Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 2891 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Oliginol: polyfenol z liči
Publikováno: Neděle, 22.03. 2020 - 13:39:27 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Oliginol: polyfenol z liči

Jiří Patočka

     Oligonol je polyfenol s nízkou molekulovou hmotností, získaný z ovoce liči. Liči je plodem stálezeleného stromu původem z Číny, jehož latinský název je Litchi chinensis. Je to majestátní strom, dorůstající 15-20 m, který se dožívá i více 200 let (http://burle.blog.cz/en/2001/znate-lici). Jedlý plod liči má řadu biologických účinků, např. působí protizánětlivě při různých chorobných stavech, ale má také protinádorové účinky a je to prostředek, který zpomaluje stárnutí. Strom a jeho plody jsou proto v posledních letech intenzivně studovány západní medínou. Jednou ze zajímavých látek, které byly z liči izolovány a u nichž byla studována biologická aktivita, je oligonol. Oligonol není toxický a nemá mutagenní účinky a je proto doporučován jako doplněk stravy a pro použití jako doplňková látka ve farmaceutických a kosmetických aplikacích (Fujii et al., 2007).

    



         V celém světě trpí miliony lidí cévními poruchami. Nesčetné množství chronických vaskulárních onemocnění, jako je onemocnění periferních tepen, křečové žíly nabo hypertenze, je výsledkem poruchy oběhového systému, který omezuje průtok krve do srdce, rukou a nohou. Epidemiologické studie naznačují, že vysoký příjem flavanolů v potravě je spojen se sníženým rizikem vaskulárních onemocnění. Klinické studie také ukázaly, že konzumace některých potravin bohatých na flavanol (např. kakao, čaj, červené víno) zlepšila různé vaskulární biomarkery, včetně zlepšené endoteliální funkce, snížené reaktivity destiček a sníženého krevního tlaku (Schewe et al., 2008; Flammer et al., 20132; Habauzit a Morand, 2012).
     Oligonol byl předmětem řady klinických studií v kterých bylo prokázáno, že vykazuje četné zdravotní přínosy, včetně ochrany před oxidačním stresem (Nagasawa et al., 2010), prevence a léčby hyperurikémie (Moriwaki et al., 2011), snížení únavy (Kang et al., 2012; Ohno et al., 2008) a snížení viscerálního tuku (Nishihira et al., 2009). Ukázalo se také, že po cvičení inhibuje zánětlivé markery (Lee et al., 2010; Nishizawa et al., 2011). Významným způsobem zlepšuje periferní prokrvení (Kitade et al., 2014).
Literatura
Habauzit V, Morand C. Evidence for a protective effect of polyphenols-containing foods on cardiovascular health: an update for clinicians. Ther Adv Chronic Dis. 2012; 3(2): 87-106. 
Flammer AJ, Sudano I, Wolfrum M, et al. Cardiovascular effects of flavanol-rich chocolate in patients with heart failure. Eur Heart J. 2012; 33(17): 2172-2180.
Fujii H, Sun B, Nishioka H, Hirose A, Aruoma OI. Evaluation of the safety and  toxicity of the oligomerized polyphenol Oligonol. Food Chem Toxicol. 2007; 45(3): 378-387.
Kang SW, Hahn S, Kim JK, Yang SM, Park BJ, Chul Lee S. Oligomerizovaný extrakt z liči ovoce (OLFE) a směs vitaminu C a vitaminu E pro vytrvalost v dvojitě slepé randomizované kontrolované studii. J Clin Biochem Nutr. 2012; 50 (2): 106-113.
Kitade K, Aoyagi K, Homma K. Effect of lychee fruit extract (oligopol) on peripheral circulation, a pilot study. Nat Med J. 2014; 6(7): 1-11.
Lee JB, Shin YO, Min YK, Yang HM. The effect of Oligonol intake on cortisol and related cytokines in healthy young men. Nutr Res Pract. 2010; 4(3): 203-207.
Moriwaki Y, Okuda C, Yamamoto A, et al. Účinky oligonolu, oligomerizovaného polyfenolu formulovaného z liči ovoce na koncentraci séra a vylučování kyseliny močové močí. J Funct Foods. 2011; 3 (1): 13-16.
Nagasawa J, Sugiyama K, Uchimaru J et al. Oxidační stres při hypobarické a normobarické hypoxii a antioxidační účinek Oligonolu. Japan J Mountain Med. 2010; 30: 118-124.
Nishihira J, Sate-Ueshima M, Kitadate K, Wakame K, Fujii H. Amelioration of abdominal obesity by low-molecular-weight polyphenol (Oligonol) from lychee. J Funct Foods. 2009;1(4):341-348.
Nishizawa M, Hara T, Miura T, et al. Supplementation with a flavanol-rich lychee fruit extract influences the inflammatory status of young athletes. Phytother Res. 2011; 25(10): 1486-1493.
Ohno H, Sakurai T, Hisajima T, et al. The supplementation of Oligonol, the new lychee fruit-derived polyphenol converting into a low-molecular form, has a positive effect on fatigue during regular track-and-field training in young athletes. Adv Exerc Sports Physiol. 2008; 13(4): 93-99.
Schewe T, Steffen Y, Sies H. How do dietary flanonols improve vascular function? A position paper. Arch Biochm Biophys. 2008; 476(2): 102-106.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 16

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.10 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace