Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 4970 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Muscarufin, červený pigment muchomůrky červené
Publikováno: Sobota, 01.10. 2011 - 17:39:51 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Muscarufin, červený pigment muchomůrky červené

Jiří Patočka

     Důvodem proč má klobouk muchomůrky červené  (Amanita muscaria) tak krásnou červenou barvu, je přítomnost pigmentu zvaného muscarufin. Ten byl z muchomůrky izolován v roce 1930 německými chemiky Köglem a Erxlebenem. Jedná se o karboxylovou kyselinu, derivát p-benzochinonu. Pigment je přítomen pouze v pokožce klobouku a podílí se hlavní měrou na jeho zbarvení (Li a Oberlies 2005).



     Z muchomůrky červené byla izolována řada chemických látek a u mnoha byla prokázána biologická aktivita. Z těch nejvýznamnějších to jsou isoxazolové deriváty s psychotropními účinky, zejména kyselina ibotenová a muscimol (Michelot a Melendez-Howell 2003). Zajímavou látkou je také organokovová sloučenina vanadu zvaná amavadin (Patočka 2010).
     Pokud jde o muscarufin, (2E,4E)-5-[3,6-dioxo-2,5-di(2-karboxyfenyl)-4-hydroxy-1,4-cyklohexadien-1-yl]-2,4-pentadienovou kyselinu, pravděpodobně nemá žádnou významnou biologickou aktivitu, ale zato dělá z muchomůrky jednu z našich nejkrásnější hub (Patočka, Frynta 2010). I když to není jediný pigment, který se na barvě klobouku muchomůrky červené podílí, je to pigment nejdůležitější.

Literatura
Li C, Oberlies NH. The most widely recognized mushroom: Chemistry of the genus Amanita. Life Sci 2005; 78(5): 532-538.
Michelot D, Melendez-Howell LM. Amanita muscaria: chemistry, biology, toxicology, and ethnomycology. Mycol Res. 2003;  107(Pt 2):131-146.
Patočka J. Amavadin – organokovová sloučenina vanadu v muchomůrce červené. Vesmír 2010; 89(11): 654.
Patočka J., Frynta J. Muchomůrka červená, jedovatá krasavice našich lesů. Vesmír 2010; 89(1): 2.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 9

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.06 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace