Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 6010 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Karcinogenně účinné metabolity líhy srostlé (Lyophyllum connatum)
Publikováno: Pondělí, 11.04. 2016 - 11:42:17 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Karcinogenně účinné metabolity líhy srostlé (Lyophyllum connatum)

Jiří Patočka

     Líha srostlá (Lyophyllum connatum) je poměrě hojná lupenitá houba pozdního léta a začínajícího podzimu, která roste v lesích i mimo les, nejčastěji na místech ovlivněných člověkem. Nejčastěji v místech bohatých na dusík. Má 50 až 120 mm široký klobouk našedlé bílé barvy, který je v mládí polokulovitý, později plochý a zprohýbaný, s podvinutým okrajem. Lupeny jsou husté, vykrojené až sbíhavé. Třeň je válcovitý až břichatý, v bázi zúžený, bílý, na bázi srostlý s ostními s kterými vytváří trs. Dužnina je pružná až chrupavčitá, bílá, nakyslého pachu a mírné chuti (Hagara et al., 1999).



     Rod Lyophyllum je velmi početný, v roce 2012 bylo známo 239 taxonů zaznamenaných v indexu Fungorum.org, ale taxonomické postavení některých druhů je nejasné. Houby tohoto rodu rostou po celém světě a ve většině případů se jedná o jedlé a chutné houby, často i houby léčivé (Keogh a Taylor, 2010; Wang et al., 2013).
     Také u nás rostoucí líha srostlá bývala dlouho ceněna jako jedlá houba a ještě v nedávné době byla uvedena v českém seznamu hub určených k prodeji. Výzkumy posledních let v ní však prokázaly látky s mutagenními účinky, podezřelé z karcinogenicity (Fugmann a Steglich, 1984). Dnes je proto uváděna jako nebezpečná (Xiao a Yu, 2009) a není doporučována k jídlu (Yasukawa, 2015).


     Důvodem je přítomnost azoxysloučeniny zvané lyophyllin, která je v houbě syntetizována kondenzací N-hydroxy-N',N'-dimethylmočoviny s N-methylhydroxylaminem (Ye et al., 1997). Další zajímavou a možná i nebezpečnou látkou nalezenou v této houbě je N-hydroxy-N‘,N‘-dimethylcitrullin nazvaný connatin, který funguje jako silný vychytávač (scavenger) volných radikálů (Kimura et al., 2008).

Literatura
Fugmann B, Steglich W. Unusual components of the toadstool Lyophyllum connatum (agaricales). Angewandte Chemie International Edition in English, 1984; 23(1): 72-73.
Hagara L, Antonín V, Baier J. Houby 1999; str. 175.
Keogh J, Taylor P. (2010). Mushrooms and Health. National Research Flagships, CSIRO 2010; 122.
Kimura C, Nukina M, Sugawara Y. Crystal structure of connatin, a strong radiál scavenger from Lyophyllum connatum. Acta Cryst. 2008; A64: C399.
Wang XQ, Zhou DQ, Zhang XL, Li SH. Taxonomic Study on the Genus Lyophyllum in Sustainable Environment Engineering. Applied Mechanics and Materials 2013; 340: 975-978.
Xiao LI, Yu LI. Studies on Toxicity of Lyophyllum connatum. Northern Horticulture, 2009; 10: 104.
Yasukawa K. Edible and Medicinal Mushrooms as Promising Agents in Cancer. Chapter 2, in the book: Pharmacology, Toxicology and Pharmaceutical Science. 2055. Edited by Omboon Vallisuta and Suleiman Olimat, 2015. ISBN 978-953-51-2128-2
Ye Y, Aulinger K, Arnold N, Spahl W, Steglich W. Biosynthesis of the Azoxycarboxamide Lyophyllin and Formation of Some of its Unnatural Analogues in Fruit-bodies of Lyophyllum connatum. Tetrahedron Letters, 1997; 38(46): 8013-8016.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 19

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.45 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace