Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 11256 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: K čemu je (nebo by mohla být) dobrá pecka z avokáda
Publikováno: Sobota, 06.09. 2014 - 22:16:18 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

K čemu je (nebo by mohla být) dobrá pecka z avokáda

Jiří Patočka, Milena Patočková

     Ještě před pár lety u nás znali avokádo jen botanici, dnes je znají už téměř všichni, i když většinou jen jako exotické ovoce ze supermarketu. Málokdo však ví, odkud avokádo pochází a na čem vlastně roste. Avokádo je ovoce hruškovitého tvaru, plod tropického stromu Persea americana Mill., jehož český název je hruškovec přelahodný. Hruškovec pochází ze Střední Ameriky, ale dnes se pěstuje uměle na plantážích v mnoha subtropických a tropických oblastech celého světa (Chanderbali et al., 2008). Bylo vyšlechtěno několik desítek hybridních odrůd avokáda, jehož plody se liší barvou, velikostí i chutí. Je to až 20 m vysoký strom s velkými listy, na němž každoročně dozrává až 120 plodů. Důvod, proč píšeme o avokádu na toxikologickém serveru je ten, že celá rostlina je jedovatá! Pak ovšem je na místě otázka, proč je jedovaté ovoce prodáváno v naších obchodech a proč je lidé kupují a konzumují. Odpověď je taková, že výrazně jedovaté jsou jen některé části rostliny a že existují velké rozdíly v toxicitě pro různé tvory. U lidí, kteří konzumovali jen dužinu avokáda, nebyly zaznamenány žádné zdravotní potíže, s výjimkou alergických reakcí.

Vlevo pecka z avokáda, vpravo slepičí  vejce. Foto © Ing. Milena Patočková


    Existuje ale množství zpráv, které dokumentují toxicitu avokáda zejména pro ptáky, zvláště ty chované v domácnostech, jako jsou kanáři nebo andulky. Rostlina je ale jedovatá i pro další druhy zvířat, včetně ryb. Otravy s různým průběhem byly popsány také u skotu krmeného listím z avokádových stromů, u koní i koz.. Jed, způsobující otravy u zvířat, nebyl dlouho znám. Teprve nedávno byl z listů izolován derivát mastných kyselin nazvaný persin a v současné době jsou toxické účinky avokáda připisovány právě persinu. Při pokusech s podáváním izolovaného persinu vykazovala pokusná zvířata stejné příznaky, jako ta, která byla krmena jedovatými částmi rostliny, tj. zejména listy, kůrou, peckami nebo slupkou z avokáda.
     Právě slupky z avokáda jsou nejčastější příčinou otrav domácího ptactva. Papoušci i andulky slupky většinou ochotně konzumují, ale to ještě neznamená, že ptákům nemohou ublížit. Většina z nich uhyne do 24 hodin. Při pitvě uhynulých ptáků byl ve všech případech patrný otok prsní svaloviny, v některých případech byla nalezena přítomnost tekutiny v perikardu. Histopatologické vyšetření odhalilo překrvení plic, jater a sleziny a potvrdilo akutní střevní katar. Na základě pozorovaných příznaků a pitevních nálezů, stejně jako na základě dokumentovaných případů otrávených zvířat, je zjevné, že rozdíly v toxicitě patrně souvisí nejen s dávkou, ale i poddruhem avokáda. Proto se nedoporučuje zkrmovat zvířatům žádnou varietu avokáda. Ojedinělé experimentální toxikologické studie napovídají, že toxicita extraktu z pecek avokáda při perorálním podání potkanům je nízká, LD50  > 10 g/kg (Ozula et al., 2009).
     Zralý plod avokáda je zvenku tmavozelené až černé barvy a uvnitř má měkkou, světležlutou dužinu zajímavé chuti. Dužina je pro člověka jedlá a dá se pojídat jak syrová, tak v různých kuchyňských úpravách. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Uvnitř avokáda je tvrdé semeno o velikosti 3 až 5 cm, které tvarem připomíná slepičí vejce (viz fotografie). Jestliže o avokádu toho víme jen velmi málo, o jeho pecce nevíme vůbec nic. Smyslem tohoto článku je tento zásadní nedostatek napravit.
     Chemický, biochemický, farmakologický a toxikologický výzkum prokázal, že v semenech avokáda

-    jsou přítomny cytokininy, rostlinné hormony, které podporují dělení rostlinných buněk (cytokinezi), a hrají důležitou roli v mnoha vývojových procesech. Jsou nezbytné pro podporu aktivního růstu a diferenciaci rostlinných buněk. Dále se účastní biochemických procesů doprovázejících klíčení semen, vývoje kořenového systému i nadzemních částí rostlin, stárnutí listů a zrání semen (Blumenfeld  Gazit, 1970).
-    jsou přítomny glykoproteiny s vlastnostmi lektinů, které vykazují aglutininovou aktivitu vůči lidským červeným krvinkám, ale na rozdíl od jiných rostlinných citokinů nevykazují mitogenní aktivitu vůči myším lymfocytům (Meade et al., 1980)
-    byla nalezena arginindekarboxyláza, klíčový enzym metabolismu polyaminů v rostlinách (Winer et al., 1984)
-    je přítomen protein o velikosti 11,3 kDa, který funguje jako účinný inhibitor cysteinproteinázy (Kimura et al., 1995)
-    je přítomno 6,73-8,07 % oleje (Gómez-López, 1999) s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin (Orhan a Sener, 2002). Z toho 95 % tvoří neutrální lipidy, zejména triglyceridy s mononenasycenými mastnými kyselinami. Podíl kyseliny olejové činí asi 50 % (Takenaga et al., 2008).
-     jsou přítomny dva neobvyklé deriváty glukosylované kyseliny abscisové (del Refugio Ramos et al., 2004)
-    jsou přítomny látky, které mají hepatoprotektivní účinek (Assane et al., 2001)
-    jsou přítomny látky, které vykazují trypanocidální aktivitu proti parazitickému prvokovi Tryoanosoma cruzi, původci Chagasovy nemoci (Abe et al., 2005). Mezi identifikovanými látkami s touto aktivitou byly nalezeny deriváty nonadec-6-en-1,2,4-triolu (Yan et al., 2011).
-    jsou přítomny v olejích rozpustná karotenová barviva, zejména lutein, alfa-karoten, beta-karoten, neoxanthin, violaxanthin, zeaxanthin a antheraxanthin (Ashton et al., 2006)
-    jsou přítomny v ethanolu rozpustné látky s antimikrobiální aktivitou účinkující proti gram-pozitivním i gram-negativním bakteriím (Raymond Chia a Dykes, 2010). S největší pravděpodobností se jedná o fenolické látky, které rovněž vykazují antioxidativní účinky (Rodríguez-Carpena et al., 2011a, Kosiñska et al., 2012).
-    byla prokázána přítomnost látek, které snižují množství cholesterolu v krvi na modelu hypercholesterolemických myší (Pahua-Ramos et al., 2012)
-    byly nalezeny kardiotoxické acetogeniny (Silva-Platas et al., 2012)
-    je přítomen toxin zvaný persin, identifikovaný jako (Z,Z)-1-(acetyloxy)-2-hydroxy-12,15-heneikosadien-4-on, který vyvolává u skotu nezánětlivou mastitidu a ztrátu tvorby mléka po porodu (agalaktii) (Oelrichs et al., 1995). Protože persin je přírodní jed nezvyklé struktury a nezvyklého toxického účinku, určitě si zaslouží, abychom mu někdy v budoucnu věnovali na serveru TOXICOLOGY více místa.

     Protože při zpracovávání avokáda vzniká značný objem odpadu (zejména slupky a pecky) s množstvím biologicky aktivních látek (Dabas et al., 2013), hledá se pro ně praktické uplatnění. Jednou takovou možností je využití při zpracování mletého vepřového masa. Vepřové maso v katbanátcích uchovávaných v ledničce přidáním extraktu avokáda stárne pomaleji. Maso tak rychle nečervená a zůstává dlouho růžové (Rodríguez-Carpena et al., 2011a). Přídavek avokádového oleje zlepšoval chuťové vlastnosti a stabilitu i jiných masných výrobků (Rodríguez-Carpena et al., 2011a,b, 2012). Uvažuje se také o možností využití karotenových barviv z avokáda k dobarvování potravin a jiných potravinářských výrobků (Dabas et al., 2011).
     Všude tam, kde rostl hruškovec přelahodný, byly jeho plody odnepaměti využívány kromě jídla také v lidové medicíně. Nález antimikrobiálně, antiprotozoálně a antimykobakteriálně účinných látek by mohl z avokáda učinit levný zdroj léčiv využitelných v humánní medicíně (Jiménez-Arellanes et al., 2013). Bez zajimavosti není ani nedávné zjištění, že ethanolický extrakt semen, dužniny plodů a také listí avokáda (0,1 mg/mL), vyvolává apoptózu a usmrcuje leukemické buňky, aktivuje transkripční faktor p53 a kaspázu-3 (Bonilla-Porras et al., 2013) a inhibuje proliferaci rakovinných buněk (Ramos-Jerz Mdel et al., 2013). Vodný extrakt semen avokáda vyvoláva hypoglykémii u potkanů, u nichž byla experimentálně vyvolána podáváním alloxanu (Ezejiofor et al., 2013). Tyto experimenty dokládají, proč je odvar avokádových semen používán v domorodé medicíně jako lék proti cukrovce (Yasir et al., 2010). Pozitivním zjištěním je fakt, že extrakty z avokáda nejsou genotoxické (Padilla-Camberos et al., 2013).
     Jestliže nic z toho, co zde bylo napsáno o užitečnosti avokádových semen, jejich obsahových látkách a jejich farmakologických a toxických účincích Vás neuspokojilo, pořád ještě máte možnost zasadit avokádové semeno do květináče a vypěstovat si doma hruškovec přelahodný. Semena snadno klíčí a brzy z nich vyroste hezký stromek. Sousedé jej jistě nemají a tak vám budou určitě závidět.

Literatura
Abe F, Nagafuji S, Okawa M, Kinjo J, Akahane H, Ogura T, Martinez-Alfaro MA, Reyes-Chilpa R. Trypanocidal constituents in plants 5. Evaluation of some Mexican plants for their trypanocidal activity and active constituents in the seeds of Persea americana. Biol Pharm Bull. 2005; 28(7): 1314-1317.
Ashton OB, Wong M, McGhie TK, Vather R, Wang Y, Requejo-Jackman C, Ramankutty  P, Woolf AB. Pigments in avocado tissue and oil. J Agric Food Chem. 2006; 54(26): 10151-10158.
Assane M, Diop PA, Niang-Sylla M, Lopez-Sall P, Gueye PM, Charlevna A. Study  of the anti-icteric and hepatoprotective activity of Persea gratissima Gaertner (Lauraceae) seeds . Dakar Med. 2001; 46(2): 89-93.
Blumenfeld A, Gazit S. Cytokinin Activity in Avocado Seeds during Fruit Development. Plant Physiol. 1970; 46(2): 331-333.
Bonilla-Porras AR, Salazar-Ospina A, Jimenez-Del-Rio M, Pereañez-Jimenez A, Velez-Pardo C. Pro-apoptotic effect of Persea americana var. Hass (avocado) on Jurkat lymphoblastic leukemia cells. Pharm Biol. 2013 Nov 5. [Epub ahead of print]
Dabas D, Elias RJ, Lambert JD, Ziegler GR. A colored avocado seed extract as a potential natural colorant. J Food Sci. 2011; 76(9): C1335-C1341.
Dabas D, Shegog RM, Ziegler GR, Lambert JD. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Curr Pharm Des. 2013; 19(34): 6133-6140.
del Refugio Ramos M, Jerz G, Villanueva S, López-Dellamary F, Waibel R, Winterhalter P. Two glucosylated abscisic acid derivates from avocado seeds (Persea americana Mill. Lauraceae cv. Hass). Phytochemistry. 2004; 65(7): 955-962.
Ezejiofor AN, Okorie A, Orisakwe OE. Hypoglycaemic and tissue-protective effects of the aqueous extract of persea americana seeds on alloxan-induced albino rats. Malays J Med Sci. 2013; 20(5): 31-39.
Gómez-López VM. Characterization of avocado (Persea americana mill.) varieties of low oil content. J Agric Food Chem. 1999; 47(7): 2707-2710.
Chanderbali AS, Albert VA, Ashworth VE, Clegg MT, Litz RE, Soltis DE, Soltis PS. Persea americana (avocado): bringing ancient flowers to fruit in the genomics era. Bioessays. 2008; 30(4): 386-396.
Jiménez-Arellanes A, Luna-Herrera J, Ruiz-Nicolás R, Cornejo-Garrido J, Tapia A, Yépez-Mulia L. Antiprotozoal and antimycobacterial activities of Persea americana seeds. BMC Complement Altern Med. 2013 May 16;13:109.
Kimura M, Ikeda T, Fukumoto D, Yamasaki N, Yonekura M. Primary structure of a  cysteine proteinase inhibitor from the fruit of avocado (Persea americana Mill).  Biosci Biotechnol Biochem. 1995; 59(12): 2328-2329.
Kosiñska A, Karamaæ M, Estrella I, Hernández T, Bartolomé B, Dykes GA. Phenolic compound profiles and antioxidant capacity of Persea americana Mill. peels and seeds of two varieties. J Agric Food Chem. 2012; 60(18): 4613-4619.
Meade NA, Staat RH, Langley SD, Doyle RJ. Lectin-like activity from Persea americana. Carbohydr Res. 1980; 78(2): 349-363.
Oelrichs PB, Ng JC, Seawright AA, Ward A, Schäffeler L, MacLeod JK. Isolation  and identification of a compound from avocado (Persea americana) leaves which causes necrosis of the acinar epithelium of the lactating mammary gland and the myocardium. Nat Toxins. 1995; 3(5): 344-349.
Orhan I, Sener B. Fatty acid content of selected seed oils. J Herb Pharmacother. 2002; 2(3): 29-33.
Ozolua RI, Anaka ON, Okpo SO, Idogun SE. Acute and sub-acute toxicological assessment of the aqueous seed extract of Persea americana mill (Lauraceae) in rats. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2009; 6(4): 573-578.
Padilla-Camberos E, Martínez-Velázquez M, Flores-Fernández JM, Villanueva-Rodríguez S. Acute toxicity and genotoxic activity of avocado seed extract (Persea americana Mill., c.v. Hass). ScientificWorldJournal. 2013; 2013:245828.
Pahua-Ramos ME, Ortiz-Moreno A, Chamorro-Cevallos G, Hernández-Navarro MD, Garduño-Siciliano L, Necoechea-Mondragón H, Hernández-Ortega M. Hypolipidemic effect of avocado (Persea americana Mill) seed in a hypercholesterolemic mouse model. Plant Foods Hum Nutr. 2012; 67(1): 10-16.
Ramos-Jerz Mdel R, Villanueva S, Jerz G, Winterhalter P, Deters AM. Persea americana Mill. Seed: Fractionation, Characterization, and Effects on Human Keratinocytes and Fibroblasts. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 391247.
Raymond Chia TW, Dykes GA. Antimicrobial activity of crude epicarp and seed extracts from mature avocado fruit (Persea americana) of three cultivars. Pharm Biol. 2010; 48(7): 753-756.
Rodríguez-Carpena JG, Morcuende D, Andrade MJ, Kylli P, Estévez M. Avocado (Persea americana Mill.) phenolics, in vitro antioxidant and antimicrobial activities, and inhibition of lipid and protein oxidation in porcine patties. J Agric Food Chem. 2011a; 59(10): 5625-5635.
Rodríguez-Carpena JG, Morcuende D, Estévez M. Avocado by-products as inhibitors of color deterioration and lipid and protein oxidation in raw porcine  patties subjected to chilled storage. Meat Sci. 2011b; 89(2): 166-173.
Rodríguez-Carpena JG, Morcuende D, Estévez M. Partial replacement of pork back-fat by vegetable oils in burger patties: effect on oxidative stability and texture and color changes during cooking and chilled storage. J Food Sci. 2011c; 76(7): C1025-C1031.
Rodríguez-Carpena JG, Morcuende D, Estévez M. Avocado, sunflower and olive oils as replacers of pork back-fat in burger patties: effect on lipid composition, oxidative stability and quality traits. Meat Sci. 2012; 90(1): 106-115.
Silva-Platas C, García N, Fernández-Sada E, Dávila D, Hernández-Brenes C, Rodríguez D, García-Rivas G. Cardiotoxicity of acetogenins from Persea americana  occurs through the mitochondrial permeability transition pore and caspase-dependent apoptosis pathways. J Bioenerg Biomembr. 2012; 44(4): 461-471.
Takenaga F, Matsuyama K, Abe S, Torii Y, Itoh S. Lipid and fatty acid composition of mesocarp and seed of avocado fruits harvested at northern range in Japan. J Oleo Sci. 2008; 57(11): 591-597.
Winer L, Vinkler C, Apelbaum A. Partial purification and characterization of arginine decarboxylase from avocado fruit, a thermostable enzyme. Plant Physiol.  1984; 76(1): 233-237.
Yan X, Zhang SM, Wu Y, Gao P. Synthesis and configuration of the nonadecenetriol isolated from seeds of Persea americana. Org Biomol Chem. 2011; 9(19): 6797-806.
Yasir M, Das S, Kharya MD. The phytochemical and pharmacological profile of Persea americana Mill. Pharmacogn Rev. 2010; 4(7): 77-84.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 6

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.06 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace