Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 4290 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Jedovaté aminokyseliny muchomůrky Amanita castanopsidis Hongo
Publikováno: Neděle, 02.08. 2015 - 09:45:12 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Jedovaté aminokyseliny muchomůrky Amanita castanopsidis Hongo

Jiří Patočka

      Muchomůrka Amanita castanopsidis Hongo je jedovatá houba, která roste  v Japonsku, Číně a na Taiwanu. Má zvonkovitý klobouk bílé barvy o průměru 5 – 9 cm, pokrytý ostnatými šupinkami. Třeň je rovněž bílý, pevný, ve stáří 1 – 1,3 cm silný, při bázi rozšířený. Lupeny jsou husté a v mládí přikryté plachetkou. Houba roste v kaštanových lesích (Hongo, 1974) a je velmi podobná naší vzácné muchomůrce ježohlavé (A. echinocephala).

      


       Amanita castanopsidis je jedovatá pro člověka, ale otravy nejsou dostatečně doloženy nebo informace o nich nejsou v Evropě dostupné. Za jedovatost této muchomůrky by mohly být zodpovědné dvě neobvyklé α-aminokyseliny, která byly z houby izolovány a jejichž struktura byla objasněna japonskými autory (Yoshimura et al., 1999). Jsou to kyseliny 2-amino-3-cyklopropyl-butanová (I) a zajímavá, chlor obsahující kyselina 2-amino-5-chlor-4-pentenová (II). Aminokyselina I byla připravena synteticky a bylo zjištěno, že u rostlin funguje jako regulátor růstu (Morimoto et al., 2002). Aminokyselina II patří mezi přírodní chlorované aminokyseliny (Dembitsky a Srebnik, 2002) o jejichž biologických aktivitách existuje dosud jen málo informací. Aminokyseliny I a II byly nalezeny v rovněž jedovaté muchomůrce Amanita cokeri (Drehmel a Chilton, 2002).

Literatura

Dembitsky VM, Srebnik M. Natural halogenated fatty acids: their analogues and derivatives. Progress Lipid Res. 2002; 41(4): 315-367.
Drehmel DC, Chilton WS. Characterization and toxicity of Amanita cokeri extract. J Chem Ecol. 2002; 28(2): 333-337.
Hongo T. Two new species of Amanita from Castanopsis forests in Japan. Travaux mycologiques dédiés à R. Kühner. Bull. Soc. Linn. Lyon 1974; 189-193.
Morimoto Y, Takaishi M, Kinoshita T, Sakaguchi K, Shibata K. Total synthesis and determination of the stereochemistry of 2-amino-3-cyclopropylbutanoic acid, a novel plant growth regulator isolated from the mushroom Amanita castanopsidis Hongo. Chem Commun (Camb). 2002; (1): 42-43.
Yoshimura H, Takegami K, Doe M, Yamashita T, Shibata K, Wakabayashi K, Kamisaka, S. α-Amino acids from a mushroom, Amanita castanopsidis Hongo, with growth-inhibiting activity. Phytochemistry 1999;52(1): 25-27.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 15

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.05 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace