Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 6690 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Marasmová kyselina a merulidial: toxické seskviterpenoidy penízečky drobnovýtrus
Publikováno: Pondělí, 14.09. 2020 - 08:50:56 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Marasmová kyselina a merulidial: toxické seskviterpenoidy penízečky drobnovýtrusé

Jiří Patočka

     Penízečka drobnovýtrusá (Marasmius conigenus sensu Rea 1922), syn. penízečka šišková (Baeospora myosura Fr. Singer 1938) je drobná houbička rostoucí na podzim na popadaných šiškách jehličnanů (Hagara et al., 2011). Z této houby byly již dříve izolovány dva mutagenní seskviterpenoidy: kyselina marasmová a merulidial (Kavanagh et al. 1949).



          Kyselina marasmová je seskviterpenoid, který vykazuje silné antimikrobiální a cytotoxické účinky. V buňkách ascitické formy Ehrlichova karcinomu jsou přednostně inhibovány syntézy RNA a DNA. Kyselina marasmová inhibuje syntézu RNA v izolovaných jádrech, ale neinterferuje s transportem prekurzorů nukleosidů do buněk. RNA polymeráza II a zakončovací enzym (mRNA guanylyltransferáza), dva enzymy metabolismu nukleových kyselin, jsou po preinkubaci s kyselinou marasmovou výrazně ovlivněny. Předpokládá se, že kyselina marasmová působí na syntézu nukleových kyselin přímou inhibicí některých zúčastněných enzymů (Kupka et al., 1983). Pro svou vysokou toxicitu, hodnota LD50 pro myš při i.p. podání je 16-32 mg/kg (Kavanagh et al., 1949), byla látka vyřazena z dalšího výzkumu jako možné antibiotikum, přestože její antibakteriální potenciál byl vysoký (Wagatsuma et al., 1983). Soudě podle počtu publikovaných studií,láká kyselina marasmová odborníky z mnoha přírodovědných oborů.
     Merulidial je antibiotikum  (Jonassohn et al. 1996), které bylo poprvé izolováno z kultivační tekutiny Merulius tremellosus Fr., kmen č. WQ 568. Merulidial inhibuje různé bakterie a houby (Dasgupt a Acharya, 2019), vykazuje mutagenciitu (Jonassohn et al, 1996) a naznačuje, že houby by mohly v budoucnu sehrát při hledání nových antibiotik významnější úlohu než dosud (Stajic et al., 2017). 
Literatura
Dasgupta, A., & Acharya, K. (2019). Mushrooms: an emerging resource for therapeutic terpenoids. 3 Biotech, 9(10), 369.
Stajic, M., Cilerdzic, J., & Vukojevic, J. (2017). Mushrooms as Potent Sources of New Biofungicides. Current pharmaceutical biotechnology, 18(13), 1055-1066.
Hagara L, Antonín V, Baier J. Velký atlas hub. Ottovo nakl., Praha., 2011.
Jonassohn M, Sterner O, Anke H. Structure-activity relationships for unsaturated dialdehydes 12. The reactivity of unsaturated dialdehydes towards triacetic acid lactone. Tetrahedron, 1996; 52(4), 1473-1478.
Kavanagh F, Hervey A, Robbins WJ. Antibiotic Substances from Basidiomycetes: IV. Marasmius Conigenus. Proc Natl Acad Sci U S A. 1949;35(7):343-349. doi:10.1073/pnas.35.7.343 
Kupka J, Anke T, Mizumoto K, Giannetti BM, Steglich W. Antibiotics from basidiomycetes. XVII. The effect of marasmic acid on nucleic acid metabolism. J Antibiot (Tokyo). 1983;36(2):155-160. doi:10.7164/antibiotics.36.155
Wagatsuma M, Seto M, Miyagishima T, Kawazu M, Yamaguchi T, Ohshima S. (1983). Synthesis and antibacterial activity of asparagine derivatives of aminobenzylpenicillin. The Journal of antibiotics, 36(2), 147-154.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 41

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.11 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace