Helmovka louhová a její chemická obranná strategie
Publikováno: Úterý, 10.07. 2018 - 13:52:57
Téma: prof Patočka


Helmovka louhová a její chemická obranná strategie

Jiří Patočka

     Houby vyvinuly řadu obranných strategií, kterými se brání před predátory. Na rozdíl od rostlin je však málo známo o chemické ekologii vyšších hub, zejména o obranných mechanismech, které jsou indukovány poraněním plodnic. Takové poranění, např. ohryz slimákem nebo zvěří, je doprovázeno řadou fyziologických a chemických reakcí houby, které mají za úkol znechutit pojídání plodnice nebo mu zcela zabránit (Spiteller, 2008).

     Při studiu obranných mechanismů helmovky louhové (Mycena alcalina) bylo zjištěno, že jako chemický prostředek na obranu před predátory používá směs chlorovaných fenolů, jejichž struktury byly stanoveny hmotnostní spektrometrií a 1D a 2D NMR experimenty. Látky byly izolovány nikoliv z plodnic, ale z myceliárních kultur houby M. alcalina. Není bez zajímavosti, že prosté přidání bromidu do média vedlo k produkci odpovídajících bromovaných fenolů. Místo alcaliphenolu A (3-methoxy-4-chlor-5-methyl-katechol) tak bylo možné izolovta alcalinaphenol D (3-methoxy-4-brom-5-methyl-katechol) (Peters a Spiteller, 2006).

See also: http://burle.blog.cz/1807/jak-se-brani-helmovky-pred-nepritelem



     Helmovka louhová je příkladem toho, že sekundární metabolity hub nemusí být vždy jen toxiny, ale mohou to být i látky s nepříjemným zápachem (Spoerke, 1994; Spiteller, 2015). Drobná helmovka louhová je snad i jedlá (Smith, 1935),  ale kdybychom ji zatoužili ochutnat, určitě nás odradí její nepříjemný zápach, jehož podstatou jsou chlorované fenoly.
Literatura
Peters S, Spiteller P. Chloro-and bromophenols from cultures of Mycena alcalina. J Nat Prod. 2006; 69(12): 1809-1812.
Spiteller P. Chemical defence strategies of higher fungi. Chemistry-A European Journal, 2008; 14(30): 9100-9110.
Spiteller P. Chemical ecology of fungi. Natural Product Reports, 2015; 32(7): 971-993.
Spoerke DG. Mushroom Odors. Handbook of Mushroom Poisoning: Diagnosis and Treatment, 1994; 399.
Smith AH. Studies in the Genus Mycena. I. Am J Botany, 1935; 22(10): 858-877.






Tento článek si můžete přečíst na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1071