Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 8202 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Granátové jablko: funkční potravina posilující imunitu a paměť
Publikováno: Čtvrtek, 27.05. 2021 - 10:16:48 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Granátové jablko: funkční potravina posilující imunitu a paměť

Jiří Patočka

     Granátovník obecný (Punica granatum), známý též jako marhaník granátový, je menší strom, původem z ostrova Sokotra, kde roste jako endemit. Odtud byl rozšířen do dalších oblastí, zejména do zemí kolem Sředozemního moře. Strom má výrazné červené květy a plodem marhaníku obecného je granátové jablko. Plody jsou velké 5 až 12 cm velké, mají zakulacený tvar s tvrdou slupkou, pod níž je žlutooranžová až tmavě červená dužnina.

      Ta je rozdělena na šest až dvanáct pouzder, v nichž se nachází rosolovité míšky se semeny. Celkový počet semen v jednom plodu přesahuje 600 kusů. Konzumuje se pouze dužina, která má sladkokyselou chuť a příjemnou vůni. Připravují se z ní četné nápoje, z nichž nejznámější je orientální nealkoholický nápoj šerbet a sirup zvaný grenadina (Kumari et al., 2012). 



     Granátové jablko je již odpradávna konzumováno pro své příznivé účinky na zdraví. Obsahuje látky s antioxidačnín účinek, z nichž nejznámější je punicalagin a ellagitanin. Tyto fenolické látky neutralizují volné radikály v těle, které poškozují zdravé buňky. Tělo si antioxidační látky samo také vytváří jako součást normálního metabolického procesu, ale konzumace granátové jablka antioxidační proces značně urychluje. Proto může být toto ovoce považováno za funkční potravinu (Fahmi et al., 2020).
     Počátkem tohoto století byl zahájen široce založený výzkum účinku granátového jablka na lidské zdraví, který přinesl množství užitečných poznatků. Bylo zjištěno, že granátové jablko snižuje riziko rakoviny a pomáhá při jejím léčení (Sun et al., 2021; Moga et al., 2021; Hussein et al., 2021; Wong et al., 2021). Klíčovou látkou je zřejmě punicalegin, který potlačuje růst a metastázy osteosarkomu regulací signalizace NF-kB (Wang et al., 2020). Granátové jablko je také velmi prospěšné v boji proti srdečním chorobám (KazemirasEl-Mansi et al., 2019; Wang et al., 2020).  Dokáže snížit cholesterol a vysoký krevní tlak a tím pomáhá v prevenci proti infarktu (Razani et al., 2017; Abedini et al., 2020; Kojadinovic et al., 2021). 
     Šťáva z granátového jablka je doporučována při potížích s nadýmánim, při poruchách trávení a metabolismu nebo zánětech žaludku a střev (Mayyas., 2921). Dále je prospěšná pro játra, protože čistí a posiluje organismus a zlepšuje fungování ledvin El-Bohi et al., 2021). Proto se doporučuje v případech hyperurikémie , ledvinových kamenů nebo obezity (Kang et al., 2019). 
     Granátové jablko má také antibakteriální (Prashanth et al., 2001; Álvarez- Martínez et al., 2021; Li et al., 2021) a antivirové účinky (Arunkumar et al., 2018; Acquadro et al., 2020; Živkoviæet al., 2021) a zcela nedávno bylo zjištěno, že je velmi účinným inhibotorem SARS-CoV-2 (Tito et al., 2021), což otevírá  zcela nové možnosti využití přírodních extraktů pro vývoj nových inovativních terapií v boji proti SARS-CoV-2.
Literatura
Abedini M, Ghasemi-Tehrani H, Tarrahi MJ, Amani R. The effect of concentrated pomegranate juice consumption on risk factors of cardiovascular diseases in women with polycystic ovary syndrome: A randomized controlled trial. Phytother Res. 2021; 35(1): 442-451. doi: 10.1002/ptr.6820..
Acquadro S, Civra A, Cagliero C, Marengo A, Rittà M, Francese R, Sanna C, Bertea C, Sgorbini B, Lembo D, Donalisio M, Rubiolo P. Punica granatum Leaf Ethanolic Extract and Ellagic Acid as Inhibitors of Zika Virus Infection. Planta Med. 2020; 86(18): 1363-1374. doi: 10.1055/a-1232-5705.
Álvarez-Martínez FJ, Rodríguez JC, Borrás-Rocher F, Barrajón-Catalán E, Micol V. The antimicrobial capacity of Cistus salviifolius and Punica granatum plant extracts against clinical pathogens is related to their polyphenolic composition. Sci Rep. 2021; 11(1): 588. doi: 10.1038/s41598-020-80003-y. 
Arunkumar J, Rajarajan S. Study on antiviral activities, drug-likeness and molecular docking of bioactive compounds of Punica granatum L. to Herpes simplex virus - 2 (HSV-2). Microb Pathog. 2018; 118: 301-309. doi: 10.1016/j.micpath.2018.03.052. 
El Bohi KM, Abdel-Motal SM, Khalil SR, Abd-Elaal MM, Metwally MMM, ELhady WM. The efficiency of pomegranate (Punica granatum) peel ethanolic extract in attenuating the vancomycin-triggered liver and kidney tissues injury in rats. Environ Sci Pollut Res Int. 2021; 28(6):  7134-7150. doi: 10.1007/s11356-020-10999-3. 
El-Mansi AA, Al-Kahtani MA. Calcitriol and Punica Granatum Extract Concomitantly Attenuate Cardiomyopathy of Diabetic Mother Rats and Their Neonates via Activation of Raf/MEK/ERK Signalling and Mitigation of Apoptotic Pathways. Folia Biol (Praha). 2019;  65(2):  70-87. 
Fahmy H , Hegazi N , El-Shamy S , Farag MA . Pomegranate juice as a functional food: a comprehensive review of its polyphenols, therapeutic merits, and recent patents. Food Funct. 2020 ; 11(7): 5768-5781. doi: 10.1039/d0fo01251c. 
Hussein L, Gouda M, Buttar HS. Pomegranate, its Components and Modern Deliverable Formulations as Potential Botanicals in the Prevention and Treatment of Various Cancers. Curr Drug Deliv. 2021. In print. doi: 10.2174/1567201818666210203180853. 
Kang B, Kim CY, Hwang J, Jo K, Kim S, Suh HJ, Choi HS. Punicalagin, a Pomegranate-Derived Ellagitannin, Suppresses Obesity and Obesity-Induced Inflammatory Responses Via the Nrf2/Keap1 Signaling Pathway. Mol Nutr Food Res. 2019; 63(22): e1900574. doi: 10.1002/mnfr.201900574. 
Kazemirad H, Kazerani HR. Nitric oxide plays a pivotal role in cardioprotection induced by pomegranate juice against myocardial ischemia and reperfusion. Phytother Res. 2018 ;32(10): 2069-2077. doi: 10.1002/ptr.6150. 
Kojadinovic M, Glibetic M, Vucic V, Popovic M, Vidovic N, Debeljak-Martacic J, Arsic A. Short-Term Consumption of Pomegranate Juice Alleviates Some Metabolic Disturbances in Overweight Patients with Dyslipidemia. J Med Food. 2021. In print. doi: 10.1089/jmf.2020.0122. 
Kumari A, Dora J, Kumar A. Pradesh U. Pomegranate (Punica granátům) – Overview-  Int J Pharm Cem Sci 2012; 1(4): 1218-1222.
Li X, Liang M, Jiang S, Cao S, Li S, Gao Y, Liu J, Bai Q, Sui N, Zhu Z. Pomegranate-Like CuO2@SiO2 Nanospheres as H2O2 Self-Supplying and Robust Oxygen Generators for Enhanced Antibacterial Activity. ACS Appl Mater Interfaces. 2021 May; 13(19): 22169-22181. doi: 10.1021/acsami.1c02413.
Mayyas A, Abu-Sini M, Amr R, Akasheh RT, Zalloum W, Khdair A, Hamad I, Aburjai T, Darwish RM, Abu-Qatouseh L. Novel in vitro and in vivo anti-Helicobacter pylori effects of pomegranate peel ethanol extract. Vet World. 2021; 14(1): 120-128. doi: 10.14202/vetworld.2021.120-128. 
Moga MA, Dimienescu OG, Bãlan A, Dima L, Toma SI, Bîgiu NF, Blidaru A. Pharmacological and Therapeutic Properties of Punica granatum Phytochemicals: Possible Roles in Breast Cancer. Molecules. 2021; 26(4): 1054. doi: 10.3390/molecules26041054. 
Prashanth D, Asna MK, Amit A. Antibcrewrial of Punicsa granátům. Fitoterapia 2001; 72(2): 171-173.
Razani Z, Dastani M, Kazerani HR. Cardioprotective Effects of Pomegranate (Punica granatum) Juice in Patients with Ischemic Heart Disease. Phytother Res. 2017; 31(11): 1731-1738. doi: 10.1002/ptr.5901. 
Sun R, Zhang J, Chen L, Zhang N, Wang X, Chen W. Punica granatum Extract Inhibits Bladder Cancer Cell Viability, Invasion and Migration through Down-Regulation of HOXD10 Signalling Pathway. Dokl Biochem Biophys. 2021 M; 497(1): 130-136. doi: 10.1134/S1607672921020162. 
Tito A, Colantuono A, Pirone L, Pedone E, Intartaglia D, Giamundo G, Conte I, Vitaglione P, Apone F. Pomegranate Peel Extract as an Inhibitor of SARS-CoV-2 Spike Binding to Human ACE2 Receptor (in vitro): A Promising Source of Novel Antiviral Drugs. Front Chem. 2021; 9: 638187. doi: 10.3389/fchem.2021.638187. 
Wang XZ, Zhang SF, Yang ZH, Ye ZW, Liu J. Punicalagin suppresses osteosarcoma growth and metastasis by regulating NF-κB signaling. J Biol Regul Homeost Agents. 2020; 34(5): 1699-1708. doi: 10.23812/20-23-A. 
Wong TL, Strandberg KR, Croley CR, Fraser SE, Nagulapalli Venkata KC, Fimognari C, Sethi G, Bishayee A. Pomegranate bioactive constituents target multiple oncogenic and oncosuppressive signaling for cancer prevention and intervention. Semin Cancer Biol. 2021: S1044-579X(21)00012-2. doi: 10.1016/j.semcancer.2021.01.006
Živkoviæ I, Šavikin K, Živkoviæ J, Zduniæ G, Jankoviæ T, Laziæ D, Radin D. Antiviral Effects of Pomegranate Peel Extracts on Human Norovirus in Food Models and Simulated Gastrointestinal Fluids. Plant Foods Hum Nutr. 2021: 1–7. doi: 10.1007/s11130-021-00895-7. 
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 6

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.07 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace