Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 1796 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Jedovatý lektin z talovínu
Publikováno: Sobota, 27.02. 2010 - 21:38:06 Od: prof. Patocka
prof Patočka

Jedovatý lektin z talovínu

Jiří Patočka

 

     Talovín zimní (Eranthis hyemalis L.) je půvabná, zářivě žlutá květina, která patří mezi první posly probouzejícího se jara. Tato drobná, 6 až 10 cm vysoká rostlina, kvete v únoru až březnu. Miskovité květy rostou na krátkých stopkách a bývají 3 až 4 cm široké. Jsou složeny pouze z kališních lístků a podpírá je mnohodílný zelený listen. Rostlina je původem z jižní Evropy, ale setkat se s ní můžeme i na našich zahrádkách.



     V hlíze talovínu je obsažen jedovatý lektin, protein složený ze dvou nestejně velkých peptidových řetězců, spojených disulfidickou vazbou (Cammue et al. 1985). Laktiny tvoří velkou skupinou proteinů, které najdeme u všech organismů. Dokáží s vysokou mírou specificity rozpoznávat a vázat cukry, ať už volné, nebo vázané v glykoproteinech nebo glykolipidech a účastnit se tak mnoha fyziologických dějů, jako je adheze buněk, imunologické reakce, interakce patogenů s hostitelem apod. Lektiny se vyskytují  v mnoha potravinách, ale protože se jedná o bílkoviny inaktivující se teplem, jejich jedovatost se ztrácí při tepelné úpravě pokrmů. V odborné literatuře jsou však popsány desítky otrav po konzumaci syrových nebo nedostatečně tepelně opracovaných surovin s obsahem letktinů, např. syrových fazolí.
     Mnohé z lektinů patří mezi smrtelně jedovaté látky, jako např. ricin ze semen skočce obecného (Ricinus communis). Jsou řazeny mezi tzv. ribosomální jedy (proteiny inaktivující ribosomy, RIP), protože blokují činnost těchto organel, v nichž jsou v buňce syntetizovány proteiny (Kumar et al. 1993). Jedy jako ricin nebo abrin (lektin z Abrus precatorius) jsou na seznamu nebezpečných látek, na něž se vztahuje mezinárodní Úmluva o zákazu bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní. Lektín z talovínu je také jedovatý, ale žádné otravy touto rostlinou nejsou v odborné literatuře popsány. Patří do skupiny 2RIP (Carroll et al. 2009) a vyznačuje se také antivirovou aktivitou (Marchetti et al. 1995).

Literatura
Cammue BP, Peeters B, Peumans WJ. Isolation and partial characterization of an N-acetylgalactosamine-specific lectin from winter-aconite (Eranthis hyemalis) root tubers. Biochem J. 1985; 227: 949-955.
Carroll E, Sparks T, Donnelly A, Cooney T. Irish phenological observations from the early 20th century reveal a strong response to temperature. Biol Envirin Proc Royal Irish Acad 2009; 109B: 115-126.
Marchetti, M., Mastromarino, P., Rieti, S., Seganti, L. and Orsi, N. Inhibition of herpes simplex, rabies and rubella viruses by lectins with defferent specificities. Res Virol. 1995; 146: 211-215.
Kumar MA, Timm DE, Neet KE, Owen WG, Peumans WJ, Rao AG. Characterization of the lectin from the bulbs of Eranthis hyemalis (winter aconite) as an inhibitor of protein synthesis. J Biol Chem. 1993; 268: 25176-25183.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 4.87
Účastníků: 8

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.39 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace