Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 4595 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Echimidin – jedovatý princip hadince jitrocelového
Publikováno: Pondělí, 22.07. 2019 - 09:40:04 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Echimidin – jedovatý princip hadince jitrocelového

Jiří Patočka

        Echimidin je pyrolizidinový  alkaloid nalezený v listech, stoncích, květech a semenech hadince jitrocelového (Echium plantagineum), rostliny čeledi brutnákovité (Boraginaceae) . Rostlina pochází ze Středozemí, ale byla zavlečena do Severní i Jižní Ameriky, kde se stala obávanou invazní rostlinou. Roste na loukách, kde se pase dobytek, a pro něj je jedovatá. U přežvýkavců způsobuje megalocytózu jater a pro koně je smrtelně jedovatá. 

     



     Otravu způsobují pyrrolizidonové alkaloidy, z nichž nejvíce prozkoumaný je echimidin. Echimidin je metabolizován jaterními mikrozomálními enzymy na deriváty pyrrolu. Tyto deriváty jsou hepatotoxické a inhibují buněčnou replikaci a syntézu proteinů. Mají také karcinogenní, genotoxický a pneumotoxický účinek (Hessel et al., 2013). Pyrrolizidinové alkaloidy jsou v přírodě široce rozšířeny a dostávají se tak do mnoha potravinářských výrobků. Často jsou nacházeny např. v medu (Claude et al., 1981; Kempf et al., 2011). Echimidin je velmi stabilní látka, proto při zpracování medu s obsahem tohoto alkaloidu na medovinu, přechází i do tohoto nápoje (Cao et al,, 2013). Symptomy otravy echimidinem zahrnují slabost, ztrátu hmotnosti, letargii, ospalost a depresi.
Literatura
Cao Y, Colegate SM, Edgar JA. Persistence of echimidine, a hepatotoxic pyrrolizidine alkaloid, from honey into mead. J Food Comp Anal. 2013; 29(2): 106-109.
Claude C, Culvenor J. Edgar JA, Smith LW. Pyrrolizidine alkaloids in honey from Echium plantagineum L. J Agric Food Chem. 1981; 29(5): 958-960.
Hessel S, Gottschalk C, Schumann D, These A, Preiss-Weigert A, Lampen A. Structure-activity relationship in the passage of different pyrrolizidine alkaloids through the gastrointestinal barrier: ABCB1 excretes heliotrine and echimidine. Mol Nutr Food Res. 2014; 58(5): 995-1004.
Kempf M, Wittig M, Reinhard A, von der Ohe K, Blacquière T, Raezke KP, Michel  R, Schreier P, Beuerle T. Pyrrolizidine alkaloids in honey: comparison of analytical methods. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2011; 28(3): 332-347.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 21

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.08 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace