Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 1960 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články studentů KRT: Jsou brambory jedovaté?
Publikováno: Úterý, 02.01. 2007 - 08:52:29 Od: Prof. Patocka
Krizová radiobiologie a toxikologie
Jsou brambory jedovaté? 
Lucie Babková
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Lilek brambor (lat. Solanum tuberosum), lidově nazývaný brambor, je rostlina z čeledi lilkovitých. Pro lidstvo se od dob svého objevení a dovezení do Evropy brambory staly téměř nepostradatelnou potravinou. Nejen proto, že obsahují řadu látek, které jsou pro lidské tělo potřebné. Brambory obsahují také některé důležité vitamíny (C, B1, B2 a PP) a minerální látky (například železo, hořčík, zinek a další).



Kromě těchto látek ale také obsahují glykoalkaloidy (jsou to dusíkaté organické látky, které rostlina produkuje pro svojí ochranu a jsou typické trpkou, hořkou chutí. Alkaloidy většinou vznikají jako sekundární produkty rostlinného metabolismu a mohou se vyskytovat v jakékoli části rostliny). Mezi nejvýznamnější bramborový alkaloid patří solanin (α-solanin), který je obsažen také v rajčatech. Solanin je lokalizován ve všech částech rostliny (v listech, plodech, kořenu a hlízách). Jeho nejvyšší koncentrace je v hlízách asi 2 až 3 mm pod slupkou a v okolí oček (pupeny na hlíze). Během zelenání brambor se nejen vyplaví rostlinné barvivo chlorofyl (způsobuje ono zelenání), ale také se zvyšuje koncentrace solaninu. Proto by se měly při úpravě brambor zelené části okrajovat a nekonzumovat.

Chemický vzorec solaninu

Příznaky otravy u člověka se projeví po požití dávky od 2 do 5 mg/kg, vyšší dávky mohou být smrtelné. Přesto jsou otravy bramborami celkem vzácné, protože při vaření část solaninu přechází do vody (i přes svoji slabou rozpustnost). Avšak pozor! K absolutnímu zničení solaninu nedochází ani při výrobě bramborových lupínků nebo hranolků, ba právě naopak. V důsledku ztráty vody během smažení se jeho relativní množství dokonce zvyšuje. Pokud člověk překročí bezpečnou dávku solaninu, mohou se u něj projevit následující příznaky intoxikace: zrychlí se mu tep a puls, nastávají u něj křeče v žaludku, dále ji postižen průjmem. Z hlediska vnitřních orgánů dochází k poškození sliznice žaludku a dvanácterníku, může se objevit krvácení a otoky. Závěrečnou fází otravy solaninem je ztráta vědomí přecházející v kóma, případně smrt. Jak již bylo řečeno, otravy bramborami jsou velmi vzácné. Intoxikovat se může snad jen dítě, které pozře větší množství plodů – ne hlíz!, ale to je k jejich malému počtu a nechutnosti velmi málo pravděpodobné. Podle posledních výzkumů spočívá toxický účinek solaninu v jeho vazbě na mitochondriální membránu a ve změnách její propustnosti pro kationty vápníku. Tento nález otevírá nové možnosti pro využití solaninu v medicíně..

Zdroje a literatura:

http//cs.wikipedia.org/wiki/Solanin
http//cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor
http//www.food.info.net/qa/qa-fp95.htm
http//www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76596
http://kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=457
Dalvi, R,R,, Bowie, W.C.: Toxicology of solanine: an overview. Vet Hum Toxicol 25, 13-15, 1983.
Gao, S.Y., Wang, Q.J., Ji, Y.B.: Effect of solanine on the membrane potential of mitochondria in HepG2 cells and [Ca2+] in the cells.World J Gastroenterol 12, 3359-3367, 2006.
Lee, R.M.: The solanaceae: foods and poisons. J R Coll Physicians Edinb 36, 162-169, 2006.
Rubcov, V. G., Beneš, K. − Zelená lékárna, Lidové nakladatelství Praha, 1984/2985
Neubauer, Š., Klimeš, K., Černá, L. – Léčivé rostliny I, Svépomoc, 1984
Neubauer, Š., Klimeš, K., Černá, L. – Léčivé rostliny II, Svépomoc, 1984

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu Krizová radiobiologie a toxikologie
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma Krizová radiobiologie a toxikologie:
Pozor na paracetamol!


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 4.76
Účastníků: 43

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

Krizová radiobiologie a toxikologie


Re: Jsou brambory jedovaté? (Hodnocení: 1)
Od: jk - Úterý, 09.01. 2007 - 22:23:14
(O uživateli | Poslat soukromou zprávu)
Jenom poznamka: pri vareni se k bramboram pridava kmin proto, ze jeho silice vyvazuji solanin.






Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.09 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace