Aloisie trojlistá v gastronomii
Publikováno: Pondělí, 01.11. 2021 - 21:16:38
Téma: prof Patočka


Aloisie trojlistá v gastronomii

Hana Jeřábková, Jiří Patočka

Článek na serveru TOXICOLOGY o aloisii trojlisté (Aloysia triphylla), léčivé rostlině z čeledi sporýšovitých (Verbenaceae), známé jako „citronová verbena“, vzbudil mezi čtenáři velký zájem. Tato aromatická bylina není u nás ještě tolik známá a článek přispěl k její propagaci. K dnešnímu dni, tj. za necelé 3 měsíce od zveřejnění, si jej přečetlo více než 355 tisíc čtenářů. Protože od nich  přišly také dotazy na využití této rostliny v kuchyni, autoři se rozhodli přispět několika informacemi o využití verbeny v gastronomii. 

Třímetrový keř aloisie trojlisté na zahrádce paní Honoriny v Acevedínu (Asturias, Španělsko)Foto: Hana Jeřábková



     Citronová verbena pochází z Jižní Ameriky (Chile, Argentina, Peru) a do Evropy ji mořeplavci převezli už v 17. století. Její oblíbenost celosvětově nestále roste, lidé ji více a více vyhledávají nejen pro její úžasnou chuť a vůni, ale také pro její léčivé účinky (de Souza et al., 2020; Cheurfa et al., 2021). V ČR se dá koupit sušená nebo si ji můžete pěstovat doma. Je to keř, dorůstající v Evropě výšky kolem 1 metru, který se dá pěstovat i doma v květináči. Nejznámější je čaj z verbeny, který připravíme přelitím čerstvých nebo sušených lístků vroucí vodou a krátkým vyluhováním. Na šálek čaje použijeme 3 lístky. Čaj má příznivé účinky na organismus. Mimo jiné zmírňuje kašel a tlumí problémy s trávením.

     Verbenu můžeme také použít jako dochucovadlo do jídel a nápojů. Jídlům dodává jedinečnou vůni a chuť. Výborně se hodí k rybám, nebo k drůbeži, či do salátových dresinků a dipů. Zajímavé využití má také ve sladké kuchyni. Jablečnému závinu dá zcela nový rozměr, použijeme-li ji místo skořice. Verbena se také výborně hodí do ovocných salátů, nápojů a zmrzlin (Zohary al., 2012).

     A tady je několik našich inspirací:

Pro příjemný spánek: lžičku sušené aloisie nebo 5 lístků čerstvé vložíme do šálku s medem podle chuti a přelijeme teplou vodou. Po vychladnutí uvedeme k bodu varu a před ulehnutím vypijeme. V létě přijde k chuti spíše citronová limonáda s bylinkou. Smícháme med nebo cukr s převařenou vodou. Do džbánku se sladkou vodou dáme kostky ledu, 2 chemicky neošetřené citrony nakrájené na kolečka nebo na čtvrtky, vložíme lístky verbeny, doplníme vodou a necháme v lednici vychladit.

Překvapení pro hosty:

Dezert: připravíme si klasické sladké palačinky, které potřeme rozšlehaným tvarohem oslazeným  podle chuti, do ktereho jsme vmíchali jemně nakrájené lístky verbeny. Srolujeme  a doplníme na talíři ovocem. Zdobíme podle zvyklosti.

Předkrm: připravíme si slané palačinky a necháme je zchladnout. Pro dietní variantu náplně použijeme rošlehaný tvaroh, který jsme osolili, opepřili a vmíchali jemně nakrájenou verbenu. Fantazii se meze nekladou, protože do tvarohu lze také přidat i sekanou  dušenou šunku. Obložíme sezónní zeleninou.

Pro gurmány se nabízí náplň palačinek s lososem a avokádem: Avokádo rozmixujeme s dužinou rajčete čili bez jadérek a bez slupky, přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti a následně jemně nakrájené lístky bylinky ale až po mixování. Lze před tím do mixéru vložit i kousek cibule. Na vlažné palačinky položíme plátek uzeného lososa, příp. při úspornější variantě plátek šunky, potřeme směsí avokáda a palačinky srolujeme. Necháme je přikryté v chladnu alespoň hodinu odpočinout. Před servírováním je nakrájíme na kolečka nebo alespoň přepůlíme. Obloha je žádoucí, pokud se bude jednat o hlavní chod.

Hlavní chod: verbena se úspěšně doplňuje s tymiánem a je hodně zajímavá na marinování nebo přímo jako koření při přímém zpracování nejen masa, ryb, těstovin, ale také se hodí k houbám a k zelenině (např. ke květáku, kdy pomáhá tělu se vyrovnat s jeho nadýmavým účinkem). Má využití také pro aromatizování octu nebo oleje. A teď slíbený velmi jednoduchý recept: Připravíme si maso, tj. čtvrtky nebo prsní či stehenní řízky z kuřete, a dále budeme potřebovat 1 pomeranč, 1 citron a 1 limetku. Z chemicky neošetřených plodů ostrouháme kůru na olejem ošetřené a osolené maso. Dužinu plodů bez zbytku bílé kůry nakrájíme na kolečka. Naklademe citrusy dolů do pekáče, posypeme bylinkou a na ně vložíme kousky kuřete. Vložíme cca na necelou hodinu do trouby v uzavřeném pekáči. Následně odkryjeme, podlijeme bílým vínem a necháme krátce dopéct tak, abychom měli zlatý výpek k masu. Přípravu přílohy si lze zjednušit tím, že v polovině pečení se kolem masa daji plátky osolených brambor. Odpadne tak další práce a využije se tepla trouby. Je také možné dát zvlášť zapéct osolené plátky brambor a jablek, které jsou v této kombinaci zajímavé. Jinak lze podávat i s rýží nebo s některou úpravou brambor, např. americké, hranolky, nebo brambory opečené na pánvi. Dobrou chuť.

Domácí lékarna: Verbena pro své uklidňující účinky je vyhledávaná nejen v gastronomii a na klidný spánek, ale i v parfumerii pro svou příjemnou svěží vůni. Lze z ní připravit sirup na dobré zažívání. Příprava je snadná: Půl kilogramu cukru svaříme s 50 cl vody, cca 10 minut varu, odstavíme a přidáme 20 gramů lístků verbeny. Necháme vychladnout, zcedíme a používame lžíci 2-3x denně. Obdobně se užívá tinktura, kterou si připravíme z hrsti čerstvých nebo sušených lístků, které zalijeme litrem alkoholu a necháme v temnu cca měsíc za občasného promíchání. Následně si svaříme 150 gr cukru s 10 cl vody a smícháme se zcezeným alkoholem. Po dalším měsíci odležení si po jídle dopřejeme kalíšek na dobré trávení. V zásadě jde o cizokrajnou becherovku. A pro čtenáře, kteří mají problém s pletí: odvar z této byliny zklidňuje akné.

V domácnosti nám lístky verbeny poslouží i jako nechemický osvěžovač vzduchu, podobně, jako listy eukalyptu. Stačí je jen vložit do studené vody, krátce povařit a přenést do místnosti, kterou si jejich citronovou vůní chceme zpříjemnit.

Literatura

de Souza RC, Baldisserotto B, Bibiano Melo JF, da Costa MM, de Souza EM, Copatti CE. Dietary Aloysia triphylla essential oil on growth performance and biochemical and haematological variables in Nile tilapia. Aquaculture, 2020; 519: 734913. doi.org/10.1016/j.aquaculture.2019.734913.

Cheurfa M, Allem R, Sadeer NB, Mahomoodally MF. In vivo hypocholesterolemic and anti-inflammatory effect of Aloysia triphylla (L'Hér.) Britton and Trigonella foenum-græcum L. seeds, South African J Botan. 2021, In press. doi.org/10.1016/j.sajb.2021.01.023.

Zohary D, Hopf M, Weiss E. Culinary Herbs. Fourth  Ed., Oxford Univ Press, New York, 2012. ISBN 978-0-19-954906-1.

 







Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1199