Boldovník vonný: může být potenciálním zdrojem léků proti Alzhaimerově nemoci?
Publikováno: Sobota, 16.07. 2022 - 07:15:06
Téma: prof Patočka


Boldovník vonný: může být potenciálním zdrojem léků proti Alzhaimerově nemoci?

Jiří Patočka, Patrik Olekšák

     Boldovník vonný (Peumus boldus Molina) je dvouděložná rostlina z čeledi Monimiaceae a jediný zástupce rodu boldovník. Je to keř až strom s tuhými oválnými listy a nažloutlými květy, rostoucí v suchých lesích jižního a středního Chile. Odvar z listů je využíván v lidovém léčitelství při poruchách trávení, zácpě a žlučových kamenech (Da Silva et al., 2021).



     Farmakologický výzkum boldovníku prokázal, že působí jako choleretikem a diuretikum (Cassels, 2021). Vodně-ethanolický extrakt z listů vykazoval významnou hepatoprotekci proti hepatotoxicitě indukované t-butylhydroperoxidem na hepatocytech potkana in vitro a v dávce 10 mg/kg snížil toxicitu vyvolanou u myší tetrachlormethanem na polovinu (Lanhers et al., 1991). Mezi biologicky aktivními sekundárními metabolity boldovníku vonného byly nalezeny alkaloidy boldin, isobolddin, coclaurin, laurotetanin, N-methyllaurotetanin, reticulin a N-methylcoclaurin (Fuentes-Barros et al., 2018) a řada těkavých monoterpenů, jako je p-cymen, 1,8-cineol, linalol nebo ascaridol (Mariano et al., 2019).
 
     Zájem farmakologů je zaměřen zejména na alkaloidy, které působí jako inhibitory  acetylcholineaterázy s významnou antioxidační aktivitou (Quezada et al., 2019) a mohly by tudíž sehrát úlohu nových léčiv Alzheimerovy choroby. Nejlepším inhibitorem enzymu acetylcholinesterázy byl alkaloid N-methyllaurotetanin (Da Silva et al., 2020). Tyto výsledky mají velký vědecký význam pro objevování nových léků k léčbě demence spojené s Alzheimerovou chorobou a stimulují kontinuitu chemických a biologických studií předčištěných frakcí a látek izolovaných z listů  boldovníku, který v Amesově testu nebyl genotoxický (Moreno et al., 1991).
Literatura
Cassels BK. Peumus boldus Mol. In Medicinal and Aromatic Plants South America 1991; 2: 429-438). 
Da Silva BYK, Lopes AR, Guesdon IM, Correa GS, Silva LM, Mar JA, et al . Chemical and Biological Evaluation of the Aqueous Extract of Peumus boldus Molina (Monimiaceae) Leaves. Rev Virtual Quim. 2020; 12(2): 433-446. doi: 10.21577/1984-6835.20200035.
Fuentes-Barros G, Castro-Saavedra S, Liberona L, Acevedo-Fuentes W, Tirapegui C, Mattar C, Cassels BK. (2018). Variation of the alkaloid content of Peumus boldus (boldo). Fitoterapia, 2018; 127: 179-185.
Lanhers MC, Joyeux M, Soulimani R, Fleurentin J, Sayag M, Mortier F, et al. Hepatoprotective and anti-inflammatory effects of a traditional medicinal plant of Chile, Peumus boldus. Planta Medica, 1991; 57(2): 110-115.
Mariano XM, de Souza WFM, Rocha CB, Moreira RFA. (2019). Bioactive volatile fraction of Chilean boldo (Peumus boldus Molina)–an overview. J Essential Oil Res. 2019; 31(6): 474-486.
Moreno PRH et al. Genotoxicity of the boldine aporphine alkaloid in prokaryotic and eukaryotic organisms. Mutat Res 1991; 260: 145–152
Quezada N, Asencio M, Del Valle JM, Aguilera JM, Gómez B. (2004). Antioxidant activity of crude extract, alkaloid fraction, and flavonoid fraction from Boldo (Peumus boldus Molina) leaves. J Food Sci.2004; 69(5): C371-C376.






Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1295