Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 4587 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Čaj neobsahuje jen thein, ale také theanin!
Publikováno: Pátek, 15.01. 2016 - 11:20:58 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Čaj neobsahuje jen thein, ale také theanin!

Jiří Patočka

     O tom, že čaj obsahuje xanthinový alkaloid thein, ví každý, kdo pije tento nápoj. Jeho přítomnost v čaji byla objevena v roce 1827. Teprve později bylo zjištěno, že thein je chemicky identický s alkaloidem kofeinem, který již dříve (v roce 1819) objevil v kávě německý chemik Ferdinand Runge. O tom, že thein = kofein a že kofein je i v čaji, už moc lidí neví. Zatímco kofein v kávě je přítomen ve volné formě, v čaji je vázán ve formě solí na organické kyseliny, proto pití kávy a čaje působí na člověka rozdílně. Káva rychle povzbudí, ale její účinek netrvá dlouho. Kofein v čaji působí pomaleji, ale jeho účinek je dlouhodobější.
     Čaj však kromě kofeinu obsahuje i další biologicky aktivní látky s povzbuzujícím účinkem, zejména theanin, který je ve větším množství přítomen zejména v japonském zeleném čaji (Juneja et al., 1999).



     Theanin je derivátem aminokyseliny L-glutaminu (L-γ-glutamylethylamid  nebo N5-ethyl-L-glutamin) a kromě čaje byla nalezen i v jiných rostlinách a také v některých houbách (Li et al., 2008). Poprvé byl objeven v roce 1949 v zeleném čaji (Sakato, 1949) a později bylo zjištěno, že nejbohatším známým zdrojem theaninu je japonský čaj Gyokuro, kterému přítomnost této látky dodává zvláštní příchuť (umami) (Horie et al., 2002). Theanin je chirální látka a existuje ve dvou enantiomerech. V čaji je přítomen jeho L-isomer (Nobre et al., 2008), který je považován za „přirodní“ látku. Některé komerční preparáty s theaninem mohou však obsahovat racemát, tedy směs obou L- a D-isomerů. Protože Desai et al. (2005) zjistili, že nepřirozený D-enantiomer má odlišnou farmakokinetku, nelze vyloučit, že může mít i rozdílnou farmakodynamiku, tedy rozdílné farmakologické účinky.
     Přítomnost L-theaninu v čaji a jeho povzbuzující a současně relaxační účinky jsou možná důvodem, proč se z něj stal tak populární nápoj. Nápoj, který se již celá staletí konzumuje po celém světě (Clark, 2015). Když k tomu připočítáme jeho lahodnou chuť, schopnost hydratovat a zahřívat naše tělo, není divu, že se jej na celém světě spotřebuje každoročně kolem 3 milionů tun (Burr, 2015).
     O přítomnosti theaninu v čaji se dlouho nic nevědělo a o jeho blahodárných účincích na lidské zdraví víme jen velice krátkou dobu. Teprve v posledních několika letech se objevily vědecké studie, které prokazují jeho pozitivní vliv na relaxaci, kognitivní výkon, emoční stav, kvalitu spánku, kardiovaskulární choroby, rakovinu, obezity a nachlazení. Výsledky akutní a chronické toxicity ukazují, že L-theanin není toxický (Schmidt et al., 2005). Aby byl podán jasný důkaz, že theanin je zcela bezpečný a lidskému zdraví neškodný, zbývá ještě detailně prostudovat jeho metabolismus a dokončit některé dlouhodobé bezpečnostní studie. Nicméně, současné době se theanin prodává ve Spojených státech jako doplněk stravy pro snížení stresu a zlepšení kognitivních funkcí a nálady. V experimentech na opicích závislých na opiátech bylo prokázáno, že theanin tlumí abstinenční příznaky opiátů a vykazuje anxiolytický účinek (Wise et al., 2012).
     V roce 2008 učinili čínští autoři Li et al. (2008) objev, že theanin je přítomen také v hřibovité houbě Boletus badius, která roste také v naších lesích a houbaři ji znají jako hřib hnědý nebo suchohřib hnědý. Objev byl velkým překvapením, protože až do té doby byl jediným známým přírodním zdrojem této aminokyseliny čajovník čínský (Camellia chinensis). Čínští autoři dokonce uvažují o tom, že umělým pěstováním této houby na umělých půdách by se mohl theanin vyrábět průmyslově. Poptávka po něm totiž rok od roku stoupá a dosavadní zdroje jsou nedostatečné.
     

Klikněte také na http://burle.blog.cz/1507/hrib-hnedy-a-neobvykla-aminokyselina-theanin

Literatura
Burr TC. Commodity Chains. The Wiley Blackwell Encyclopedia of Consumption and Consumer Studies, 2015.
Clark SB. Books in Review: Semiotics of Drink and Drinking. Gastronomica: The Journal of Food and Culture, 2015; 15(1): 95-97.
Desai MJ, Gill MS, Hsu WH, Armstrong DW. Pharmacokinetics of theanine enantiomers in rats. Chirality 2005; 17(3): 154-162.
Horie H, Ujihara T, Kohata K. Umami taste of"" Gyokuro"" high grade green tea. Tea Research Journal (Japan), 2002.
Juneja LR, Chu DC, Okubo T, Nagato Y, Yokogoshi H. L-theanine—a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends Food Sci Technol. 1999; 10(6): 199-204.
Li J, Li P, Liu F. Production of theanine by Xerocomus badius (mushroom) using submerged fermentation. LWT-Food Sci Technol. 2008; 41(5): 883-889.
Nobre AC, Rao A, Owen GN. (2008). L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008; 17(suppl 1): 167-168.
Sakato YJ. Agr. Chem Soc. 1949; 23: 262-267.
Schmidt M, Schmitz HJ, Baumgart A, Guedon D, Netsch MI, Kreuter M H, Schrenk, D. Toxicity of green tea extracts and their constituents in rat hepatocytes in primary culture. Food and Chemical Toxicology, 2005; 43(2): 307-314.
Wise  LE, Premaratne ID, Gamage TF, Lichtman AH, Hughes LD, HarrisLS, Aceto MD. (2012). L-theanine attenuates abstinence signs in morphine-dependent rhesus monkeys and elicits anxiolytic-like activity in mice. Pharmacol Biochem Behav. 2012; 103(2): 245-252.
 
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 13

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.16 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace