Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 7260 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Léčivé účinky tamarindu indického
Publikováno: Úterý, 25.02. 2014 - 09:09:21 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Léčivé účinky tamarindu indického

Mgr. Zdeňka Navrátilová

     Tamarind východní (Tamarindus indica L.) je vždyzelený, až 25 m vysoký strom z čeledi sapanovitých (Caesalpiniaceae). Rostliny mají široce rozloženou korunu, sudozpeřené listy a vonné květy uspořádané v klasovitých květenstvích. Plody jsou tmavohnědé až 10 cm dlouhé lusky obsahující semena (1-10) a nakysle sladkou černou dužninu (Polívka, 1908; van Wyk a Wink, 2005).



     Není zcela jisté, odkud tamarind východní pochází, pravděpodobně z tropické východní Afriky. V současné době je rozšířen v teplých oblastech celého světa. Pěstuje se pro své chutné plody, ale také jako okrasná dřevina (van Wyk a Wink, 2005; Lim, 2012).

Tradiční medicína
K jídlu se využívá především dužnina, ale i semena, listy a květy. Kromě potravinářského využití se však tamarind používá i k léčebným účelům. Dužnina, listy a kůra se využívají v tradiční medicíně v mnoha částech světa k léčbě horečky, nachlazení, infekcí, průjmu, žaludečních a žlučníkových potíží, zácpy, zánětů, revmatismu, astmatu, hadího uštknutí a dalších onemocnění. K léčbě jednotlivých onemocnění se používají různé části rostliny, liší se i užívání v různých zeměpisných oblastech (Havinga et al., 2010; Lim, 2012).

Obsahové látky
Tamarind obsahuje velké množství biologicky aktivních látek; jejich zastoupení v jednotlivých částech rostliny se výrazně liší. Dužnina obsahuje velké množství pektinu, monosacharidy, aminokyseliny, minerály, organické kyseliny (kys. vinná, octová, citronová, sukcinová, jablečná), pyraziny, thiazoly (2-ethylthiazol, 2-methylthiazol). Listy obsahují především limonen a benzyl benzoát, dále pak triterpeny (lupanon a lupeol). Kůra obsahuje n-hexacosan, eikosanovou kys., β-sitosterol, 21-oxobehenovou kys. a pinitol. Semena obsahují lipidy, sacharidy, proteiny, β-amyrin, kampesterol, β-sitosterol a fenolické látky. Oplodí tamarindu obsahuje velké množství fenolických látek. Celkově je v tamarindu zastoupeno velké množství látek různých chemických struktur, které působí komplexně (Bhadoriya et al., 2011; De Caluwé et al., 2010).

Léčivé účinky
Léčivé účinky tamarindu byly potvrzeny v mnoha studiích. Zjištěn byl účinek protizánětlivý, imunomodulační, antioxidační, hypoglykemický, hypolipidemický, antimikrobiální, spasmolytický, antinociceptivní, analgetický, laxativní, hepatoprotektivní, hypotenzivní a antiemetický (Bhadoriya et al., 2011; Lim, 2012). Působí také proti žaludečním vředům (Kalra et al., 2011) a má i protiparazitární (Havinga et al., 2010) a hepatoproteltivní účinek (Samal a Dangi, 2014). Zajímavý je účinek proti hadímu jedu, který potvrzuje tradiční užívání tamarindu k léčbě hadího uštknutí (Kalra et al., 2011; Maung a Lynn, 2012).

Literatura
Bhadoriya SS, Ganeshpurkar A, Narwaria J, Rai G, Jain AP. Tamarindus indica: Extent of explored potential. Pharmacogn Rev. 2011; 5(9): 73-81.
De Caluwé E, Halamová K, Van Damme P. Tamarindus indica L. – A review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Africa Focus 2010; 23(1): 53-83.
Havinga RM, Hartl A, Putscher J, Prehsler S, Buchmann C, Vogl CR. Tamarindus indica L. (Fabaceae): patterns of use in traditional African medicine. J Ethnopharmacol. 2010; 127(3): 573-488.
Kalra P, Sharma S, Suman, Kumar S. Antiulcer effect of the methanolic extract of Tamarindus indica seeds in different experimental models. J Pharm Bioallied Sci. 2011; 3(2): 236-241.
Lim TK. Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants: Volume 2, Fruits. Springer 2012. 500 p.
Maung KM, Lynn Z. Effects of Tamarind (Tamarindus indicus Linn) seed extract on Russell's viper (Daboia russelli siamensis) venom. Trop Biomed. 2012; 29(4): 580-587.
Polívka F. Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí. Reprint z roku 1908, Volvox globator Praha 1996. 646 p.
Samal PK, Dangi JS. Isolation, preliminary characterization and hepatoprotective activity of polysaccharides from Tamarindus indica L. Carbohydr  Polym. 2014; 102: 1-7.
Ushanandini S, Nagaraju S, Harish Kumar K, Vedavathi M, Machiah DK, Kemparaju K, Vishwanath BS, Gowda TV, Girish KS. The anti-snake venom properties of Tamarindus indica (leguminosae) seed extract. Phytother Res. 2006; 20(10): 851-858.
van Wyk B-E, Wink M. Medicinal plants of the world. Timber Press, Portland, Oregon, USA 2005. 480 p.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 14

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.11 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace