Lakovka ametystová: za její fialovou barvu jsou
zodpovědné laccaridiony
Jiří Patočka
Lakovka ametystová (Laccaria amethystea) je stopkovýtrusá houba čeledi lanýžovcovité (Hydnangiaceae) jejímž hlavním poznávacím znakem je výrazná fialová barva celé plodnice. Přestože její barva neláká ke sběru, je to houba jedlá a svým způsobem výjimečná. Obvykle se však konzumují pouze klobouky, protože třeně lakovek jsou příliš houževnaté. Lakovka ametystová roste velmi hojně od července do listopadu a někdy až do prosince, často ve velkých houfech.Hojnější je v listnatých a smíšených lesích.
Klobouky lakovky fialové jsou 2 – 5 cm široké, okrouhlé, zprvu polokulovitě sklenuté, později ploše rozložené s vmáčklým středem. Jejich barva je fialová až ametystově modrá a je způsobena přítomností dvou látek zvaných laccaridion A a laccaridion B, které jsou deriváty naftopyranu (Berg et al., 2000). Laccaridiony se chovají jako inhibitory proteáz . Inhibují trypsin, papain, Zn-proteázu, termolyzin a také kolagenázu. Představují nový typ látek s antimykotickou aktivitou, aniž by ale inhibovaly růst kvasinek (Falkensammer et al., 2008). Látky typu laccaridionů, deriváty nafthopyran-8, 9-dionu, byly patentovány jako látky využitelné jako léčiva mykóz (Berg et al., 2005).
Laccaridiony nejsou jedinými biologicky účinnými látkami, nalezenými v lakovce ametystové. Jedním z posledních nálezů účinné látky je methyl ester kyseliny 3-(3-methylbut-2-enyloxy)-4-O-alfa-D-ribofuranosyl-benzoové, (Liu et al., 2010). Lakovka také obsahuje dosud neznámé látky, které vykazují chelatační aktivitu k těžkým kovům, inhibují alfa-amylázu a mají antihyperglykemické a antioxidační vlastnosti (Liu et al., 2012).
Literatura
Berg A, Reiber K, Dörfelt H, Walther G, Schlegel B, Gräfe U. Laccaridiones A and B, new protease inhibitors from Laccaria amethystea. J Antibiot (Tokyo). 2000; 53(11): 1313-1316.
Berg A, Würzner R, Dörfelt H. Using fungal naphthopyran-8, 9-diones as inhibitors of aspartyl protease, useful for treatment of infection by Candida or human immune deficiency virus. German Patent DE10349511. 19 May 2005.
Falkensammer B, Pleyer L, Ressler S, Berg A, Borg-von Zepelin M, Nagl M, Lass-Flörl C, Speth C, Dierich MP, Würzner R. Basidiomycete metabolites attenuate virulence properties of Candida albicans in vitro. Mycoses 2008; 51(6): 505-514.
Liu R, Zhou ZY, Jiang MY, Wang F, Liu JK. A new isoprenyl phenyl ether riboside from the culture of basidiomycete Laccaria amethystea. J Asian Nat Prod Res. 2010; 12(8): 723-726.
Liu YT, Sun J, Luo ZY, Rao SQ, Su YJ, Xu RR, Yang YJ. Chemical composition of five wild edible mushrooms collected from Southwest China and their antihyperglycemic and antioxidant activity. Food Chem Toxicol. 2012; 50(5): 1238-1244.