Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 6591 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Fasciculoly, hořké principy třepenitky svazčité
Publikováno: Úterý, 29.06. 2021 - 10:27:53 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Fasciculoly, hořké principy třepenitky svazčité

Jiří Patočka

     Třepenitka svazčitá (Naematoloma fasciculare) je houba z řádu lupenotvaré  (Agaricales) který zahrnuje přes 4000 druhů, asi čtvrtinu z celkového počtu známých druhů rouškatých hub. Třepenitka svazčitá roste hojně od časného jara až do pozdního podzimu a pokud je zima mírná, roste téměř po celý rok. Nachází se v početných trsech na mrtvém dřevě listnáčů i jehličnanů. Často roste na pařezech a jejich kořenovém systému pod zemí. Zdánlivě pak vyrůstá ze země, ale zdrojem živin je v půdě skrytá dřevní hmota kořenů. Houba je jedovatá a extrémně hořká. Pokrm z ní připravený je nejedlý, proto zůstává záhadou, proč se v některých zemích (Rusko, Japonsko,  Korea) otráví touto houbou tolik lidí (Mortara a Mortinetti, 1955; Suzuki et al., 1983; Kohn a Moťovská, 1997).



    Není dosud rozhodnuto, zda látky, které způsobují hořkou chuť houby, se také podílí na její toxicitě.  Toxickými látkami jsou zřejmě triterpenické alkoholy zvané fasciculoly E a F, jejichž LD50 pro myš je 50, resp. 168 mg/kg (Suzuki et al., 1983) a možná také dva seskviterpenoidy, fascicularon A a fascicularon B (Shiono et al., 2004). Dalšími podezřelými látkami jsou tři fasciculinové kyseliny (A. B a C), které jsou silnými antagonisty calmodulinu (Takahashi et al., 1989). Všechny bioktivní látky této houby nejsou dosud známy. Např. v roce 2013 byla publikována práce jihokorejských autorů (Kim et al., 2013), kteří v plodnicích houby objevili 4 nové lanostanové  triterpenoidy, spolu s dalšími 11 již známými sloučeninami. Ve vysoké koncentraci byl v třepenitce svazčité nalezen také ergosterolpeeroxid (Kim et al., 1997), který spolu s přítomnými nenasycenými alifatickými kyselinami, je zodpovědný za protinádorové účinky petroletherových extraktů plodnic (Ding et al., 2009).
Literatura
Ding Y, Bao HY, Bau T, Li Y, Kim YH. Antitumor Components from Naematoloma fasciculare. J Microbiol Biotechnol 2009; 19(10): 1135-1138.
Kim DS, Baek NI, Oh SR, Jung KY, Lee IS, Kim JH, Lee HK. Anticomplementary activity of ergosterol peroxide fromNaematoloma fasciculare and reassignment of NMR data. Archi Pharm Res 1997; 20: 201-305.
Kim KH, Moon E, Choi SU, Kim SY, Lee KR. Lanostane Triterpenoids from the Mushroom Naematoloma fasciculare. J Nat Prod 2013; 76(5): 845-861.
Kohn R, Mot'ovská Z. Otrava hubami--klasifikácia, symptomatóza a liecba [Mushroom poisoning--classification, symptoms and therapy]. Vnitr Lek. 1997 Apr;43(4):230-3. Slovak. PMID: 9601842.
Mortara M, Mortinetti L. Vergiftung durch Hypholoma fasciculare Fries (Schwefelkopf, Bitterschwamm) [Poisoning by Hypholoma fasciculare Fries (tufted agaric, bitter fungus)]. Arch Toxikol. 1955;15(7):390-1. German. PMID: 13303410.
Shiona Y, Matsuzaka R, Wakamatsu H, Muneta K, Murayama T, Ikeda M. Fascicularones A and B from a mycelial culture of Naematoloma fasciculare. Phytochemistry 2004; 65(4): 491-496.
Suzuki K, Fujimoto H, Yamazaki M. The toxic principles of Naematoloma fasciculare. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1983 Jun;31(6):2176-8. doi: 10.1248/cpb.31.2176. PMID: 6685576.
Takahashi A, Kusano G, Ohta T, Ohizumi Y, Nozoe S. Fasciculic Acids A, B and C as Calmodulin Antagonists from the Mushroom Naematoloma fasciculare. Chem Pharm Bull 1989; 37(12): 3247-3259.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 6

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.07 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace