Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 5689 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Arabenová kyselina
Publikováno: Pátek, 06.11. 2009 - 08:27:38 Od: prof. Patocka
prof Patočka

Arabenová kyselina

Jiří Patočka

 

      Kyselina arabenová, (E)-2-methoxy-5-hydroxy-2-pentenová kyselina (CAS 136468-08-1), byla poprvé izolována jako produkt blíže nespecifikované plísně F6286 ze sbírky National Research Council, Institute for Marine Biosciences, Halifax, Nova Scotia, Kanada (Isaac et al. 1991). V experimentu na huseníčku (Arabidopsis thaliana) byl prokázán její herbicidní účinek. Látka je produkována také plísní Penicillium verrucosum a byla z ní izolována jako tzv. verrucolon (Larsen et al. 1998; Ostenfeld et al. 1989).



     Vedle řady jiných mykotoxinů (janthitremy, paspalinin, paxillin, tentoxin, macrosporin a další) se objevuje v plesnivých rajčatech (Andersen  a Frisvald 2004), ale její výskyt je rovněž spojován s plísněmi, které se objevují na sýrech (Larsen et al. 2000).

Literatura
Andersen B, Frisvald JC. Natural occurence oof fungi and fungal metabolites in moldy tomatoes. J Adric Food Chem 2004; 52: 7507-7513.
Isaac GG, Ayer SW, Stonard RJ. Arabenoic acid, a natural product herbicide of fungal origin. J Antibiot 2001; 44: 793.
Larsen TO, Frisvald JC, Christophersen C. Arabenoic acid (verrucolone), a major chemical indicator of Penicillium verrucosum. Biochem System Ecology 1998; 26: 463-465.
Larsen TO, Smedsgaad J, Lund F, Frisvalůd JC, Gareis M. Chemical characterisation of cheese associated fungi. Mycotox Res 2000; 16: 109-112.
Ostenfeld LT, Christian FJ, et al. Arabenoic acid (verrucolone), a major chemical indicator of Penicillium verrucosum. Biochem Systematics Ecology 1998; 26: 463-465.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 5

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.07 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace