Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 247 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články studentů KRT: Nebezpečné chemické látky v čisticích prostředcích
Autor: Prof. Patocka - Úterý, 17.01. 2017 - 10:30:51 (25559 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 12017 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Nebezpečné chemické látky v čisticích prostředcích

Bc. Radka Novotná

Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

     Každý den se setkáváme s velkým množstvím chemických látek při běžných domácích činnostech, jakými jsou například mytí nádobí, praní či úklid. Snažíme se mít domácnost čistou a „voňavou“, ale zároveň si neuvědomujeme, kolika chemických látek vystavujeme nejenom sebe, ale i celou naší rodinu. Také marketingová propagace nás nabádá ke koupi „zázračných“ čisticích prostředků, abychom se zbavili všemožných virů a bakterií. 

 

  Články studentů KRT: Nebezpečné chemické látky v kosmetických přípravcích
Autor: Prof. Patocka - Úterý, 10.01. 2017 - 11:17:39 (28973 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 10753 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Nebezpečné chemické látky v kosmetických přípravcích

Bc. Martina Mašková

Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Kosmetický přípravek je definován jako „jakákoli látka nebo směs určená pro styk s vnějšími částmi lidského těla (pokožkou, vlasovým systémem, nehty, rty, vnějšími pohlavními orgány) nebo se zuby a sliznicemi ústní dutiny, výhradně nebo převážně za účelem jejich čištění, parfemace, změny jejich vzhledu, jejich ochrany, jejich udržování v dobrém stavu nebo úpravy“ (3).  

 

  Články studentů KRT: Pesticidy
Autor: Prof. Patocka - Sobota, 07.01. 2017 - 09:17:15 (23757 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 574 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Pesticidy

Bc. Barbora Houžvičková

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek

 

 

  Články studentů KRT: Jedy mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách
Autor: Prof. Patocka - Pondělí, 02.01. 2017 - 17:24:10 (28058 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 18595 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Jedy mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách

 Bc. Veronika Hudečková

Ústav laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví,  ZSF JU České Budějovice

     S mikroskopickými houbami se můžeme setkat po celém světě. Stáří těchto hub je odhadován na 300 milionů let. Tak dlouho již osídlují Zemi. Mikroskopické houby kolonizují řadu rozlišných biotopů, díky jejich schopnosti aklimatizovat se rozmanitým ekologickým podmínkám a značné morfologické různorodosti. Vláknité mikroskopické houby (mikromycety, plísně) jsou vícebuněčné mikroorganismy, řazeny do říše hub. Mikromycety jsou eukaryotní, heterotrofní, saprofytické nebo parazitické mikroorganismy. Zpravidla žijí v suchozemském prostředí, vázající se na specifické místo. Vyskytují se v půdě, vodě, ovzduší, na povrchu živých nebo odumřelých organismů, ale jsou přítomny i v krmivech a v potravinách. Výskyt mikroskopických vláknitých hub může podmínit i nové technologie jako např.  kovotěs a zatěsnění oken ve spojení s nedostatečným větráním a nekvalitním zateplením. Vliv na výskyt hub má i chování člověka, a to nepravidelné větrání, zaplísnění potravin, nepravidelný úklid, odmrazování, mytí, či dezinfekce chladniček. [6, 7] 

 

  Články studentů KRT: Antinutrienty a environmentální zdraví
Autor: Prof. Patocka - Pátek, 23.12. 2016 - 11:43:58 (28331 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 13359 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Antinutrienty a environmentální zdraví

 Bc. Lucie Ošmerová

Ústav laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví,  ZSF JU České Budějovice

Antrinutrienty neboli antinutriční látky jsou přirozené složky potravin rostlinného původu. Mohou mít negativní vliv na výživu organismu tím, že zhoršují využitelnost živin, vitamínů, rozkládají je nebo je jinak mění. V potravinách se vyskytují přirozeně (běžná složka), jsou do nich přidávány záměrně nebo se do nich dostávají nechtěně (výroba, skladování) (Cukrová, 2010).

 

  Články studentů KRT: Kde se berou toxické látky v potravinách?
Autor: Prof. Patocka - Úterý, 20.12. 2016 - 09:16:57 (26569 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 28290 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Kde se berou toxické látky v potravinách?

Bc. Irena Pichlová

Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích

Na lidský organismus působí během života řada různých faktorů. Mohou to být například vzduch, světlo, voda či půda. Avšak potraviny patří mezi nejvýznamnější faktory působící na lidské zdraví. V potravinách se kromě zdraví prospěšných látek objevují i látky toxické. Tyto látky rozdělujeme na přirozeně toxické, antinutriční a cizorodé. Cizorodé látky se do potravy dostávají buď úmyslně (aditiva), nebo neúmyslně z životního prostředí (kontaminanty) (19). Zdrojem kontaminantů, které se dostaly do potravy neúmyslně je nejčastěji spad ze znečištěného ovzduší, půda, kontaminovaná voda, dále výroba, balení a transport potravin, ale i havárie. Do nezávadné potravy mohou být také cizorodé látky přimíchány úmyslně, za účelem zvýšení její kvality. Tyto látky se nazývají přídatné neboli aditiva (10).

 

  Články studentů KRT: Význam antioxidantů ve výživě
Autor: Prof. Patocka - Pondělí, 12.12. 2016 - 10:37:12 (24331 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 14867 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Význam antioxidantů ve výživě

Bc. Lucie Sedláčková

Co jsou antioxidanty a volné radikály?

     Nejdříve bychom měli vysvětlit pojem volných radikálů, a jak v organismu působí. Antioxidanty, jako ochrana před jejich účinky, je jev až sekundární. Volným radikálem je jakákoliv molekula s nepárovým elektronem ve valenční sféře, která je schopna samostatné existence alespoň po krátký časový úsek. Rizikem pro živé organismy je jejich reaktivita. Pro lidský organismus je nejčastějším radikálem kyslíkový radikál, radikál prvku, bez kterého paradoxně nemůžeme být. Proto se v literatuře také setkáváme s pojmem „oxidativní stres“,[1] který bych ráda vysvětlila později. Celý tento proces způsobuje stárnutí organismu. Volné kyslíkové radikály jsou v organismu generovány biochemickými pochody. Jsou to meziprodukty redukce mezi kyslíkem a vodou. Zajímavostí je, že lidské tělo tyto reaktivní formy kyslíku využívá ke své antimikrobiální ochraně. Dnešním problémem ale je, že vlivem stravy a prostředí (ovzduší, záření, kouření, chemické látky) tělo produkuje nadbytek těchto radikálů. Oxidační stres = nadprodukce kyslíkových radikálů.  Podíl na poškození bílkovin, lipidů, nukleových kyselin. 

     Onemocnění spojovaná s vlivem oxidačního stresu: Ateroskleróza, Diabetes mellitus, vysoký TK, chronické střevní potíže, ICHS, poškození mozku, Parkinsonova a Alzheimerova choroba, některá nádorová onemocnění, fyziologické stárnutí. 

Zelený čaj je bohatým zdrojem přírodních antioxidantů.  Foto: Čajová plantáž, Darjeeling, Indie. © Petr Sedláček.

 

  Články studentů KRT: Alergie a intolerance na potraviny
Autor: Prof. Patocka - Čtvrtek, 10.11. 2016 - 09:35:20 (44867 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 13393 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Alergie a intolerance na potraviny

Bc. Veronika Marková 

     Potravinová alergie je stav, při kterém požití určité potraviny vyvolá v těle alergika aktivaci imunitního systému. Jsou to imunologicky obranné reakce organismu na určité alergeny v potravinách, které jsou vnímány jako cizorodé látky. Alergizující látky nemusí být vždy toxické. Alergická reakce je zprostředkována protilátkami typu IgE. Alergické symptomy jsou způsobeny produkcí histaminu a dalších chemických látek. První kontakt s alergenem probíhá bez příznaků, ale indukuje tvorbu specifických bílkovinných protilátek, které se váží na receptory buněk. Při opětovném kontaktu s alergenem váží tyto buňky alergen a dochází k vyplavování mediatorů (histaminů, serotoninu, leukotrieny). Druh, množství a cílový orgán těchto mediátorů určuje symptomy alergických reakcí (Stránský, 2010).

 

  Články studentů KRT: Bhópál
Autor: Prof. Patocka - Sobota, 09.07. 2016 - 13:39:42 (24400 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 18879 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Bhópál  PREZENTACE

Bc. Lucie Tyemnyáková

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek

 

  Články studentů KRT: Otrava oxidem uhelnatým
Autor: Prof. Patocka - Středa, 22.06. 2016 - 08:30:14 (26988 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 37679 bytů | Hodnocení: 5)
Krizová radiobiologie a toxikologie

Otrava oxidem uhelnatým

Bc. Jakub Staněk

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

     Otravy oxidem uhelnatým patří mezi ty nejčastější a mnoho z nich bývá smrtelných. Oxid uhelnatý vzniká při nedokonalém spalování uhlíkatých paliv a protože je to bezbarvý plyn bez zápachu, zabíjí bez varování. Ne nadarmo je nazýván tichý zabiják.

Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek

 
76 článků (8 stránek, 10 článků na stránku)
[ 1 | 2 | 3 ]
Přejít na:

  Vyhledávání


Pokročilé vyhledávání

  Anketa
Jak se Vám líbí?

Velmi zajímavý
Zajímavý
Průměrný
Nezajímavý



Výsledky
Další ankety

Účastníků 3191

  Kategorie
· Všechny rubriky
· Články doktorandů
· Články mých kolegů
· Články příznivců
· Články studentů ART
· Články studentů KRT
· Články vlastní

  Nejčtenější článek
Zatím není nejčtenější článek.

  Starší články
Úterý, 17.01.
· Nebezpečné chemické látky v čisticích prostředcích
Úterý, 10.01.
· Nebezpečné chemické látky v kosmetických přípravcích
Sobota, 07.01.
· Pesticidy
Pondělí, 02.01.
· Jedy mikromycet v potravinách a potravinářských surovinách
Pátek, 23.12.
· Antinutrienty a environmentální zdraví
Úterý, 20.12.
· Kde se berou toxické látky v potravinách?
Pondělí, 12.12.
· Význam antioxidantů ve výživě
Čtvrtek, 10.11.
· Alergie a intolerance na potraviny
Sobota, 09.07.
· Bhópál
Středa, 22.06.
· Otrava oxidem uhelnatým
Pátek, 10.06.
· Škodlivé látky v čistících prostředcích
Čtvrtek, 11.02.
· Antioxidanty v lidské výživě
Čtvrtek, 28.01.
· Antioxidanty
Středa, 20.01.
· Potravinové alergie a intolerance na lepek
Středa, 13.01.
· Antibiotika v potravinách, zejména v medu
Neděle, 10.01.
· Potravinové alergie a intolerance
Neděle, 03.01.
· Makronutrienty
Sobota, 26.12.
· Jedy vyšších hub
Sobota, 19.12.
· Aditiva v potravinách: antioxidanty
Úterý, 15.12.
· Rezidua pesticidů v potravinách
Pondělí, 07.12.
· Vitaminy rozpustné ve vodě
Úterý, 01.12.
· Chemické látky v kosmetických přípravcích
Pondělí, 23.11.
· Toxické látky v potravinách
Úterý, 17.11.
· Vitaminy rozpustné v tucích
Středa, 24.06.
· Kapsaicin
Úterý, 09.06.
· Nefrotoxicita jodových kontrastních látek
Středa, 03.06.
· Oxid uhelnatý – tichý zabiják
Pondělí, 18.05.
· 2,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-en: nové chladivo do klimatizačních jednotek automobil
Úterý, 12.05.
· Kokain a jeho historie
Středa, 06.05.
· Bolševník velkolepý – nebezpečná jedovatá invazní rostlina

Starší články

  Přihlášení
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Informace

Powered by UNITED-NUKE

Valid HTML 4.01!

Valid CSS!





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.16 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace