary gas chromatography. J Chromatogr A. 2003; 1017: 187-193.
Hecht SS, Han S, Kenney PM, Wang M, Lindgren B, Wang Y, Lao Y, Hochalter JB,
Upadhyaya P. Investigation of the reaction of myosmine with sodium nitrite in vitro and in
rats. Chem Res Toxicol. 2007; 20: 543-549.
Hecht SS. Biochemistry, biology and carcinogenicity of tobacco-specific N-nitrosamines. Chem Res Toxicol 1998; 11: 559–603.
Hecht SS, Lin D, and Chen CB Comprehensive analysis of urinary metabolites of N'-nitrosonornicotine. Carcinogenesis 1981; 2: 833–838.
Kleinsasser NH, Wallner BC, Harréus UA, Zwickenpflug W, Richter E. Genotoxic effects of myosmine in human lymphocytes and upper aerodigestive tract epithelial cells. Toxicology. 2003; 192: 171-177.
Tyroller, S., Zwickenpflug, W., Richter, E. New sources of dietary myosmine uptake from cereals, fruits, vegetables, and milk. J Agr Food Chem 2002; 50: 4909-4915.
Vogt S, Fuchs K, Richter E. Genotoxic effects of myosmine in a human esophageal adenocarcinoma cell line. Toxicology. 2006; 222: 71-79.
Werle E, Schievelbein H Tabellen zur Toxikologie, Pharmakologie und Chemie von Inhaltsstoffen des Tabaks und des Tabakrauchs. 1. Mitteilung. Arzneim-Forsch 1961; 11: 1011–1016.
Zwickenpflug W. N-nitrosation of myosmine yields HPB (4-hydroxy-1-(3-pyridyl)-1-butanone) and NNN (N-nitrosonornicotine). J Agric Food Chem 2000; 48: 392–394.
Zwickenpflug W, Meger M, and Richter E. Occurrence of the tobacco alkaloid myosmine in nuts and nut products of
Arachus hypogaea and
Corylus avellana. J Agric Food Chem 1998; 46: 2703–2706.