Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 368 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články studentů KRT: Škodlivé látky v čistících prostředcích
Autor: prof. Patocka - Pátek, 10.06. 2016 - 06:41:39 (21906 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 18909 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Škodlivé látky v čistících prostředcích  PREZENTACE

Bc. Radim Syrovátka

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek

 

  Články studentů KRT: Antioxidanty v lidské výživě
Autor: Prof. Patocka - Čtvrtek, 11.02. 2016 - 12:36:55 (29371 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 39052 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Antioxidanty v lidské výživě

Bc. Silvie Ondráčková

1. Úvod
        Výživa je jedním z hlavních faktorů vnějšího prostředí a uplatňuje se jak při vzniku, tak v prevenci onemocnění. (7) Správné stravovací návyky získává každý člověk již od ranného dětství, kdy je odkázán převážně na péči matky a od ní pak základy stravovacích zvyklostí přejímá. Další ovlivnění stravování nastává ve školních zařízeních, jako jsou mateřská škola, základní škola, střední škola či vysoká škola. Další vliv na jedince má jeho nejbližší okolí, kamarádi, přátelé, média. Nemalý vliv mohou mít prodělaná onemocnění jeho samotného nebo někoho z blízkých, pokud součástí terapie byl léčebný výživový režim. Správnou volbou výživy lze předcházet řadě nemocí, zejména těm civilizačním. Stále přibývají odborné studie, které prokazují dlouhodobý vliv stravovacích návyků na celkový zdravotní stav jedinců. Proto je velmi důležité dbát na správné stravovací zvyklosti již od dětství. (7)

 

  Články studentů KRT: Antioxidanty
Autor: Prof. Patocka - Čtvrtek, 28.01. 2016 - 07:26:45 (21416 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 261 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

ANTIOXIDANTY

Bc. Nikol Vokáčová

PREZENTACE (Chceš-li otevřít prezentaci, klikni ZDE)

 

  Články studentů KRT: Potravinové alergie a intolerance na lepek
Autor: Prof. Patocka - Středa, 20.01. 2016 - 08:51:44 (25066 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 29309 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Potravinové alergie a intolerance na lepek

Bc. Veronika Hlízová

1. Úvod
    V dnešní době se stále častěji objevuje pojem potravinová alergie či potravinová intolerance. Stejně jako například pyly různých rostlin, prach či zvířecí srst, můžou i potraviny vyvolat různé nežádoucí reakce organismu (1).
    Celkový počet alergických onemocnění má dlouhodobě vzestupný trend, konkrétně v České Republice vzrostla prevalence alergií během patnácti let na dvojnásobek (2). Prudký nárůst je zaznamenán právě i u potravinových alergií a intolerancí (3). Ve vyspělých zemích je prevalence potravinové intolerance vyšší než 20 %. Počet osob postižených potravinovou alergií je odhadován na 2-5 % u dospělé a na 5-10 % u dětské populace (1).
    Rostoucí trend těchto nežádoucích reakcí na potraviny řeší samozřejmě i politika, a proto byly v této souvislosti vydány různé vyhlášky či nařízení. Jednu velkou změnu přineslo nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Důsledkem tohoto nařízení je povinnost např. restaurací či jídelen poskytnout strávníkům informace o alergenech, které jsou v nabízených pokrmech obsaženy (4). Vyhláška č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků udává povinnost značení alergenů na obalech potravin (5).

 

  Články studentů KRT: Antibiotika v potravinách, zejména v medu
Autor: Prof. Patocka - Středa, 13.01. 2016 - 10:33:23 (25247 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 23459 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Antibiotika v potravinách, zejména v medu

Bc. Jan Divácký

     Antibiotické preparáty jsou dnes nejčastěji využívanými léčivy infekcí bakteriálního původu. Antibiotika se využívají jak v humánní, tak veterinární medicíně. Hospodářská zvířata jsou léčena stejnými druhy antibiotik jako lidé. Například v USA se stále běžně přidávají malé dávky antibiotik do krmiv drůbeže kvůli zvýšení váhového přírůstku. (3,4) V České republice je, tak jako ve zbytku Evropské unie, od roku 2006 zakázáno používat antibiotika coby stimulátory růstu v krmivech pro zvířata. Jedinou výjimku představují medikovaná krmiva vyrobena jako veterinární léčivé přípravky a podávaná na předpis ošetřujícího veterinárního lékaře k léčení zvířat nebo k preventivnímu použití. Spotřebitelé se však nemusejí obávat konzumace zvířat léčených antibiotiky, jelikož chovatelé u nás jsou ze zákona povinni dodržovat lhůty, kdy již organismus zvířat tyto látky prakticky neobsahuje. (2)         

 

  Články studentů KRT: Potravinové alergie a intolerance
Autor: Prof. Patocka - Neděle, 10.01. 2016 - 11:59:13 (33085 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 57920 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Potravinové alergie a intolerance

Bc. Magdalena Rusňáková

    Potravinové alergie a potravinové intolerance jsou dva rozdílné pojmy. Lidé je mezi sebou často zaměňují nebo jim nerozumí, a proto je chybně užívají. Častým příkladem potravinové alergie a intolerance je alergie na bílkovinu kravského mléka a laktózová intolerance. (1)
Ve své práci se budu zabývat pojmy „alergie“ a „intolerance“. Blíže se budu věnovat intoleranci laktózy a zaměřím se na označování potravinových alergenů v potravinářských podnicích, které podléhá Nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům a dále vyhláška č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků.

CHCETE-LI SPUSTIT PREZENTACI, KLIKNĚTE ZDE

 

  Články studentů KRT: Makronutrienty
Autor: Prof. Patocka - Neděle, 03.01. 2016 - 09:37:15 (27146 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 40611 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Makronutrienty

Bc. Terezie Jelínková    

       Makronutrienty, jsou látky, do kterých se řadí sacharidy, proteiny a lipidy. Jedná se o látky, jež jsou nositeli energie, proto jsou někdy označovány jako kalorifery. Doporučený denní příjem těchto látek tedy tzv. „energetický trojpoměr základních živin“ by měl být následovný: 12-15 % z energetického příjmu by měly zajišťovat proteiny, maximálně 30 % lipidy a 55- 65 % sacharidy (1). 

CHCETE-LI OTEVŘÍT PREZENTACI, KLIKNĚTE ZDE

 

  Články studentů KRT: Jedy vyšších hub
Autor: Prof. Patocka - Sobota, 26.12. 2015 - 09:50:33 (32856 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 38115 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Jedy vyšších hub

Bc. Iva Husová DiS.

     Sběr hub je rozšířený odpradávna a již Egypťané, Římané, národy Dálného východu a také slovanské národy uměli z hub připravovat různé druhy pokrmů a tak si obohatit a zpestřit jídelníček. I v současné době patří houbařství mezi velmi oblíbené činnosti, ale bohužel sebou přináší velké množství nástrah v podobě intoxikace v důsledku nedostatečných znalostí o jednotlivých druzích hub. (1)        

CHCETE-LI OTEVŘÍT PREZENTACI, KLIKNĚTE ZDE

 

  Články studentů KRT: Aditiva v potravinách: antioxidanty
Autor: Prof. Patocka - Sobota, 19.12. 2015 - 18:45:30 (25838 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 51581 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Aditiva v potravinách: antioxidanty

Bc. Šárka Chmelařová

     V potravinách kromě základních surovin nalezneme také tzv. aditiva. Aditiva neboli látky přídatné se do potravin přidávají vždy s určitým záměrem. Někdy je potřeba u výrobku prodloužit dobu trvanlivosti, dosáhnout lepší či úplně jiné barvy, zajistit jeho viskozitu nebo dosáhnout sladší chutě. Toto je pouze krátký výčet vlastností, které aditiva mají. Chemické složení těchto látek umí základní suroviny některých potravin kompenzovat do takové míry, že se k zákazníkovi může dostat i takový produkt, který je pouze z poloviny tvořen surovinami z pouze živočišné či rostlinné výroby. Pro takovýto chemický ,,trik“ je zapotřebí aditiv hned celá řada. A jelikož chemický průmysl je odvětví dynamické, můžeme v našem jídelníčku objevit až na 300 různých druhů aditiv. Každá problematika bývá do určité míry řešena v zákonech jednotlivých států, a nejinak je tomu i u aditiv. Česká republika jako člen Evropské unie přijala Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č.1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách. Díky tomuto nařízení se mimo jiné podařilo i sjednotit označování chemických látek do té doby do potravin již přidávaných.

    
 

  Články studentů KRT: Rezidua pesticidů v potravinách
Autor: Prof. Patocka - Úterý, 15.12. 2015 - 08:53:28 (35774 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 32971 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Rezidua pesticidů v potravinách

Bc. Sára Dvořáková

1 ÚVOD
    Zemědělská produkce může být znehodnocena celou  řadou činitelů. Mezi ty nejčastější se řadí houby, plísně, plevele, hmyz a mnoho dalších. Pesticidy jsou obecně látky, které ničí, kontrolují, potlačují a odpuzují tyto škodlivé činitele.
    Ochrana rostlin proti škůdcům má kořeny už ve starověku, konkrétně ve starověké Číně, Řecku a Římě. Systematické studium látek, které by mohly být užity v ochraně rostlin je datováno do 19. století. Mezníkem pro rozvoje přípravků na ochranu rostlin byly 30. léta 20. století. V roce 1939 bylo na trh uvedeno DDT. Po 2. Světové válce se začaly pesticidy masově používat. Až nálezy DDT  a jiných organochlorových pesticidů v ekosystému vedly k monitoringu jejich reziduí v potravinách a zkoumání negativních účinků těchto přípravků na lidské zdraví. (8)

CHCETE-LI OTEVŘÍT PREZENTACI, KLIKNĚTE ZDE

 
76 článků (8 stránek, 10 článků na stránku)
[ 2 | 3 | 4 ]
Přejít na:

  Vyhledávání


Pokročilé vyhledávání

  Anketa
Jak se Vám líbí?

Velmi zajímavý
Zajímavý
Průměrný
Nezajímavý



Výsledky
Další ankety

Účastníků 3191

  Kategorie
· Všechny rubriky
· Články doktorandů
· Články mých kolegů
· Články příznivců
· Články studentů ART
· Články studentů KRT
· Články vlastní

  Nejčtenější článek
Zatím není nejčtenější článek.

  Starší články
Úterý, 17.01.
· Nebezpečné chemické látky v čisticích prostředcích
Úterý, 10.01.
· Nebezpečné chemické látky v kosmetických přípravcích
Sobota, 07.01.
· Pesticidy
Pondělí, 02.01.
· Jedy mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách
Pátek, 23.12.
· Antinutrienty a environmentální zdraví
Úterý, 20.12.
· Kde se berou toxické látky v potravinách?
Pondělí, 12.12.
· Význam antioxidantů ve výživě
Čtvrtek, 10.11.
· Alergie a intolerance na potraviny
Sobota, 09.07.
· Bhópál
Středa, 22.06.
· Otrava oxidem uhelnatým
Pátek, 10.06.
· Škodlivé látky v čistících prostředcích
Čtvrtek, 11.02.
· Antioxidanty v lidské výživě
Čtvrtek, 28.01.
· Antioxidanty
Středa, 20.01.
· Potravinové alergie a intolerance na lepek
Středa, 13.01.
· Antibiotika v potravinách, zejména v medu
Neděle, 10.01.
· Potravinové alergie a intolerance
Neděle, 03.01.
· Makronutrienty
Sobota, 26.12.
· Jedy vyšších hub
Sobota, 19.12.
· Aditiva v potravinách: antioxidanty
Úterý, 15.12.
· Rezidua pesticidů v potravinách
Pondělí, 07.12.
· Vitaminy rozpustné ve vodě
Úterý, 01.12.
· Chemické látky v kosmetických přípravcích
Pondělí, 23.11.
· Toxické látky v potravinách
Úterý, 17.11.
· Vitaminy rozpustné v tucích
Středa, 24.06.
· Kapsaicin
Úterý, 09.06.
· Nefrotoxicita jodových kontrastních látek
Středa, 03.06.
· Oxid uhelnatý – tichý zabiják
Pondělí, 18.05.
· 2,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-en: nové chladivo do klimatizačních jednotek automobil
Úterý, 12.05.
· Kokain a jeho historie
Středa, 06.05.
· Bolševník velkolepý – nebezpečná jedovatá invazní rostlina

Starší články

  Přihlášení
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Informace

Powered by UNITED-NUKE

Valid HTML 4.01!

Valid CSS!





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.09 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace