Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 9913 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Fallacinol, oranžový pigment pavučince rumělkového
Publikováno: Neděle, 17.03. 2013 - 18:33:51 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Fallacinol, oranžový pigment pavučince rumělkového

Jiří Patočka

     Fallacinol (teloschistin; 6-O-methoxycitreorosein, 1,8-dihydroxy-3-(hydroxymethyl)-6-methoxy-9,10-anthracendion) je hlavním oranžovým pigmentem houby Cortinarius  cinnabarinus Fr. (pavučinec rumělkový) (Gill a Steglich, 1987; Gill, 1994). Svou chemickou strukturou je podobný jiným přírodním antrachinonům, např. chrysophanolu, emodinu nebo physcionu. Tyto pigmenty jsou rozšířeny nejen v říši hub (Velíšek a Cejpek, 2011), ale i v říši mechů a rostlin (Thompson, 1971).



     Pavučinec rumělkový roste od konce srpna do začátku listopadu v podhorských listnatých lesích a u nás je poměrně vzácný. Je nejedlý, možná až smrtelně jedovatý, ale bližší informace chybí. Pavučinců je velké množství, jejich habitus je velmi proměnlivý a přesné určení druhu obtížné, proto se nedoporučuje sbírat je k jídlu. Pavučinec rumělkový upoutává pozornost svým krásným zabarvením a australská poštovní správa si jej v roce 1981 vybrala jako motiv pro svou 24 centovou známku.

Literatura
Gill M. Pigments of fungi (Macromycetes). Natural Products Reports 1994; 11: 67–90.
Gill M, Steglich W. Pigments of fungi (Macromycetes). Fortschr Chem Org Naturst. 1987; 51: 1-317.
Thomson RH. Naturally Occurring Quinones. Academic Press, London and New York, 1971, 2nd. edition, pp. 61-64.
Velíšek J, Cejpek K. Pigments of higher fungi – a review. Czech J Food Sci. 2011; 29: 87-102.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 20

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.07 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace