Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 4995 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Brunneiny, β-karbolinové alkaloidy houby pavučince tmavohnědého
Publikováno: Pondělí, 15.10. 2012 - 10:50:20 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Brunneiny, β-karbolinové alkaloidy houby pavučince tmavohnědého

Jiří Patočka

     Pavučinec (Cortinarius) je velký a celosvětově rozšířený rod makroskopických lupenotvarých hub z čeledi pavučincovité. V současné je známo více než 2000 druhů pavučinců, z nichž některé jsou považovány za jedlé, některé za nepoživatelné a některé za smrtelně jedovaté. Vzhledem k velkému počtu druhů, které se mezi sebou liší jen velmi málo a především přítomnosti smrtelně jedovatých druhů mezi nimi, se sběr pavučinců amatérským houbařům zásadně nedoporučuje. Problémy s jejich přesným určením mají i experti na pavučince. Rod pavučinců ještě není zcela prozkoumán a pokud jde o jejich toxikologický průzkum, ten je zcela na počátku. O tom, jak se mění názory na pavučince svědčí fakt, že  smrtelně jedovatý pavučinec plyšový byl až do poloviny 20. století považován za jedlý a jako takový byl uváděn i v některých houbařských atlasech. Jak postupuje výzkum pavučinců, stále více druhů považovaných dříve za jedlé jsou shledávány jedovatými. Asi by bylo rozumné doporučit všem houbařům, aby pavučince vůbec nesbírali a považovali tuto skupinu hub za jedovatou.



      Protože toxikologický průzkum biologicky aktivních látek pavučinců je na samém počátku, je každý publikovaný výsledek velmi cenný. Takovým příkladem může být i pavučinec tmavohnědý (Cortinarius brunneus (Pers.) Fr.), houba rostoucí i v našich lesích. Informace o ní jsou však velmi skromné (Antonín, 2006) a většinou se omezují pouze na fotografie (Papoušek, 2010). Pavučinovec tmavohnedý (též brunátný). Syn.: Agaricus brunneus Pers.; Gyrophila albobrunnea (Pers.) Quél.; Hydrocybe brunnea (Pers.) M.M. Moser; Telamonia brunnea (Pers.) Bres.   
     Skupina německých autorů objevila v plodnicích pavučince tmavohnědého několik látek, které lze charakterizovat jako deriváty β-karbolinu (Teichert et al., 2007). Kromě kyseliny 3-(7-hydroxy-9H-beta-karbolin-1-yl)propanové ještě skupinu podobných látek, které byly nazvány brunneiny (brunneiny A až C). Brunneiny B a C jsou cytotoxické, brunnein A vykazuje inhibiční účinek na cholinesterasy (Teichert et al., 2007) a mohl by představovat látku perspektivně využitelnou v medicíně (Patočka, 2012). Je ještě předčasné říci, zda jsou β-karboliny nalezené v houbě zodpovědné také za její toxicitu, i když je to velmi pravděpodobné. Na druhé straně brunnein A byl jíž dříve nalezen také ve šťavnatce hyacintové (Hygrophorus hyacinthinus Quél. (Tricholomataceae, Agaricales) (Teichert et al., 2008), která je považována ze jedlou houbu.

Literatura
Antonín V.: Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha 2006.
Papoušek T.: Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání, 2010.
Patočka J. Natural cholinesterase inhibitors from muschrooms. Mil Med Sci Lett. 2012; 81(1): 40-44.
Teichert A, Lübken T, Schmidt J, Kuhnt C, Huth M, Porzel A, Wessjohann L, Arnold  N. Determination of beta-carboline alkaloids in fruiting bodies of Hygrophorus spp.  by liquid chromatography/electrospray ionisation tandem mass spectrometry. Phytochem Anal. 2008; 19(4): 335-341.
Teichert A, Schmidt J, Porzel A, Arnold N, Wessjohann L. Brunneins A-C, beta-carboline alkaloids from Cortinarius brunneus. J Nat Prod. 2007; 70(9): 1529-1531.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 13

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.32 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace