Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 8767 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Kyselina 3-amino-isomáselná, nová signální molekula a prostředek na hubnutí
Publikováno: Pondělí, 02.06. 2014 - 13:40:59 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Kyselina 3-amino-isomáselná, nová signální molekula a (možná) prostředek na hubnutí

Jiří Patočka

     Kyselina 3-amino-isomáselná (3-amino-2-methylpropanová, beta-aminoisobutyric acid, BAIBA) je isomerem kyseliny 4-amino-máselné (gamma-butyric acid, GABA). O GABA se ví již dlouho, že je hlavním inhibičním neurotransmiterem v centrálním nervovém systému savců a že hraje důležitou roli jako signální molekula při regulaci excitability neuronů v CNS. Roli neurotransmiteru u savců však má i její isomer, BAIBA, který je produktem katabolismu thyminu.



     BAIBA funguje jako signální molekula při regulaci tukových zásob (Begriche eta l., 2008) a podílí se na homeostázi lipidů (Begriche et al., 2010). Možná, že budoucí pilulky na hubnutí budou obsahovat BAIBA. Tato signální molekule totiž přechází z namáhaných svalových buněk do tukových buněk, kde zvyšuje aktivitu některých genů. To má za následek urychlené odbourávání zásobních tuků, při kterém se získává energie pro pracující sval (Roberts et al., 2014).

Literatura

Begriche K, Massart J, Abbey-Toby A, Igoudjil A, Lettéron P, Fromenty B. Beta-aminoisobutyric acid prevents diet-induced obesity in mice with partial leptin deficiency. Obesity (Silver Spring). 2008; 16(9): 2053-2067.

Begriche K, Massart J, Fromenty B. Effects of β-aminoisobutyric acid on leptin production and lipid homeostasis: mechanisms and possible relevance for the prevention of obesity. Fundam Clin Pharmacol. 2010; 24(3): 269-282.

Roberts LD, Boström P, O'Sullivan JF, Schinzel RT, Lewis GD, Dejam A, Lee YK,  Palma MJ, Calhoun S, Georgiadi A, Chen MH, Ramachandran VS, Larson MG, Bouchard C, Rankinen T, Souza AL, Clish CB, Wang TJ, Estall JL, Soukas AA, Cowan CA, Spiegelman BM, Gerszten RE. β-Aminoisobutyric Acid Induces Browning of White Fat  and Hepatic β-Oxidation and Is Inversely Correlated with Cardiometabolic Risk Factors. Cell Metab. 2014; 19(1): 96-108.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 9

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.05 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace