Pomiferin – isoflavon z plodů Maclura pomifera
Publikováno: Sobota, 28.12. 2019 - 14:17:56
Téma: prof Patočka


Pomiferin – isoflavon z plodů Maclura pomifera

Jiří Patočka

     Pomiferin je prenylovaný flavonoid, který byl izolován u plodů stromu zvaného maklura oranžová (Maclura pomifera) známá jako indiánský pomeranč (Tsao et al., 2003). Je to dvoudomý, opadavý strom, pocházející ze středních a jižních oblastí USA. Strom je jediným druhem monotypického rodu Maclura z čeledi morušovníkovitých. Je zajímavé, že své jméno nenese po žádném botanikovi, ale získal je po americkém geologovi Wiliamu Maclurovi.

    



     V domovině dorůstá strom do výše až 20 m a vyznačuje se mnoha zvláštnostmi, k ním patří i nejedlá kulovitá plodenství (http://burle.blog.cz/1912/maklura-oranzova-maclura-pomifera-exoticky-americky-strom). Jsou 10 až 15 cm velká a váží i více než 1 kg. Ve stavu zralosti jsou žlutooranžová a mají silně zbrázděný povrch. Plod  obsahuje 200 až 300 světle hnědých semen, asi 1 cm velkých. Po poranění z něj vytéká bílá šťáva, která potřísněné místo zbarví černě. Má silně hořkou chuť a při styku s pokožkou vyvolává u citlivých lidí dermatitidu.
POMIFERIN
     Pomiferin je silným antioxidantem (Veselá et al.,2004), srovnatelným s antioxidačními vitamíny C a E a syntetickým antioxidantem BHT Tsao et al., 2003). Pomiferin zmírňuje dysfunkci myokardu vyvolanou ischemií (Florian et al., 2006), inhibuje cholinesterázy (Orhan et al., 2009) a histon-deacetylázy (Son et al., 2007). Zajímavým zjištěním čínských autorů (Zhao et al., 2013) je, že pomiferin zabíjí rakovinné kmenové buňky gliomu, o nichž se předpokládá, že jsou rezistentní vůči chemickým a radioaktivním látkám a přispívají ke špatným klinickým výsledkům terapie těchto nádorů.
Literatura 
Florian T, Nečas J, Bartošíkova L, Klusáková J, Suchý V, Naggara EB, Janoštíková E, Bartošík T. Effects of prenylated isoflavones osajin and pomiferin in premedication on heart ischemia-reperfusion. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2006; 150(1): 93-100.
Orhan I, Senol FS, Kartal M, Dvorská M, Zemlicka M, Smejkal K, Mokrý P. Cholinesterase inhibitory effects of the extracts and compounds of Maclura pomifera (Rafin.) Schneider. Food Chem Toxicol. 200947(8): 1747-1751.
Son IH, Chung IM, Lee SI, Yang HD, Moon HI. Pomiferin, histone deacetylase inhibitor isolated from the fruits of Maclura pomifera. Bioorg Med Chem Lett. 2007; 17(17): 4753-4755.
Tsao R, Yang R, Young JC. Antioxidant isoflavones in Osage orange, Maclura pomifera (Raf.) Schneid. J Agric Food Chem. 2003; 51(22): 6445-6451.
Veselá D, Kubínová R, Muselík J, Zemlicka M, Suchý V. Antioxidative and EROD activities of osajin and pomiferin. Fitoterapia. 2004; 75(2): 209-211.
Zhao D, Yao C, Chen X, Xia H, Zhang L, Liu H, Jiang X, Dai Y, Liu J. The fruits of Maclura pomifera extracts inhibits glioma stem-like cell growth and invasion. Neurochem Res. 2013; 38(10): 2105-2113.






Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1109