Existuje dokonalý jed?
Bc. Daniela Candrová
I když úmyslné otravy lidí nejsou zdaleka tak časté jako ve středověku, nejsou zase tak výjimečné. Nejčastěji se ale lidé otráví neúmyslně, z neznalosti nebo neopatrnosti. Úmyslná otrava vyžaduje opatření jedu, což nemusí být vždy snadné, a současná forenzní toxikologie jed odhalí a vraha usvědčí.
Snahou
vraha ovšem je svou oběť otrávit a zároveň za sebou zamést stopy tak, aby nebyl
dopaden. K tomu hledá tzv. dokonalý jed, který danou osobu usmrtí a při
tom jej nebude následně možné identifikovat ani moderními metodami forenzní
toxikologie. Dokonalý jed by se měl projevit až dlouho po užití a samozřejmě by
jej mělo být v těle obtížné nebo nejlépe nemožné odhalit.
V médiích
se nedávno diskutovalo o tom, že by měl mít Barack Obama svého ochutnávače.
Přihlásilo se plno dobrovolníků, kteří by tuto práci dělali i zadarmo. Pokud by
však bylo Obamovo jídlo opravdu otrávené, tak by mu nejspíše život stejně
nezachránili. Již ve středověku existovaly jedy, které se začaly projevovat až
za několik hodin nebo dokonce dní po užití. Tehdy bylo trávení poměrně
populární, protože metody určení jedu v těle byly teprve v plenkách a
vraha nebylo možné standardně usvědčit. V té době tedy ochutnávač
poskytoval panovníkovi pocit bezpečí, který byl víceméně falešný.
Představa,
že jed působí okamžitě po podání je omylem, který podporuje filmový průmysl.
Naprostá většina jedů působí až po určité době. Mezi nejrychlejší jedy patří
kyanidy. Ty ve velké koncentraci mohou usmrtit člověka za několik minut. Jedná
se ale spíše o výjimku. V řádu jednotek až desítek hodin způsobují smrt
látky organické povahy, které byly známy už ve středověku. Patří mezi ně
například extrakt z vraního oka či náprstníku červeného, strychnin atd.
Jednou
z možností jak si opatřit „dokonalý jed“ je koupit stejnojmennou knihu
(The Perfect Poison) Amandy Quick, což je jeden z pseudonymů americké
spisovatelky Jayn Ann Krentzové, narozené v roce 1948 v Kalifornii.
Kniha vyšla i v českém překladu pod názvem „Dokonalý jed“ v nakladatelství
Baronet (ISBN 978-80-7384-279-6).
Použité zdroje
- BALÍKOVÁ, Marie. Forenzní a klinická
toxikologie: laboratorní toxikologická vyšetření. Praha: Galén, c2004, 140 s.
ISBN 978-807-2622-849.- Emsley, J. The
Elements of Murder: A History of Poison: A History of Poison. Oxford University
Press, 2005.
- FÜRBACH, Martin. Dokonalý jed zabíjí
jistě, ale dlouho. Neochrání vás ani ochutnávač. Idnes.cz: Technet. 2008.
Dostupné z:
http://technet.idnes.cz/dokonaly-jed-zabiji-jiste-ale-dlouho-neochrani-vas-ani-ochutnavac-pyj-/tec_technika.aspx?c=A080819_111907_tec_technika_fur
- What is Forensic Toxicology?. The
Forensic Toxicology Council. 2010. Dostupné z:
http://www.abft.org/files/WHAT%20IS%20FORENSIC%20TOXICOLOGY.pdf