Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 4188 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Roketa setá, ostře sledovaná rostlina
Publikováno: Středa, 03.09. 2014 - 13:14:20 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Roketa setá, ostře sledovaná rostlina

Josef Frynta, Jiří Patočka

     Roketa setá (Eruca sativa) je rostlina, která se stále častěji objevuje jako součást zdravých receptů. Ačkoliv k nám přišla teprve nedávno, dnes se celkem běžně používá jako hlavní složka zeleninových salátů i různých italských či řeckých pokrmů.
     Patří do čeledi brukvovité, tudíž se jedná o blízkou příbuznou všem dobře známé řepky, hořčice, zelí, kapusty a řady dalších pro člověka významných rostlin. Roketa je rostlina s poměrně krátkou vegetační dobou. Chuťově nejlepší mladé rostlinky lze sklízet již po několika týdnech. U starších rostlin, které dorůstají do výšky až 60 cm, se sklízejí mladé lístky. Ačkoliv pěstování je poměrně snadné, roketa si zatím nezískala příliš velkou oblibu na našich zahrádkách. Její nahořklá chuť a štiplavé aroma je způsobeno přítomností thioglykosidů zvaných glukosinoláty (Gmelin R, Schlüter, 1970; Cataldi et al., 2007), jejichž biosyntéza vychází se sirné aminokyseliny methioninu (Graser et al., 2000). Tato reakce zahrnuje prodlužování řetězce methioninu vkládáním methylenových skupin do postranního řetězce této aminokyseliny, na čemž se podílí specifický enzym ze skupiny elongáz (Falk et al., 2004).  Hlavním glukosinolátem rokety je 4-merkaptobutyl-glukosinolát (Bennett et al., 2002), přesněji řečeno 4-(beta-D-glukopyranosyldisulfanyl)butyl- glukosinolát  unikátní struktury (Kim et al., 2004).

   


     Původní domovinou rokety seté, je oblast středomoří, kde roste jako plevelná rostlina na polích. Díky zemědělství se pak s vývozem plodin rozšířila i do dalších zemí světa.
U nás se začala objevovat v 90. letech minulého století. Dnes je roketu, nebo spíš příbuznou rukolu (Rucola selvatica či sylvatica, syn. Diplotaxis tenuifolia), možné koupit téměř v každém větším obchodě. Jak roketa, tak rukola si jsou dost podobné. Stejně tak využití i chuť jsou prakticky stejné. Její poněkud neobvyklá chuť, která nemusí být pro každého příjemná, by se dala srovnat s chutí řeřichy či ředkvičky. Kdo má však podobné chutě rád, určitě jí doporučuji. Roketa je bohatá na minerály a vitamíny (Villatoro-Pulido et al., 2012), především vitamín C, podporuje chuť k jídlu a má očistné a prý i afrodisiakální účinky.
     Z pohledu environmentální medicíny je důležitý nález látek s antioxidačním efektem, které jsou jako součást naší potravy důležité pro detoxikaci organismu a jeho ochranu proti oxidačnímu stresu (Barillari et al., 2005; Sarwar et al., 2007; Abbasi et al., 2013). Roketa je v posledních letech předmětem zájmu odborníků z mnoha profesí a některé výsledky jejího studia jsou přinejmenším zajímavé. Je to např. zjištění, že extrakty z nadzemních částí rostliny nebo olej z jejich semen, bohatý na isothiokyanáty, inhibuje růst rakovinných buněk melanomu (Khoobchandani et al., 2011) a rekoviny prsu (Azarenko et al., 2014) nebo že tyto extrakty aplikovány na kůži zvyšují transaktivační aktivitu peroxisosmovým proliferátorem aktivovaných receptorů (PPAR) a potlačují expresi protizánětlivých cytokinů a naopak podporují expresi filagrinu, což je spojeno s ochranou kožní bariéry. Tyto výsledky ukazují, že extrakt z rokety může být vhodným materiálem pro zlepšení bariérové funkce kůže a uplatnit se při léčbě atopické dermatitidy (Kim et al., 2014). Poslední výzkumy také prokazují, že užití rokety v lidovém léčitelství jako prostředek potlačující vznik žaludečních a dvanácterníkových vředů, má své vědecké opodstatnění (Khan a Khan, 2014).
     O tom, jak významnou rostlinou se roketa stává svědčí fakt, že zcela nedávno byl rozluštěn její kompletní mitochondriální genom (Wang et al., 2014).

Literatura
Abbasi BH, Ali J, Ali M, Zia M, Bokhari SA, Khan MA. Free radical scavenging activity in in vitro-derived tissues of Eruca sativa. Toxicol Ind Health. 2013 Sep 10. [Epub ahead of print]
Azarenko O, Jordan MA, Wilson L. Erucin, the major isothiocyanate in arugula (Eruca sativa), inhibits proliferation of MCF7 tumor cells by suppressing microtubule dynamics. PLoS One. 2014; 9(6): e100599.
Barillari J, Canistro D, Paolini M, Ferroni F, Pedulli GF, Iori R, Valgimigli  L. Direct antioxidant activity of purified glucoerucin, the dietary secondary metabolite contained in rocket (Eruca sativa Mill.) seeds and sprouts. J Agric Food Chem. 2005; 53(7): 2475-2482.
Bennett RN, Mellon FA, Botting NP, Eagles J, Rosa EA, Williamson G. Identification of the major glucosinolate (4-mercaptobutyl glucosinolate) in leaves of Eruca sativa L. (salad rocket). Phytochemistry. 2002 ;61(1): 25-30.
Cataldi TR, Rubino A, Lelario F, Bufo SA. Naturally occurring glucosinolates in plant extracts of rocket salad (Eruca sativa L.) identified by liquid chromatography coupled with negative ion electrospray ionization and quadrupole ion-trap mass spectrometry. Rapid Commun Mass Spectrom. 2007; 21(14): 2374-2388.
Falk KL, Vogel C, Textor S, Bartram S, Hick A, Pickett JA, Gershenzon J. Glucosinolate biosynthesis: demonstration and characterization of the condensing  enzyme of the chain elongation cycle in Eruca sativa. Phytochemistry. 2004; 65(8): 1073-1084.
Gmelin R, Schlüter M. [Isolation of 4-methylthiobutylglucosinolate (glucoerucin) from seeds of Eruca sativa Mill]. Arch Pharm Ber Dtsch Pharm Ges. 1970; 303(4): 330-334.
Graser G, Schneider B, Oldham NJ, Gershenzon J. The methionine chain elongation pathway in the biosynthesis of glucosinolates in Eruca sativa (Brassicaceae). Arch Biochem Biophys. 2000; 378(2): 411-419.
Khan H, Khan MA. Antiulcer Effect of Extract/Fractions of Eruca sativa : Attenuation of Urease Activity. J Evid Based Complementary Altern Med. 2014;19(3):176-180.
Khoobchandani M, Ganesh N, Gabbanini S, Valgimigli L, Srivastava MM. Phytochemical potential of Eruca sativa for inhibition of melanoma tumor growth.  Fitoterapia. 2011; 82(4): 647-653.
Kim B, Choi YE, Kim HS. Eruca sativa and its Flavonoid Components, Quercetin and Isorhamnetin, Improve Skin Barrier Function by Activation of Peroxisome Proliferator-Activated Receptor (PPAR)-α and Suppression of Inflammatory Cytokines. Phytother Res. 2014 Mar 9. doi: 10.1002/ptr.5138. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 24610745.
Kim SJ, Jin S, Ishii G. Isolation and structural elucidation of 4-(beta-D glucopyranosyldisulfanyl)butyl glucosinolate from leaves of rocket salad (Eruca sativa L.) and its antioxidative activity. Biosci Biotechnol Biochem. 2004; 68(12): 2444-2450.
Sarwar Alam M, Kaur G, Jabbar Z, Javed K, Athar M. Eruca sativa seeds possess  antioxidant activity and exert a protective effect on mercuric chloride induced renal toxicity. Food Chem Toxicol. 2007; 45(6): 910-920.
Villatoro-Pulido M, Moreno Rojas R, Muñoz-Serrano A, Cardeñosa V, Amaro López  MÁ, Font R, Del Río-Celestino M. Characterization and prediction by near-infrared reflectance of mineral composition of rocket (Eruca vesicaria subsp. sativa and Eruca vesicaria subsp. vesicaria). J Sci Food Agric. 2012; 92(7): 1331-1340.
Wang Y, Chu P, Yang Q, Chang S, Chen J, Hu M, Guan R. Complete Mitochondrial Genome of Eruca sativa Mill. (Garden Rocket). PLoS One. 2014; 9(8): e105748.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 7

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.06 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace