Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 4875 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Dimethylsulfid a lanýže
Publikováno: Neděle, 29.07. 2007 - 21:28:49 Od: prof. Patocka
prof Patočka

Dimethylsulfid a lanýže

Jiří Patočka

      Dimethylsulfid je bezbarvý plyn odporného zápachu, s jehož „vůní“ se můžeme setkat v čistírnách odpadních vod, vepřínech a kravínech, v kompostárnách a kafileriích. Náš nos jej vnímá již v koncentracích 2,5 μg.m3 a nevoní mu libě. Co má ale tato nechutná chemikálie společného s lanýžem, houbou opěvovanou i zmlsanými labužníky a váženou všemi kuchaři? Dimethylsulfid, CH3-S-CH3, byl spolu mnoha dalšími látkami nalezen v nepatrném množství také v lanýžích, bílých i černých. Ale proč je tato látka tak významná, když  lanýže obsahují mnoho malých organických molekul, zvláště alkoholů, aldehydů a ketonů, jako butanon, 2- methylpropanal, 2- methylpropan-1- ol, 2-methylbutyraldehyd, 3-methylbutyraldehyd, 2- methylbutan-1-ol a 3-methylbutan-1-ol a dokonce i dalších sirných sloučenin jako např. CH3CH2CH2-S-CH3  nebo CH3CH=CH-S-CH3 . Dimethylsulfid je v lanýžích v nepatrném množství, v množství menším než je práh citlivosti našeho nosu pro tuto látku, ale náš čich je nedokonalý. To, co neucítí člověk, to může ucítit pes nebo prase.



    Na lanýže se nechodí jako u nás do lesa na houby. Rostou totiž více jak 30 cm pod povrchem země a tak není divu, že.ve Francii, v kraji Perigord, kde rostou černé a silně aromatické lanýže dosahující velikosti pěsti, již po staletí byla funkce hledačů svěřena prasatům. Pro prase je lanýž stejnou pochoutkou jako pro člověka, ale na rozdíl od něj ho dokáže najít podle čichu i pod zemí. Aby jej ale nesežralo, musela se mu zavázat tlama. Proto byla prasata nahrazena cvičenými psy. Ti mají také vynikající čich, ale lanýže jim nechutnají.
     Dlouhou dobu se věřilo, že látkou, podle které prasata najdou lanýž pod zemí, je steroidní sloučenina, 5α-androst-16-en-3α-ol,. Ten byl v lanýžích nalezen francouzským lékárníkem
Thierry Talonem a jeho vůně je typicky lanýžová. Jenže poslední výzkumy ukázaly, že psi ani prasata nenajdou lanýž podle vůně androstenolu, ale podle vůně dimethylsulfidu. Návnadu zakopanou do země a „navoněnou“ androstenolem prasata ignorovala, ale jakmile byl androstenol nahrazen dimethylsulfidem, začala rýt v zemi jako zběsilá a návnadu rychle našla.
     Kdyby Vám bylo líto, že nemůžete sami vyzkoušet jak takový lanýž voní praseti, rozjeďte se v létě někam k moři. Ne, že byste tam našli lanýže, ale onen specifický, spíše příjemný zápach moře, typický pro mořské pláže, je tvořen mimo jiné právě dimethylsulfidem. Produkují jej některé mořské řasy a bakterie. K tomuto závěru došli britští a holandští vědci, když studovali přítomnost molekul těkavých látek ve vzduchu. A kdyby se Vám nechtělo z nějakého důvodu ani k moři, posaďte se pohodlně doma, otevřete si láhev červeného a vychutnejte si jeho chuť a vůni. Podílí se na ní nejméně stovka těkavých látek, mezi nimiž najdete i dimethylsulfid!

Literatura:
Buzzini P, Gasparetti C, Turchetti B, Cramarossa MR, Vaughan-Martini A, Martini
A, Pagnoni UM, Forti L. Production of volatile organic compounds (VOCs) by yeasts isolated from the ascocarps of black (Tuber melanosporum Vitt.) and white (Tuber magnatum Pico)
truffles. Arch Microbiol. 2005; 184(3): 187-193.
Escudero A, Campo E, Farina L, Cacho J, Ferreira V. Analytical characterization of the aroma of five premium red wines. Insights into the role of odor families and the concept of fruitiness of wines. J Agric Food Chem. 2007; 55(11): 4501-4510.
George GN, Nelson KJ, Harris HH, Doonan CJ, Rajagopalan KV. Interaction of product analogues with the active site of rhodobacter sphaeroides dimethyl sulfoxide reductase. Inorg Chem. 2007; 46(8): 3097-3104.
Kowalewsky S, Dambach M, Mauck B, Dehnhardt G. High olfactory sensitivity for dimethyl sulphide in harbour seals. Biol Lett. 2006 Mar 22;2(1):106-9.
Segurel MA, Razungles AJ, Riou C, Salles M, Baumes RL. Contribution of dimethyl sulfide to the aroma of Syrah and Grenache Noir wines and estimation of its potential in grapes of these varieties. J Agric Food Chem. 2004; 52(23): 7084-7093.
van Leerdam RC, de Bok FA, Lomans BP, Stams AJ, Lens PN, Janssen AJ. Volatile organic sulfur compounds in anaerobic sludge and sediments: biodegradation and toxicity. Environ Toxicol Chem. 2006; 25(12): 3101-3109.
Vila-Costa M, Del Valle DA, Gonzalez JM, Slezak D, Kiene RP, Sanchez O, Simo R. Phylogenetic identification and metabolism of marine dimethylsulfide-consuming bacteria. Environ Microbiol. 2006; 8(12): 2189-2200.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 9

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.05 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace