Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 3698 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Síťkovec dubový: bioaktivní látky
Publikováno: Úterý, 11.06. 2019 - 11:03:23 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Síťkovec dubový: bioaktivní látky

Jiří Patočka

    Síťkovec dubový (Daedalea quercina) je nejedlá dřevokazná houba z čeledi troudnatcovitých (Fomitopsidaceae), která se vyskytuje na živém i mrtvém dřevě dubů a výjimečně i jiných listnáčů. Jedná se o nebezpečného škůdce dubového dřeva, ve kterém způsobuje rychle postupující červenou hnilobu. Mimo les jej lze nalézt všude tam, kde se používá jako stavební materiál dubové dřevo. Na příklad i v dolech.

      



      Plodnice jsou víceleté, kloboukaté, bokem nebo spodkem přirostlé k substrátu. Klobouky jsou polokruhovité, 5–25 cm široké a až 6 cm tlusté. V mládí jsou plstnaté, později lysé, hnědé až hnědo-červené barvy. Ve stáří blednou. Rourky jsou až 4 cm vysoké, s tlustými stěnami a okrovým ústím. Dužnina je nahnědlá, korkovitá a bez vůně. Výtrusy jsou elipsoidně válcovité, 5–6 × 2–3,5 μm velké. 
     Síťkovec dubový roste celoročně v celém mírném pásu severní polokoule. Často se v přírodě setkáváme s vyschlými a i několik let starými plodnicemi, které díky své neobvyklé pevnosti zůstávají beze změny po dlouhou dobu. Poněkud podobný je síťkovec načervenalý (Daedaleopsis confragosa), který ale roste zpravidla na vrbě či na bříze.
     Z obou druhů síťkovců byly izolovány nové druhy triterpenoidních látek. Z D. quercina kyselina (+)-24-methylen-3,23-dioxolanost-8-en-21-ová, 16α-acetoxy-24-(+)- 3β, 12β-dihydroxy-24-methyl-23-oxolanost-8-en-26-ová, a 12β, 23-epoxy-3α, 23-dihydroxylanost-8-en-26-ová. Z D. confragosa byla izolována kyselina 3-karboxyacetoxy-24-methylen-23-oxolanost-8-en-26-ová a 5α, 8α-epidioxyergosta-6,22-dien-3β-ol. Jedná se o první popsané triterpenové deriváty izolované z této houby (Rösecke a König, 2000)..
    Z dalších nalezených bioaktivních látek je zajímavý enzym lakáza z D. quercina, jednořetězcový protein o velikosti 69 kDa s izoelektrickým bodem 3,0 (Badrian, 2004) nebo protizánětlivý chromenový quercinol, který byl pomocí rentgenové analýzy identifikován jako (2S)-2-hydroxymethyl-2-methyl-6-hydroxychromen (Hertweck et al., 2007). Nedávno byl z D. quercina izolován polysacharid typu β-D-glukanu s lineární glukózovou kostrou s větvemi složenými ze tří 1-3 spojených glukózových jednotek, připojených k páteřnímu řetězci 1-6 vazbou (Barrientos et al., 2016).
Literatura
Baldrian P. Purification and characterization of laccase from the white-rot fungus Daedalea quercina and decolorization of synthetic dyes by the enzyme. Appl Microbiol Biotechnol. 2004; 63(5): 560-563.
Barrientos RC, Clerigo MM, Paano AM. Extraction, isolation and MALDI-QTOF MS/MS analysis of β-d-Glucan from the fruiting bodies of Daedalea quercina. Int J Biol Macromol. 2016; 93(Pt A): 226-234.
Gebhardt P, Dornberger K, Gollmick FA, Gräfe U, Härtl A, Görls H, Schlegel B, 
Hertweck C. Quercinol, an anti-inflammatory chromene from the wood-rotting fungus
Daedalea quercina (Oak Mazegill). Bioorg Med Chem Lett. 2007; 17(9): 2558-60.
Rösecke J, König WA. Constituents of the fungi Daedalea quercina and Daedaleopsis confragosa var. tricolor. Phytochemistry. 2000; 54(8): 757-762.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 12

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.80 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace