Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 677 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Kyselina ustalová: toxin čirůvky osmahlé.
Publikováno: Pátek, 06.04. 2018 - 10:01:36 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Kyselina ustalová: toxin čirůvky osmahlé.

Jiří Patočka

     Čirůvka osmahlá (Tricholoma ustale) je v ČR hojně se vyskytující druh čirůvky rostoucí  především v bukových lesích, od pahorkatin až do výšek kolem 800 m. Dá se najít na zemi v opadu od léta do podzimu. Má  80–120 mm široký klobouk, v mládí polokulovitý, později rozprostřený s vystouplým tupým středovým vrcholem. Často též nepravidelně zprohýbaný. Okraj klobouku je v mládí podvinutý. Má kaštanovou barvu, uprostřed klobouku nejtmavší, směrem k okraji s tendencí světlejších odstínů.  Lupeny jsou dosti husté, zoubkem připojené ke třeni. Barvy krémové, později s nahnědlými skvrnami, ve stáří téměř černavé. Třeň je válcovitý (40–100 x 10–20 mm), pod kloboukem krémově bělavý a směrem k bázi hnědavě narezlý. Dužnina zprvu bělavě krémová,  později hnědnoucí.  Ve stáří plodnice černají, moučnatí  a mají hořkou chuť a nevýraznou vůni. Houba by neměla být konzumována (De la Mata, 2002),  i když některé houbařské příručky tvrdí opak. Např. v Japonsku, kde je čirůvka osmahlá považovaní ze nebezpečnou jedovatou houbu, je velmi často příčinou vážných  otrav (Yamaura a Yokoyama, 1986). Otravy touto houbou patří mezi nejčastější houbové otravy v Japonsku.



     Z čirůvky osmahlé bylo izolováno několik derivátů terfenylu (Sawayama et al., 2006), z nichž nejvýznamnější je kyselina ustalová. Ta byla poprvé izolována japonskými autory v množství 190 mg z 30,3 kg čerstvých hub a ti také objasnili její úplnou strukturu (Sano et al., 2002). Tento biotoxin je zodpovědný za jedovatost čirůvky osmahlé a vedle diterpenických tricholomalidů A - C (Tsukamoto et al., 2003), nalezených v čirůvce oranžové (Tricholoma aurantium), patří k nejznámějším sekundárním metabolitům čirůvek.  
     Kyselina ustalová je inhibitorem  Na+,K+-ATPázy, enzymu, který katalyzuje hydrolýzu ATP na ADP a fosfát, případně hydrolýzu ATP na AMP a pyrofosfát a uvolňuje  tak energii uloženou v ATP.  Na+,K+-ATPázy se nachází v plazmatické membráně všech živočišných buněk, kde se podílí na udržování nerovnováhy koncentrace sodíkových a draslíkových kationtů vně a uvnitř buňky. Předpokládá se, že kyselina ustalová je metabolitem červeného pigmentu phlebiarubronu,  ze kterého vzniká oxidativním štěpením (Sawayama et al., 2006). U myší vyvolává kyselina ustalová třes a břišní kontrakce. Způsobuje strnulost, zvířata se pohybují pomalu a váhavě. Dávky vyšší než 10 mg na zvíře (perorálně) způsobují smrt (Sawayama et al., 2006). V Japonsku se čirůvkou osmahlou otráví i několik desítek lidí každý rok (Benjamin, 1995; Nomura et al., 2017). Konzumace houby způsobuje gastrointestinální potíže a typickými příznaky jsou zvracení a průjem (Sano et al., 2002). 
Literatura
Benjamin DR. Mushrooms: Poisons and Panaceas—A Handbook for Naturalists, Mycologists and Physicians. New York, New York: WH Freeman and Company. 1995, p. 154. ISBN 0-7167-2600-9.
De la Mata DM. Tricholoma ustale (Fr.: Fr.) Kurnmer. Revista Micologia, 2002; (14): 52-53.
Hayakawa I, Watanabe H, Kigoshi H. Synthesis of ustalic acid, an inhibitor of Na+, K+-ATPase. Tetrahedron, 2008;  64(25): 5873-5877.
Sano Y, Sayama K, Arimoto Y, Inakuma T, Kobayashi K, Koshino H, Kawagishi H. Ustalic acid as a toxin and related compounds from the mushroom Tricholoma ustale. Chem Commun (Camb). 2002; (13): 1384-1385.
Sawayama Y, Tsujimoto T, Sugino K, Nishikawa T, Isobe M, Kawagishi H. Syntheses of naturally occurring terphenyls and related compounds. Biosci Biotechnol Biochem. 2006;  70(12),: 2998-3003.
Tsukamoto S, Macabalang AD, Nakatani K, Obara Y, Nakahata N, Ohta T. Tricholomalides A− C, New Neurotrophic Diterpenes from the Mushroom Tricholoma sp. J Nat Prod. 2003;  66(12): 1578-1581.
Yamaura Y, Yokoyama K. The poisonous mushrooms in Japan. Toxicological Research, 1986; 2(2): 51-62.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 4

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.03 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace