Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 3217 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Potravinová intolerance
Publikováno: Neděle, 08.06. 2008 - 10:07:57 Od: prof. Patocka
Aplikovaná radiobiologie a toxikologie

Potravinová intolerance.
Jak to, že to co je pro většinu lidí neškodná látka, je pro některé lidi jed?

Alena Janků

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Je intolerance totéž co alergie?
Není: potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci. Pod pojmem intolerance se rozumí nesnášenlivost. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem nebo absencí látky nebo látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy. Když sníme potravinu se složkou, vůči které je náš trávicí systém intolerantní, systém není schopen zpracovat danou potravinovou složku a dostaví se netypická reakce organismu - zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče. Onou zásadní látkou, která našemu tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývá enzym či více enzymů štěpící intolerantní složky.



Jak moc je v populaci rozšířená?
Potravinovou přecitlivělostí trpí významná, stále narůstající část populace. Postihuje asi 2 %
dospělých a 8 % dětí do 3 let věku. Jedincům s potravinovou přecitlivělostí při požití nesnášené látky hrozí příznaky na dýchacím, kožním a zažívacím systému. Další nepříjemností je atopický ekzém a chronické zažívací potíže.
Lze přecitlivělost léčit?
Medicína zatím nedokáže potravinovou přecitlivělost léčit. Můžeme jí pouze předcházet vynecháním rizikové potraviny z jídelníčku. Existuje možnost spontánního uzdravení, avšak obvykle jen u nejmenších dětí – například až v 80 % děti, nesnášející kravské mléko, je začnou již do svých tří let tolerovat.
Jaké intolerance jsou nejrozšířenější?
Nejběžnějším typem nesnášenlivosti je intolerance laktózy, což je intolerance na mléčný cukr, která je způsobená nedostatkem enzymu štěpícího mléčný cukr (laktázy). Laktóza je mléčný cukr, který je obsažen v mléce všech savců.  Úkolem enzymu laktázy je štěpit laktózu na jednodušší cukry, které naše tělo dále využívá. Pokud se laktóza takto nezpracuje, zůstává ve střevě a dochází k jejímu kvašení a následným průjmům. Intolerance laktózy je metabolická porucha, která se často zaměňuje s alergií na mléčnou bílkovinu.
Je vaše dítě postiženo laktózovou intolerancí?
To poznáte již na začátku života dítěte, neboť jeho problémy začínají již v období kojení. Dítě mléko zvrací nebo má časté průjmy, trpí atopickým ekzémem a nemá chuť k jídlu. Někdy bohužel trvá delší dobu, než je tato nesnášenlivost rozpoznána.
Co s tím?
Samozřejmostí je vyšetření u lékaře a podle jeho doporučení zavést vhodnou dietu. Osvědčila se dieta bez mléka a dieta bezlepková, což je výživa s vyloučením mouky, doporučuje se pouze rýžová, kukuřičná, amarantová či sójová.
Další rozšířenou intolerancí je celiakie, (někdy též celiakální sprue). Jedná se o intoleranci na gluten neboli lepek. Organismus, který lepek nesnáší, nedokáže trávit potraviny obsahující lepek.
Jak se projevuje celiakie?
Mezi symptomy celiakie patří například opakované nebo dlouhodobé průjmy, únava, bolesti kostí, bolesti břicha, slabost, anémie, křeče svalů. U dětí se celiakie může projevovat také nekoncentrovaností, problémy se zuby, problémy s růstem a vývojem. Celiakie může být diagnostikována jak u dětí tak u dospělých, nejmladší pacienti jsou malé děti ve věku kolem půl roku, u kterých se projeví problémy s přechodem na stravu obsahující gluten.
Jak na celiakii?
Pro zmírnění nepříjemností, způsobených celiakální sprue, je třeba dodržovat již zmíněnou bezlepkovou dietu. Při nákupu potravin je třeba sledovat pečlivě obal výrobku, kde byste měli najít informaci, zda výrobek obsahuje lepek či nikoli. Problémem může být to, že je někdy těžké tuto informaci v miniaturních popisech složení nalézt. Můžeme pouze doufat, že si výrobci uvědomí, že mnoho lidí potřebuje znát přesné složení potravin a začnou se starat o důkladnější značení potravin.

Infromační zdroje:
http://www.potravinova-alergie.info/clanek/potravinove-alergie-intolerance.php
http://www.magazinzdravi.cz/soubory/PZ2000_09-10.pdf
Kamilova AT, Aripov AN. Clinico-laboratory parallels during celiac disease in children [Article in Russian] Klin Lab Diagn. 2000; (11): 39-42.
Patočka J. a kol.: Nutriční toxikologie. Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 72 stran. ISBN 978-80-7394-055-3

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu Aplikovaná radiobiologie a toxikologie
· Další články od autora prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma Aplikovaná radiobiologie a toxikologie:
Belladonnové alkaloidy: atropin a skopolamin


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 4.83
Účastníků: 12

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.09 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace