Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 3170 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články studentů ART: Vláknina a její význam v nutriční toxikologii
Autor: prof. Patocka - Neděle, 14.12. 2008 - 21:50:48 (109225 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 5338 bytů | Hodnocení: 4.75)
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie

Vláknina a její význam v nutriční toxikologii  PREZENTACE

Bc. Radka Švadlenková

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek

 

  Články studentů ART: Patulin v jablečném džusu
Autor: prof. Patocka - Pondělí, 19.05. 2008 - 09:54:40 (111179 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 4939 bytů | Hodnocení: 4.86)

Patulin v jablečném džusu

Eliška Borůvková

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Působením tepla, času a vlhkosti vznikají na potravinách plísně. Je to normální jev, který zná každý. Jenže některé plísně produkují neviditelné jedovaté látky, které mohou lidskému organismu uškodit: jsou to mykotoxiny. Evropská komise analyzovala druhy potravin, u nichž je vysoká pravděpodobnost, že jsou kontaminovány mykotoxiny. Mezi ně patří i džusy, převážně jablečné. Proti mykotoxinůn v podstatě nemáme žádnou šanci: nejsou vidět, nejsou cítit, nikdo je v potravinách nepozná. Nelze je většinou zničit varem, mražením ani jiným způsobem.

 

  Články studentů ART: Toxikologická rizika umělých sladidel
Autor: prof. Patocka - Úterý, 13.05. 2008 - 17:43:10 (126868 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 9443 bytů | Hodnocení: 3.02)
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie

Toxikologická rizika umělých sladidel

Lenka Nožičková

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Umělá sladidla můžeme rozdělit do dvou základních skupin. Do první skupiny se řadí sladidla, která jsou chemicky připravovaná. Do skupiny druhé se řadí náhradní cukry.

 

  Články studentů ART: Kyanovodík ve zplodinách hoření
Autor: prof. Patocka - Neděle, 04.05. 2008 - 08:42:51 (130174 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 8138 bytů | Hodnocení: 4.97)
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie

Kyanovodík ve zplodinách hoření

Jiří Řimnáč

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

     Při požáru jsou pro postižené osoby a zasahující hasiče nebezpečné čtyři faktory spojené s ovzduším v místě hoření: zvýšená teplota prostředí, snížená koncentrace kyslíku, kouř a toxicita vznikajících plynů a par. Organismus každého zasahujícího hasiče je během hašení jakéhokoliv požáru vystaven účinkům různých toxických látek. Společný účinek souboru těchto toxických látek je synergický. Mezi nejčastější toxické plyny vznikající při hoření patří oxid uhelnatý, oxid uhličitý, nitrózní plyny, chlorovodík, fosgen a kyanovodík. Kyanovodík vzniká při hoření polyamidu (silon, nylon), ABS (palubní desky automobilů), PAN, polyuretanu (molitan), močovinoformaldehydové pryskyřice (umakart, lepidla, laky), vlny, peří, přírodního hedvábí. Obecně se s vysokými koncentracemi kyanovodíku můžeme setkat při požárech bytů, skladů textilu a obchodů s oděvy a interiérů dopravních prostředků.

 

  Články studentů ART: Muškátový oříšek
Autor: Prof. Patocka - Neděle, 27.04. 2008 - 21:34:25 (132575 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 3805 bytů | Hodnocení: 4.78)
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie

Muškátový oříšek – koření i psychotropní droga
Lucie Jelínková

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Muškátové oříšky jsou plody tropického asijského stromu muškátovníku vonného (Myristica fragrans). Zemí, ve které se dnes muškátovníky nejvíce pěstují, je Indonésie. Muškátové stromy jsou až 20 metrů vysoké, stále zelené. Mají plody, ze kterých se odstraňuje dužina a získává se tak muškátový oříšek.

 

  Články studentů ART: Mykotoxiny v potravinách
Autor: prof. Patocka - Pondělí, 21.04. 2008 - 09:20:23 (120504 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 7236 bytů | Hodnocení: 4.70)
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie

Zaplísněné potraviny a potravinářské suroviny

Eva Němcová

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské Univerzity České Budějovice

Každé hospodyňce se už určitě někdy stalo, že našla ve spíži plesnivý kompot nebo zavařeninu, ve skříňce zapomenutý kousek chleba a v košíku nahnilé jablko. Co s tím? Opatrně sebrat plíseň, odkrojit a zkonzumovat nebo rovnou celé vyhodit? Odpověď na tyto a další otázky naleznete v tomto článku.

Chcete-li se podívat na prezentaci, klikněte ZDE

 

  Články studentů ART: Bakteriální toxiny
Autor: prof. Patocka - Pondělí, 14.04. 2008 - 19:59:34 (117106 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 6533 bytů | Hodnocení: 4.96)
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie

Bakteriální toxiny v lidské výživě

Alena Fišerová

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

V životním prostředí se přirozeně vyskytují tisíce druhů bakterií. Většina z nich je pro člověka užitečná – např. ty, které využíváme při výrobě mléčných výrobků nebo piva. Takovéto bakterie prospěšné pro život jsou označovány jako probiotické (5). Na druhé straně existují patogenní bakterie, které mohou u člověka vyvolat otravy z potravin. Jsou způsobené jedy (toxiny), což jsou produkty bakterií bílkovinného charakteru přítomné v potravině. Bakteriální onemocnění z potravin jsou i v rozvinutých zemích poměrně častá i přes mnohá hygienická a technologická opatření, která jsou při produkci potravin uplatňována. Většině onemocnění lze zabránit, budeme-li znát způsoby, jak bakterie v potravinách zničit nebo jim nedovolit se množit. Hlavně by měli takové způsoby a správné zacházení s potravinami znát ti z nás, kteří jsou nejvíce ohroženi (5,6)


Chcete-li se podívat na prezentaci, klikněte ZDE

 

  Články studentů ART: Karbofuran
Autor: prof. Patocka - Sobota, 05.04. 2008 - 09:03:11 (129982 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 10480 bytů | Hodnocení: 4.47)
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie KARBOFURAN
Jaromír Voldřich
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Karbofuran byl poprvé registrován v USA a to v roce 1969. Chemický vzorec- Karbofuranu: (ISO) 2,2- dimethyl- 2,3- dihydro- 1- benzofuran- 7- yl- N- methylkarbamát . Registrační číslo CAS 1563-66-2, číslo ES 216-353-0, Indexové číslo 006-026-00-9, klasifikace T+, R26/28-50/53, molekulový vzorec C12-H15-N1-O3, kdy chemicky patří mezi karbomáty. Obchodní název Furadan, Curater, Bay 70143, Carbodan, Carbosip, Chinofur, Curaterr, D 1221, ENT 27164, Furacarb, Kenefuran, Pillarfuron, Rampart. Výrobcem je společnost FMC Corporation, Agricultular Produkt Group, se sídlem Philadelphia, USA. Distribucí do České republiky se zabývá společnost F+N Agro Česká republika s.r.o. se sídlem Na Maninách 7, 170 00 Praha 7.
 

  Články studentů ART: Významné bakteriální toxiny v lidské výživě
Autor: prof. Patocka - Neděle, 30.03. 2008 - 18:50:44 (109913 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 437 bytů | Hodnocení: 5)
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie

Významné bakteriální toxiny v lidské výživě PREZENTACE

Bc. Alena Fišerová

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Chcte-li pokračovat, zobrazte celý článek

 

  Články studentů ART: Zaplísněné potraviny a potravinářské suroviny
Autor: prof. Patocka - Neděle, 23.03. 2008 - 08:44:53 (109559 čtenářů) (Zobrazit celý článek | 382 bytů | Hodnocení: 5)
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie

Zaplísněné potraviny a potravinářské suroviny PREZENTACE

Bc. Eva Němcová

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Chcete-li pokračovat, zobrazte celý článek

 
58 článků (6 stránek, 10 článků na stránku)
[ 1 | 2 | 3 ]
Přejít na:

  Vyhledávání


Pokročilé vyhledávání

  Anketa
Jak se Vám líbí?

Velmi zajímavý
Zajímavý
Průměrný
Nezajímavý



Výsledky
Další ankety

Účastníků 3232

  Kategorie
· Všechny rubriky
· Články doktorandů
· Články mých kolegů
· Články příznivců
· Články studentů ART
· Články studentů KRT
· Články vlastní

  Nejčtenější článek
Nejčtenějším článkem dnes je:

Jakými jedy se chrání mexická beruška Epilachna varivestis před predátory?

  Starší články
Neděle, 14.12.
· Vláknina a její význam v nutriční toxikologii
Pondělí, 19.05.
· Patulin v jablečném džusu
Úterý, 13.05.
· Toxikologická rizika umělých sladidel
Neděle, 04.05.
· Kyanovodík ve zplodinách hoření
Neděle, 27.04.
· Muškátový oříšek
Pondělí, 21.04.
· Mykotoxiny v potravinách
Pondělí, 14.04.
· Bakteriální toxiny
Sobota, 05.04.
· Karbofuran
Neděle, 30.03.
· Významné bakteriální toxiny v lidské výživě
Neděle, 23.03.
· Zaplísněné potraviny a potravinářské suroviny
Středa, 13.02.
· Puchýřník lékařský
Neděle, 27.01.
· Vliv marihuany na lidský organismus
Úterý, 15.01.
· Botulotoxin, tetanospasmin
Pondělí, 07.01.
· Tis červený a riziko otravy
Neděle, 30.12.
· Jedovatí ještěři
Pátek, 14.12.
· Jedovatí hadi
Středa, 05.12.
· Nebezpečný azbest
Neděle, 02.12.
· Tabák
Neděle, 25.11.
· Rulík zlomocný
Sobota, 18.08.
· Netradiční drogy
Sobota, 23.06.
· Prozac
Sobota, 16.06.
· Pepřovník opojný
Neděle, 10.06.
· Netradiční drogy
Středa, 30.05.
· Ciguatoxin (ciguateratoxin)
Úterý, 29.05.
· Kyanovodík
Čtvrtek, 24.05.
· Nejčastější otravy a první pomoc
Úterý, 15.05.
· Náprstník červený
Pátek, 04.05.
· Mák setý
Úterý, 01.05.
· Estrogeny ve vodě
Neděle, 29.04.
· Ctverzubec

Starší články

  Přihlášení
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Informace

Powered by UNITED-NUKE

Valid HTML 4.01!

Valid CSS!





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.15 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace