Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 5992 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Neuroprotektivní účinky kyseliny cajaninstilbenové
Publikováno: Neděle, 12.12. 2021 - 10:17:34 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Neuroprotektivní účinky kyseliny cajaninstilbenové

Jiří Patočka, Zdeňka Navrátilová, Annamária Halečková

     Kyselina cajaninstilbenová (CSA) je hlavní bioaktivní stilben izolovaný z listů kajanu indického (Cajanus cajan), známého též jako holubí hrách. Tato víceletá bylina z čeledi bobovitých (Fabaceae) má trojčetné listy a žluté květy uspořádané v hroznech, plodem je lusk obsahující 2–6 semen. Nezralá semena se pojídají jako zelenina, zralá slouží k přípravě pokrmů. Především v Indii je kajan důležitým zdrojem proteinů. Kromě toho obsahuje řadu bioaktivních látek, jako jsou stilbeny, flavonoidy, saponiny, taniny, terpenoidy, steroly a další (Valíček, 2002; Yang, 2020).

     CSA prokázala v nedávných experimentálních studiích významné neuroprotektivní účinky (Liu et al., 2015; Xu et al., 2020). Na myším modelu raného stadia Alzheimerovy nemoci (AD) indukované bilaterální injekcí oligomerů Aβ1–42 do hipokampálních oblastí CA1 (100 pmol/myš) bylo prokázáno, že p.o. podání CSA (7,5, 15 a 30 mg/kg) zlepšilo poruchy učení a paměti indukované oligomery Aβ1–42 a zabránilo mikrogliální aktivaci a reaktivitě astrocytů v hipokampu modelových myší. Snížila se také vysoká hladina glukosy a zvýšily se nízké hladiny GABA v mozku. Kromě toho CSA inhibovala nadměrnou expresi NMDAR obsahujících GluN2B a vedla downregulaci signální dráhu PKA/CREB/BDNF/TrkB. Tyto výsledky naznačují, že CSA by mohla být potenciální terapeutickou látkou v časném stadiu AD (Wang et al., 2019).



     V současnosti dostupné terapie AD jsou pouze symptomatické a nezpomalují ani nezabraňují progresi AD (Herrmann et al., 2011). Poté, co selhalo také podávání anti-Aβ protilátek (solanezumab, bapineuzumab a gantenerumab), neexistuje nic, kromě co nejčasnějšího zahájení podpůrné léčby (Mullard, 2016), čím by se dala nemoc zastavit. Proto každá látka, která má neuroprotektivní účinky a ve zvířecích modelech AD naznačuje, že by mohla mít pro terapii této nemoci význam, stojí za prozkoumání. To se týká také kyseliny cajaninstilbenové.

Literatura

Herrmann N, Chau SA, Kircanski I, Lanctot KL. Current and emerging drug treatment options for Alzheimer’s disease: a systematic review. Drugs 2011; 71(15): 2031–2065. doi: 10.2165/11595870-000000000-00000

Liu YM, Shen SN, Xia FB, Chang Q, Liu XM. (2015). Neuroprotection of stilbenes from leaves of Cajanus cajan against oxidative damage induced by corticosterone and glutamate in differentiated PC12 Cells. Chinese Herbal Medicines, 2015; 7(3): 238-246.

Mullard A. Alzheimer amyloid hypothesis lives on. Nat Rev Drug Discov. 2016; 16 (1): 3–5. doi: 10.1038/nrd.2016.281

Valíček P. Užitkové rostliny tropů a subtropů 2. vyd. Academia Praha 2002; 486 p.

Wang LS, Tao X, Liu XM, Zhou YF, Zhang MD, Liao YH, Pan RL, Chang Q. Cajaninstilbene Acid Ameliorates Cognitive Impairment Induced by Intrahippocampal Injection of Amyloid-β1-42 Oligomers. Front Pharmacol. 2019 Sep 24;10:1084. doi: 10.3389/fphar.2019.01084.

Xu H, Shen J, Xiao J, Chen F, Wang M. Neuroprotective effect of cajaninstilbene acid against cerebral ischemia and reperfusion damages by activating AMPK/Nrf2 pathway. J Adv Res. 2020; In press.

Yang SE, Thi Vo TL, Chen CL, Yang NC, Song TY. Nutritional Composition, Bioactive Compounds and Functional Evaluation of Various Parts of Cajanus cajan (L.) Millsp. Agriculture. 2020; 10(11): 558.

 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 13

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.05 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace