Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 2535 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Grisemycin, toxický produkt aktinomycety Streptomyces griseus
Publikováno: Pátek, 01.04. 2016 - 08:33:12 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Grisemycin, toxický produkt aktinomycety Streptomyces griseus

Jiří Patočka

     Streptomyces griseus je druh gram-pozitivní bakterie z rodu Streptomyces, které se běžně vyskytují v půdě. Několik kmenů bylo ale také nalezeno v mořských hlubinných sedimentech. Kmeny této bakterie jsou dobře známými producenty antibiotik a jiných biologicky významných sekundárních metabolitů. Takovým sekundárním metabolitem je i grisemycin, produkovaný mořským kmene bakterie Streptomyces griseus IFO 13350 (Claesen a Bibb, 2011).



     Grisemycin je derivátem angucyclinonu s neobvyklým systémem dvou etherických můstků a je prvým derivátem angucyclinonu, který má ve své molekule síru v podobě methylsulfinylové skupiny (Xie et al., 2016). Grisemycin je cytotoxický a vykazuje selektivní inhibiční aktivitu proti buněčné linii HL-60 s hodnotou IC50 31,54 µM.

Literatura
Claesen J, Bibb MJ. Biosynthesis and regulation of grisemycin, a new member of the linaridin family of ribosomally synthesized peptides produced by Streptomyces griseus IFO 13350. J Bacteriol. 2011; 193(10): 2510-2516.
Xie Z, Zhou L, Guo L, Yang X, Qu G, Wu C, Zhang S. Grisemycin, a Bridged Angucyclinone with a Methylsulfinyl Moiety from a Marine-Derived Streptomyces sp. Org Lett. 2016; 18(6): 1402-1405.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 14

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.22 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace