Publikováno: Neděle, 22.05. 2011 - 10:55:48 Od: Prof. Patocka
Doba jedová
Kniha Doba jedová , kterou napsali Anna Strunecká a Jiří Patočka, nabízí poutavé čtení o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec, které jsou reklamou, sdělovacími prostředky a mnohdy i medicínou doporučovány jako zdraví prospěšné. Značná pozornost je věnována možným rizikům očkování, jež v současné době vyvolávají zvýšený zájem veřejnosti. Autoři Anna Strunecká a Jiří Patočka, vysoce erudovaní a mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie s dlouholetými zkušenostmi v publicistice, podávají vysvětlení jasnou, přístupnou a srozumitelnou formou. Každá kapitola je doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu. Čtenářům se tak nabízí zcela ojedinělá příručka pro každodenní orientaci v nepřehledné oblasti ovládané zájmy trhu a zisku, s náměty, jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a rádoby vědecky podloženými radami.Doba jedová je dílem dvou odborníků na toxikologii a zdravotní aspekty škodlivých látek v potravinách. Anna Strunecká, pedagog na Univerzitě Karlově, se dlouhodobě specializuje na biomedicínu a Jiří Patočka je profesorem molekulární biochemie a odborníkem na psychofarmaka. Doba, ve které žijeme, je doslova nasáknutá chemickými látkami různých účinků a neznámého složení. Důvěra ve zdravotnictví je téměř bezvýhradná, ale i lék podaný ve špatném množství nebo ve špatnou dobu, se může stát smrtícím jedem. Jídlo, které kupujeme v ochodech, je ošetřeno proti plísním a bakteriím, ale použité konzervační látky se samy mohou stát zdraví škodlivými. Očkování chrání děti i dospělé proti neléčitelným chorobám, ale dopady na lidský organizmus nejsou jen pozitivní. Kniha Doba jedová se snaží o mapování všech oblastí lidského života, ve kterých se dostáváme do kontaktu s nebezpečnými látkami. V sedmi kapitolách se podrobně vysvětluje, co všechno se přidává do vody a potravin, které vitamíny a v jakém množství jsou vhodné, jaká jsou rizika očkování, například proti chřipce nebo rakovině děložního čípku. Kosmetika a čisticí prostředky pro domácnost jsou další chemikálie, se kterými jsme denně v přímém kontaktu. Netušenou hrozbou jsou geneticky upravované potraviny a různé hormonální přípravky. Autoři nemají v úmyslu děsit, podávají vyvážený obraz dnešní situace a poskytují mnoho rad pro zkvalitnění života. Kapitoly jsou doplněny odkazy na populární i vědeckou literaturu pro ověření informací nebo rozšíření znalostí. Ani renomovaní odborníci se často neshodnou na jednoznačném hodnocení některých problémů a jejich názory na vliv jsou velmi rozporuplné. Tato příručka pomůže v rozlišování toho, co je zdraví prospěšné a co mu naopak škodí.
Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.