Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 6931 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Myosmin, tabákový alkaloid i v dietě
Publikováno: Neděle, 30.11. 2008 - 22:34:17 Od: prof. Patocka
prof Patočka

Myosmin, tabákový alkaloid i v dietě

Jiří Patočka

 

     Myosmin je jedním z minoritních tabákových alkaloidů, který se vyskytuje jak v nativní rostlině, tak v tabákovém kouři (Cai et al. 2003). U cigaret bez filtru se jeho množství v jedné cigaretě pohybuje od 13 do 300 µg (Baker 1999). O jeho toxikologických vlastnostech se mnoho neví (Werle a Schievelbein 1961), ale je známo, že jeho metabolit 4-hydroxy-1-(3-pyridyl)-1-butanon (HPB) se dále nitrosyluje na 4- (methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanon (NNK) a současně vzniká i N'-nitrosonornikotin (NNN), tedy látky známé svým karcinogenním účinkem u člověka  (Hecht et al. 1998, 1981; Zwickenpflug 2000). Nitrosylace působením dusitanů probíhá velmi snadno (Hecht et al. 2007).

Myosmin a jeho biotransformace na karcinogenní metabolity

     Myosmin však byl nalezen nejen v tabáku, ale také v mnoha běžných potravinách, jako lískových oříšcích a arašídech (Zwickenpflug et al. 1998), cereáliích, ovoci, mléku a zelenině (Tyroller et al. 2007). Vzhledem k jeho širokému rozšíření v běžných potravinách a jeho snadné metabolické aktivaci na karcinogenní látky, je v poslední době diskutována otázka jeho nutričního toxikologického rizika (Kleinsasser et al. 2003; Vogt et al. 2006). Bylo zjištěno, že člověk přijímá s potravou každý den 820  44 μg myosminu (Hecht et al. 2007), metabolizujícího se na NNN a NNK. K tomu je možné připočíst i dávky NNN a NNK přijímané každodenně v pitné vodě (92,2  5,4 μg, resp. 37,2  2,6 μg). Přesto se Hecht a jeho kolegové nedomnívají, že přítomnost myosminu v dietě může být nebezpečným karcinogenním faktorem. Své závěry však vyslovují na základě experimentů na laboratorních potkanech (Hecht et al. 2007), které nemusí platit pro člověka.

Literatura
Baker RR. Smoke chemistry, in Tobacco Production, Chemistry and Technology (Davis DL and Nielsen MT eds) pp. 398–439. Blackwell Science Ltd., Oxford 1999.
Cai J, Liu B, Lin P, Su Q. Fast analysis of nicotine related alkaloids in tobacco and cigarette smoke by megabore capillary gas chromatography. J Chromatogr A. 2003; 1017: 187-193.
Hecht SS, Han S, Kenney PM, Wang M, Lindgren B, Wang Y, Lao Y, Hochalter JB,
Upadhyaya P. Investigation of the reaction of myosmine with sodium nitrite in vitro and in
rats. Chem Res Toxicol. 2007; 20: 543-549.
Hecht SS. Biochemistry, biology and carcinogenicity of tobacco-specific N-nitrosamines. Chem Res Toxicol 1998; 11: 559–603.
Hecht SS, Lin D, and Chen CB Comprehensive analysis of urinary metabolites of N'-nitrosonornicotine. Carcinogenesis 1981; 2: 833–838.
Kleinsasser NH, Wallner BC, Harréus UA, Zwickenpflug W, Richter E. Genotoxic effects of myosmine in human lymphocytes and upper aerodigestive tract  epithelial cells. Toxicology. 2003; 192: 171-177.
Tyroller, S., Zwickenpflug, W., Richter, E. New sources of dietary myosmine uptake from cereals, fruits, vegetables, and milk. J Agr Food Chem  2002; 50:  4909-4915.
Vogt S, Fuchs K, Richter E. Genotoxic effects of myosmine in a human esophageal adenocarcinoma cell line. Toxicology. 2006; 222: 71-79.
Werle E, Schievelbein H Tabellen zur Toxikologie, Pharmakologie und Chemie von Inhaltsstoffen des Tabaks und des Tabakrauchs. 1. Mitteilung. Arzneim-Forsch 1961; 11: 1011–1016.
Zwickenpflug W. N-nitrosation of myosmine yields HPB (4-hydroxy-1-(3-pyridyl)-1-butanone) and NNN (N-nitrosonornicotine). J Agric Food Chem 2000; 48: 392–394.
Zwickenpflug W, Meger M, and Richter E. Occurrence of the tobacco alkaloid myosmine in nuts and nut products of Arachus hypogaea and Corylus avellana. J Agric Food Chem 1998; 46: 2703–2706.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 5

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.10 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace