Může pití kávy ochránit naše játra před toxickým účinkem alkoholu?
Jiří Patočka
Kávu pijí miliony
lidí po celém světě a i když káva obsahuje návykovou látku kofein, není
považována za drogu v pravém slova smyslu. Přesto se stále vyskytují úvahy
o tom, kolik šálků kávy denně můžeme vypít, aby to nepoškodilo naše zdraví. Kofein je alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a je pravděpodobně nejrozšířenějším stimulantem na světě. Může mít pití kávy ještě nějaký jiný význam?
S překvapujícími informacemi nyní přišli výzkumníci
z Oaklandu v Kalifornii. Zjistili, že pití kávy chrání játra před
toxickým vlivem alkoholu a čím více kávy vypijeme, tím lépe jsou naše játra
chráněna! Tato zpráva milovníky kávy jistě potěší a milovníky alkoholu možná potěší ještě víc.
Rozsáhlá studie
na více než 125 000 lidech, sledovaných v letech 1978 až 1985
prokázala, že káva významným způsobem snižuje riziko vzniku alkoholické
cirhózy. Při pití jednoho šálku kávy denně se riziko vzniku cirhózy snížilo o
20 %, při 2 až 3 šálcích o 40 % a při čtyřech a více šálcích o 80%. Studie
neodhalila, jakým mechanismem chrání káva jaterní buňky před cirhózou, ale
naznačila, že současné pití kávy a alkoholu představuje pro člověka menší
riziko, než pití alkoholu bez kávy (Archives of Internal Medicine 166, 1190, 2006).
Článek s názvem Káva chrání před účinkem alkoholu byl publikován ve Vesmíru 85(9): 508, 2006, na internetu je však přístupný pouze těm, kteří mají časopis Vesmír předplacen.