Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 5854 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Ryzec lilákový a jeho červený pigment lilacinon
Publikováno: Pátek, 31.12. 2021 - 10:40:27 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Ryzec lilákový a jeho červený pigment lilacinon

Jiří Patočka, Radoslav Patočka     

     Ryzec lilákový (Lactarius lilacinus (Lasch) Fr. 1838) je známý jako vzácná houba, která roste na silně podmáčených půdách pod olšemi, s kterými tvoří mykorhizu (Rochet et al., 2011). Má nízce vyklenutý, jemně plstnatý klobouk světle růžové až nafialovělé barvy o průměru až 8 cm, který je uprostřed vmáčknutý. Krémově okrové lupeny s růžovým nádechem jsou řídké, široce připojené až krátce sbíhavé, často se zoubkem. Třeň je válcovitý (3–15 × 15–70 mm), pleťově až oranžově okrový, suchý a hladký. U dospělých plodnic bývá dutý. Ryzec lilákový má křehkou dužninu bledě krémové barvy, která voní po ovoci. Výtrusný prach je bělavý (Holec et al., 2012). Houba je uváděna jako jedlá, ale její chuť je nevalná. Dužnina roní bílé, vodnaté mléko, nahořklé až mírně palčivé chuti.



     Barvu ryzce lilákového má na svědomí přítomnost pigmentu na bázi benzochinonu, který byl podle latinského rodového jména houby nazván lilacinon (Spiteller et al., 2003). Jeho struktura byla stanovena metodami 2D NMR a APCIMS. Lilacinon je novým typem houbového aminobenzochinonového pigmentu a může být biosynteticky sestaven ze tří molekul kyseliny anthranilové (Duran et al., 2009, Velíšek a Cejpek, 2011).
Literatura
Duran N, De Conti R,Teixeira MFS. Pigments from fungi: Industrial perspective. Advances in Fungal Biotechnology; Rai, M., Ed.; IK International Publishing House Pvt. Ltd.: New Delhi, India, 2009; 185-225.
Holec J, Bielich A, Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy, Academia Praha, 2012; 624 stran.
Rochet J, Moreau PA, Manzi S, Gardes M. Comparative phylogenies and host specialization in the alder ectomycorrhizal fungi Alnicola, Alpova and Lactarius (Basidiomycota) in Europe. BMC Evolutionary Biology, 2011; 11: 40.
Spiteller P, Arnold N, Spiteller M, Steglich W. Lilacinone, a red aminobenzoquinone pigment from Lactarius lilacinus. J Nat Prod. 2003; 66(10): 1402-1403.
Velíšek J, Cejpek K. Pigments of higher fungi: a review. Czech J Food Sci, 2011; 29(2): 87-102.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 20

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.06 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace